המו"מ על הרפורמה בחב' החשמל מתחדש
יותר משנה לאחר הקפאתו - ביה"ד לעבודה הורה לחדש את המו"מ בין הממשלה לבין הנהלת החברה וועד העובדים. המטרה: לקבוע סכום שתקבל החברה בתמורה להוצאת 2,000 עובדים לפנסיה מוקדמת ופתיחת ייצור ומכירת החשמל לתחרות
המשא ומתן על יישומה של הרפורמה במשק החשמל בין ממשלת ישראל להנהלת חברת החשמל וועד עובדיה, יתחדש ב-14 ביולי. "כך החליטה הבוקר (ד') נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד. על פי ההחלטה, עד ה-11 ביולי תידרש המדינה להודיע רשמית על חידוש המשא ומתן ולחדשו בפועל החל מה-14 בחודש.
- עלות הרפורמה בחב' החשמל: 6-8 מיליארד שקל יו"ר ועד חברת החשמל: "משק החשמל מתמוטט"
- הפסד של 677 מיליון שקל למדינה מחברת החשמל
בעקבות חידוש המשא ומתן יפסיקו עובדי חברת החשמל את העיצומים שבהם הם נוקטים לאחרונה, הכוללים אי חיבור של תחנות הכוח הפרטיות "דוראד" ו"דליה" לרשת החשמל והימנעות מקליטת המערכת לניהול מערכת החשמל EMS.
עם זאת הוחלט, כי אם המשא ומתן לא יחודש במועד שנקבע, יוכלו העובדים לחדש את העיצומים לנתק את תחנות הכוח מרשת החשמל. בד בבד נקבע, כי העובדים יידרשו להתריע 48 שעות לפני חידוש העיצומים על מנת לאפשר למי שיסבול מהם להגיע לבית הדין ולערער על חידושם.
מטרת המשא ומתן, שהוקפא לפני למעלה משנה, היא להגיע להסכמה בנוגע לסכום שיינתן לחברת החשמל, תמורת הוצאה לפנסיה מוקדמת של כ-2,000 עובדים ופתיחה של ענף ייצור החשמל וענף מכירת החשמל לתחרות פרטית.
בחברת החשמל דורשים כ-8 מיליארד שקל ליישום הרפורמה, הן בשל עלות הפרישה של העובדים והן בשל הצורך לייצב את מצבה הפיננסי של החברה, השקועה בחובות בהיקף של למעלה מ-73 מיליארד שקל.
הצרכן ישלם?
באוצר מעוניינים לצמצם את הסכום שתקבל חברת החשמל, וחלק ניכר מהמשא ומתן יוקדש להשגת הסכמה על הסכום הסופי שיוענק לחברה. בנוסף, קיימת מחלוקת סביב מקור המימון לסכום. דרך אחת לממן את הרפורמה היא לעכב את הוזלת החשמל הצפויה בעקבות תחילת הפקת הגז הטבעי ממאגר "תמר", וכך להגדיל את הכנסותיה של חברת החשמל.
עם זאת ברשות החשמל, הגורם המקצועי הקובע את מחיר החשמל, מסרבים בשלב זה להכיר בעלויות הרפורמה כהוצאה שיש לגלם במחיר החשמל לצרכן. ההתנגדות של רשות החשמל היא בשל העובדה שהרפורמה המוצעת אינה עולה בקנה אחד עם חוק משק החשמל, שקובע כי יש לפתוח את הענף לתחרות מלאה.
הרפורמה שבה דנים כעת מסתפקת במתן אישור לגורמים פרטיים לייצר ולמכור חשמל, תוך שהיא מותירה חלק ניכר מענף הייצור והמכירה בידי חברת החשמל. ברשות החשמל טוענים כי מדובר בהתייעלות ולא ברפורמה ולכן מסרבים להכיר בעלות שלה כצידוק להעלאת מחיר החשמל לצרכנים.