שתף קטע נבחר

 

עיר חרדית: תנ"ך למסיימי היסודי? אין לנו כסף

הורים למסיימי היסודי באלעד, גילו להפתעתם כי המסורת של חלוקת ספרי תנ"ך לבוגרי בתי הספר בישראל, פוסחת השנה על עירם. העירייה החרדית טענה להגנתה כי אין לה תקציב להענקת תנ"כים, ומועצה מקומית אחרת תרמה את הספרים

חלוקת ספרי תנ"ך לתלמידים המסיימים את בית הספר היסודי, לא כתובה בתורה, אבל היא הפכה למסורת יהודית-ישראלית בת עשרות שנים. ומי לא שומר עליה? דווקא עיריית אלעד החרדית, שבעצמה מגדירה את המקום "עיר תורה", אך לא מצאה מהיכן לממן רכישה של "ספר הספרים" לתושביה. ההורים מחו, ח"כ זבולון כלפה התערב, ולבסוף נמצא פיתרון בדמות "מתן בסתר" - על ידי רשות מקומית אחרת.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

בשבוע שעבר, לקראת טקסי סיום שנת הלימודים לעולים לחטיבה גבוהה, תיכון או ישיבה, סיפרו להם המורים כי עיריית אלעד החליטה לחסוך כסף ולבטל את החלוקה המסורתית של ספרי התנ"ך, שכן היא נמצאת במשבר כלכלי ותקציבה מנוהל על ידי חשב מלווה.

 

דוד טייך, אב לאחד התלמידים, פנה למחלקת החינוך העירונית, ונענה כי בשל מצבה החליטה העירייה לבטל כל הוצאה שאינה מחויבת החוק – כולל זו, הסמלית ובעלת המשמעות, שמסתכמת באלפי שקלים בודדים.

 

"כשהבן שלי חזר הביתה וסיפר לי את זה, הייתי בהלם", אמר טייך. "זו שערורייה שעיר התורה והחסידות מבטלת מסורת כזו, שהייתה עוד מהתקופה שהסבים והסבתות שלנו סיימו את בית הספר". לדבריו, גם מנהלי המוסדות לא אהבו את החלטת העירייה, אך לא יכלו לפעול נגדה – ולכן התגייס לכך בעצמו.

 

תנ"ך - בלי סמל העיר

טייך, השייך לקהילה הדתית-לאומית בעיר החרדית, החליט להילחם לכך שלפחות ילדי החינוך הממלכתי-דתי יזכו לשי הסמלי, והעיר בציניות: "נכון שהם יקבלו תנ"ך נוסף בהמשך הדרך, בצבא, ותלמידי מוסדות אחרים כאן כנראה שלא יגיעו לשם, אבל לציבור הזה אני מחויב יותר לדאוג".

 

האב פנה לח"כ זבולון כלפה ("הבית היהודי"), וזה השיג תרומה של 133 ספרים ממחלקת הדת של אחת המועצות האזורית ביהודה ושומרון, שסירבה להיחשף. טקסי הסיום לתלמידים כבר נערכו, ולכן התנ"ך - בלי סמל עיריית אלעד - יוענק להם בתחילת השבוע הבא, שבו ננעלת שנת הלימודים.

 

חבר מועצת העיר מטעם "הבית היהודי" ומחזיק תיק החינוך, שי נתן, שהיה שותף למציאת הפיתרון - אמר כי הוא מבין את הכעס על ביטול המסורת, אך לא היה מנוס מכך, שכן העירייה נמצאת בגירעון של מיליוני שקלים וזו מדיניות החשב המלווה אותה ביחס לכל הוצאה שאינה מחויבת החוק, וממילא נראית כמיותרת.

 

"למחלקת הדת לא אישרו לקנות סולם במקום הקודם שנשבר, בוטלה השתתפות בסך 100 אלף ש"ח במימון פרויקטים לנוער בסיכון, ולא קונים פחי זבל במקום מאה שנשרפו פה על ידי איזה פירומן", סיפר. "מצד שני, ביום העצמאות היו כאן אירועים חגיגיים. זה לא כי הם אוהבים את זה, אלא כי חייבים. ועדיין, עם כל הקיצוץ, העיר נמצאת גם עכשיו בגירעון ענק. מבחינתי, אגב, במצב שנוצר, הייתי אומר: תנו לי דברים אחרים. עם התנ"ך כבר נסתדר".

 

ח"כ כלפה אמר כי "שמחנו להיות לעזר לתלמידים מאלעד לקבלת ספרי התנ"ך. כולי תקווה כי

בתור בוגרים תשכילו לשאוב וללמוד מהתנ"ך, ולהמשיך ולהעמיק את זהותכם כאן, בארץ התנ"ך".

 

מנהל מחלקת החינוך בעירייה, מרדכי ממליה, אמר בתגובה: "אני רואה חשיבות רבה בחלוקת ספרי תנ"ך לתלמידים המסיימים את בית הספר היסודי, וכיום יש 900 כאלה בעיר. לאורך כל השנים - גם כאלו שבהן פעלנו על פי תוכנית הבראה - לא חדלה העירייה ממסורת זו, וצר לי שהשנה, בעקבות אילוצים תקציביים, הדבר לא נכלל בספר התקציב. לצערי, למרות כל מאמציי, לא הייתה אפשרות לבצע את הרכישה במצב שנוצר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא ב"עיר התורה". תנ"ך
צילום: הרצל יוסף
ח"כ זבולון כלפה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים