בנייה ירוקה: הקבלנים מזהירים, הירוקים מברכים
15 רשויות בישראל יחייבו מתחילת 2014 לבנות לפי תקן בנייה ירוקה וב-2015 כל הבניינים ברשויות אלו יהיו ירוקים. בעוד הקבלנים מזהירים שמחירי הדירות יזנקו בכ-60 אלף שקל לדירה, בארגונים הירוקים טוענים שעלות הבנייה נמוכה בהרבה - ושניתן יהיה לקבל החזרים להשקעה דרך חשבון חשמל מוזל
הכיוון כבר ברור: המוצר בדמות דירת מגורים חדשה כבר אינו רק עם ריצוף מודרני ומרפסת שמש - אלא גם עם יעילות אנרגטית גבוהה. כלומר, מבנה המגורים ישתמש יותר באנרגיות טבעיות לצורך חיסכון בתפעול שוטף של הבית.
- סטודנטים פיתחו בית ירוק שיחסוך באנרגיה
- שתי ציפורים במכה: לשלב בנייה ירוקה בתמ"א 38
- מענק סביבתי: 10 מיליון שקל למבנים ירוקים
השבוע הכריזו בפורום 15 הרשויות מקומיות העצמאיות על אימוץ התקן הבסיסי לבנייה ירוקה למבנים שייבנו החל מתחילת השנה הקרובה. בפורום חברות הערים אשדוד, גבעתיים, באר שבע, הרצליה, חדרה, חולון, חיפה, כפר סבא, נתניה, פתח תקווה, ראשון לציון, רחובות, רמת גן, רעננה, ותל-אביב. גם אשקלון ובת ים, שאינן בפורום 15, הודיעו על אימוף התקן כמחייב. המשמעות היא שבערים הכוללות כ-50% מאוכלוסיית המדינה תהיה חובה לאמץ סטנדרט בנייה ירוק.
על פי החלטת הפורום, בראשית 2014 התקן הבסיסי יאומץ במבני ציבור, במגדלי משרדים ובבנייני מגורים מעל 15 קומות. בראשית 2015 התקן יהפוך למחייב בכל בנייני המגורים (פרט לצמודי קרקע) ואף בבנייה למסחר. בנוסף, במשרדים התקן יהיה מחמיר יותר.
תכליתה של הבנייה הירוקה היא חיסכון אנרגטי. לצורך כך משתמשים בחומרים ובעקרונות ירוקים שעולים לא מעט כסף. עוד בשלב התכנון ישנה חשיבות רבה להעמדת מבנה המגורים ולכיווני האוויר בצורה שתטיב את ניצול אנרגיית השמש ומשטר הרוחות.
בהמשך מדובר בשימוש בחומרים היוצרים כמה שפחות פסולת באתר הבנייה וחומרי גמר ידידותיים לסביבה. כך, לדוגמא, בבניין ירוק יהיה זיגוג חלונות משודרג ומבודד יותר, שימוש במאור טבעי, מערכות למחסור מים (בדגש על מי מזגנים) לשימוש חוזר, מערכות להפרדת פסולת, מערכות סולאריות ועוד.
פופוליזם לבחירות המקומיות?
עם הודעת הרשויות המקומיות על הצעד המתקדם, מיהרו הקבלנים להזהיר: הירוק יעלה ביוקר. לדברי התאחדות בוני ישראל, העלות למשק מיישום תקן הבנייה הירוקה יגיע לכ-25 מיליארד שקל בעשור, ואילו התועלת הכוללת לדייר ולסביבה תסתכם בכ-220 מיליון שקל בלבד - כך שמדובר בעניין לא כלכלי.
מיד מיהרו בהתאחדות לשגר לשרי הממשלה החברים בקבינט הדיור בקשה לעצור את ראשי הערים מהמהלך. לדבריהם, מדובר בתרגיל פוליטי לזכות בנקודות זכות לקראת הבחירות, כאשר הלקוח הסופי ישלם את המחיר.
עו"ד אליאב בן שמעון, מנכ"ל ההתאחדות, אמר כי "ראשי הערים רוצים להצטייר כירוקים, אך לא מבינים את המשמעות - לא לחינם תקן הבנייה הירוקה לא נקבע כתקן מחייב". לפי בדיקת ההתאחדות, התוספת לכל בניית דירה חדשה תעמוד על 61 אלף שקל, וזאת לפי הרמה הבסיסית של התקן (כוכב אחד) שאותו אימץ פורום הרשויות המקומיות.
לדברי הקבלנים, מעבר לעובדה כי טרם נלמדו המשמעויות של השימוש בבנייה הירוקה בפועל, ישנם אלמנטים שעלותם עומדת על עשרות אלפי שקלים לדירה, והחיסכון האנרגטי לשנה יביא להפחתה של 65 שקלים לדירה בחשבון החשמל.
דאגה, או רצון לירוקים בכיס?
בניגוד לדעת הקבלנים, הציגו במועצה הישראלית לבנייה ירוקה מחקר, לפיו העלות של עמידה בתקן בנייה ירוקה עומדת על בין 12-26 אלף שקל. דו"ח שהוכן עבור המועצה לבנייה ירוקה על ידי הכלכלנים ד"ר דוד כ"ץ מאוניברסיטת חיפה וחגי קוט, הראה כי עלויות בנייה בשני בנייני מגורים של חברות שיכון ובינוי בנתניה ושל חברת חנן מור בנס ציונה דומות, פחות או יותר, לעלויות של בנייה רגילה.
מהמחקר עולה שסך ההשקעה הנוספת בגין רכיבים ירוקים בבניין בנתניה הוא 685,991 שקל, כלומר 26,384 שקל לדירה; ו-918,366 שקל בבניין בנס ציונה, כלומר 12,084 שקל לדירה. "המהלך המבורך להפוך את התקן לבנייה ירוקה למחייב, בשיתוף פעולה מלא עם מעגל רחב של בעלי עניין כגון מהנדסים, מתכננים, קבלנים ותושבים, מהווה הישג שראוי לחיקוי ברמה המקומית", אמרה הילה ביניש, מנכ"לית המועצה הישראלית לבנייה ירוקה.
עם זאת, הוסיפה כי "במועצה מודעים למורכבות הרבה שבהטמעת התקן והפיכתו למחייב, ובטוחים כי באמצעות הבנה, שיתוף פעולה ורצון מצד כל הנוגעים בדבר, נוכל להבטיח מגורים בסביבה איכותית ובריאה יותר עבור התושבים".
אלי כהן, מנכ"ל תרמוקיר ויו"ר המטה לבנייה ירוקה בהתאחדות התעשיינים, חיזק את דבריה של ביניש. "האם מה שיוזיל את הנדל"ן בישראל זה לחזור אחורה לתקני בנייה ישנים ולבניינים שאינם מאפשרים יעילות אנרגטית ותועלות ירוקות, חברתיות ובריאותיות נוספות? כלל וכלל לא", אמר. לדבריו, "כל בר דעת יודע שהמפתח למחירי הנדל"ן מעולם לא היה בחומרי הבנייה, אלא בעיקר בסוגיות של עלות הקרקע (שהממשלה מחזיקה ברובה) והשפעות היצע וביקוש אזוריים".
גם במשרד להגנת הסביבה תקפו את הנתונים שהציגו הקבלנים. לפי נתוני המשרד, התוספת לעלות הדירה עבור בנייה ירוקה בתקן הבסיסי (כוכב אחד) תסתכם ב-21,206 שקל. עוד מוסיפים במשרד כי החיסכון האנרגטי השנתי של בניינים העומדים בתקן יכול להגיע עד 6,000 שקל למשפחה, כלומר החזרת ההשקעה לאחר קצת יותר מ-3 שנים.
השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, יישר קו עם פורום 15 ואמר: "קבעתי את קידום הבנייה הירוקה כאחד היעדים המרכזיים שאוביל בקדנציה הזאת, הן באמצעות הגדלת ההיצע והן באמצעות מתן כלים לציבור הרוכשים לדעת אם הקבלן מציע דירה אמיתית או דירה מתיירקקת ומתחזה. בכוונתי להוביל מהלך לתקן הבנייה הירוקה למחייב, ובכך ליצור מהפך אמיתי בכל הארץ - שיפחית את יוקר המחייה ולרווחת התושבים במרכז ובפריפריה".