גם המדע מסכים: אהבה ממבט ראשון אינה מיתוס
אלו אזורים במוח שלנו פועלים בעת ההתאהבות, כמה זמן לוקח לאדם להתאהב במבט ראשון ומה הסיכויים שקשר שהתחיל בהתאהבות כזאת יסתיים בחתונה? דנה מויסון עם הגילויים הכי רומנטיים במדע
אהבה במבט ראשון היא מושג שמוכר היטב לכולנו, בעיקר מהסרטים ההוליוודים והנובלות הרומנטיות. אותו הרגע בו מתלקח "הניצוץ" בין שני הצעירים התמימים ישנה את שארית חייהם בתפנית של מאה שמונים מעלות, משם הם יצעדו יד ביד לכיוון השקיעה המלבבת. הציניקנים מביניכם בוודאי ילגלגו על תמימותה של הכותבת ושל כל אותם "פראיירים" המאמינים באהבה במבט ראשון. ואולם, הם יגלו להפתעתם שדווקא מבחינה מדעית, הכף נוטה לטובתם של "המאמינים".
עוד בנושא:
אהבה ממבט ראשון ו-4 מיתוסים על זוגיות
אהבה ממבט ראשון כעניין של הישרדות
זאת היתה אהבה ממבט ראשון בחדר הכושר
הכול על אהבה בפייסבוק של ערוץ יחסים
אני אתחיל דווקא מהשורה התחתונה: אהבה במבט ראשון היא לא מיתוס אלא תופעה אמיתית לחלוטין. יתרה מכך, אם בפעם הבאה שתצאו לבליינד דייט תהיו מעוניינים להגיע עם שעון סטופר, אוכל לחסוך לכם את הטרחה: בממוצע, יקח לכם להתאהב במבט ראשון תוך חמישית השניה.
דוקטור סטפני אורטיגיו מאוניברסיטת סיריקיוז, מסבירה את תוצאות המחקר שלה. היא מבהירה, לצערם של הנאיבים, כי רגשות אהבה נוצרים במוח ולא בלב - אפילו שזה יכול היה להיות הרבה יותר רומנטי.
המוח מגיב לרומנטיקה באופן דומה להשפעת הקוקאין: בעת ההתאהבות, לא פחות מ-12 אזורים שונים במוחינו עובדים ביחד כדי לשחרר כימיקלים שיגרמו לנו לתחושת אושר. מדובר במעין "שיקוי אהבה" שנוצר על ידי המוח עצמו ומגביר את האופוריה שלנו, שלרוב מתלווה לתחושת ההתאהבות במבט ראשון.
ההשפעה הזו באה לידי ביטוי לא רק ב"מרכזים הרומנטיים" שלנו אלא גם באזורים הקוגניטיביים של המוח שאחראים על תפיסת שפה, עיבוד ויזואלי ודימוי גוף – וייתכן שזהו הגרעין לביטוי הידוע: "שוטה מאוהב". כל התהליך הזה קורה כהרף עין, תרתי משמע: הוא מהיר יותר ממצמוץ עיניים!
אמנם המחקר מוכיח שניתן להתאהב בצורה מיידית ובמהירות הבזק, אבל הוא לא שולל צורת התאהבות איטית יותר שבאה לידי ביטוי בזוגיות שהתחילה כידידות אפלטונית, היכרויות ברשת או דייטים הדרגתיים הנמשכים לאורך תקופה ממושכת.
במילים אחרות, על כל בחור שנדלקנו עליו במבט ראשון, יש בחור אחר שעבד קשה מאוד ולאורך זמן כדי לזכות בנו. ובכל זאת, גם אם הסרט האהוב עליכם הוא "כשהארי פגש את סאלי", הנה כמה סיבות טובות למה כדאי לכם להאמין באהבה במבט ראשון.
רוב האנשים מאמינים במבט ראשון
חוקר בשם ארל נאומן כתב ספר על תופעת האהבה במבט ראשון, המבוסס על מחקר כמותי שהסתמך על כ-1500 ראיונות עומק שערך. הוא הגדיר אהבה במבט ראשון כתחושה מוזרה ועוצמתית במיוחד של רגשות רומנטיים המתפתחת בתוך שעה, מרגע הפגישה הראשונה עם מושא ההתאהבות. הוא גילה כי כמעט שני שליש מתושבי ארה"ב מאמינים באהבה במבט ראשון. אמנם הטיעון הזה מתבסס ברובו על לחץ חברתי, אבל אם כולם קופצים מהגשר – אתם לא תקפצו?
50% מהאנשים המאמינים באהבה במבט ראשון חוו את התופעה
או במלים אחרות, אם אתם רוצים שיהיה לכם סיכוי לחוות את התחושה האופורית של אהבה במבט ראשון, עליכם להאמין בה. לא חסרים בעולם דברים שאינם מוחשיים הזוכים לאמונתנו העיוורת כמו דת, מיסטיקה או אפילו רפואה אלנטרנטיבית – והם משמשים כלים עוצמתיים בידי קהל היעד שלהם. הם אמנם ניזונים מהאמונה אך בד בבד מחזקים אותה ותורמים להתפתחותה.
כבר כתבתי בעבר על תופעה הנבואה המגשימה את עצמה , אבל שלא כמו באותה כתבה הדנה בנבואות שליליות שעלולות לפגוע בזוגיות קיימת – כאן דווקא הנבואה יכולה להביא לישועה. חוץ מזה, להאמין לא עולה כסף, אז למה שלא לנסות ולחשוב חיובי?
55% מהאנשים שהתאהבו במבט ראשון נישאים למושא אהבתם
זה אומר שכשאתם מתאהבים במבט ראשון, ההסתברות שתזכו בטבעת הנחשקת ובחתונה הנכספת עומדת לטובתכם (לגבי "באושר ובעושר עד עצם היום הזה" נדון בסעיף הבא).
75% מהאנשים שנישאים כתוצאה מאהבה במבט ראשון, נשארים נשואים
ואולי רק בגלל זה כדאי לכם להאמין באהבה במבט ראשון. מדובר בסיכויים גבוהים הרבה יותר להישאר נשואים בהשוואה לשיעור הגירושין בעולם המערבי, שרק גדל משנה לשנה.
כלומר, לא רק שזכיתם בסיפור אהבה רומנטי לאין שיעור שיכול לשמש תסריט לקומדיה הוליוודית דביקה, יש לכם גם סיכויי הישרדות טובים יותר להינצל מקללת הגירושין של המאה המודרנית.
לרבים מאיתנו קשה לתמוך ברעיון ההתאהבות המיידית בגלל ההשלכות המאכזבות של "להתאהב מהר מדי וליפול חזק מדי", אבל הנה, להפתעתנו הנעימה, העובדות בשטח מראות שכדאי לנו ללכת עם הלב!
בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק
לעמוד הרשמי של הספר "תעתוע אפל" מאת דנה מויסון