שתף קטע נבחר
 

ותודה לאמא. אמיר קטאר החדש וסכנת ההפיכה

גודלה של קטאר מחצית מגודל ישראל ומספר תושביה פחות ממיליון, אבל גם תחת האמיר החדש, השייח תמים, היא תהיה מהמדינות המשפיעות בתבל. את זכייתו בתפקיד הוא חייב לאמא, אך כעת ייאלץ להילחם במספרים: כל 20 שנה בממוצע יש הפיכה

אמיר קטאר, השייח חמד בן חליפה אל-ת'אני, הודיע שלשום (יום ג') על פרישתו ועל מינוי בנו השייח תמים בן חמד אל-ת'אני לאמיר החדש. האירוע חריג ויוצא דופן בדפוסים המוכרים באזורנו. מנהיגים במזרח התיכון אינם ממהרים להיפרד מכס השלטון גם אם הם מואשמים בשחיתות וכישלון בתפקיד. על אחת כמה וכמה כאשר המנהיג יכול לרשום לעצמו הישגים עצומים בתחומי הכלכלה והפוליטיקה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

רשת אל-ג'זירה הקטארית, שמותחת בדרך כלל ביקורת חופשית על העולם הערבי, מנועה עתה מלהתחקות אחר הסיבות לפרישה המוקדמת של האמיר שכן משפחתו היא זו שמממנת את הערוץ. האמיר החדש תמים הוא המנהיג הצעיר ביותר במזרח התיכון. אם כן, מדוע מיהר למנות את בנו בן ה-33? האם קטאר ללא חמד בן חליפה תמשיך לתמוך במורדים בסוריה?

 

האמיר הקדים רפואה למכה

רמזים לתשובה על השאלה הראשונה, ניתן למצוא בהיסטוריה רוויית המתחים המשפחתיים של הנסיכות. הנסיכות העשירה הייתה רק לפני כ-130 שנה חלק מ"מפרץ שודדי הים" שעליו השתלטה האימפריה הבריטית. החסות שהעניקה בריטניה הסתיימה ב-1971 והנסיכות נותרה חשופה לסכנת השתלטות איראנית. משפחת אל-ת'אני, כמו יתר האמירויות, נהנו מתמיכתה של סעודיה, האויבת של איראן.

 

נאום הפרישה של האמיר היוצא. הכול בגלל הסכרת? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נאום הפרישה של האמיר היוצא. הכול בגלל הסכרת?(צילום: AFP)

בנוסף לסכנה התמידית שאליה חשופה הנסיכות הקטנה השוכנת במפרץ הפרסי, מצויה קטאר במתח שלטוני פנימי. בהיסטוריה המודרנית שלה, חוותה קטאר שתי הפיכות בתוך ההנהגה, פעם ב-1972 ופעם נוספת ב-1995, כלומר בממוצע כל עשרים שנה. במהפכה השנייה היה זה הנסיך חמד בן חליפה שתפס את השלטון מידי אביו כאשר שהה בשווייץ. מאז, לא יצא האמיר את המדינה ללא בן דודו חמד בן ג'אסם, כדי שלא יתפוס את השלטון. יש להניח, כי מינוי שייח תמים מטרתו העיקרית למנוע את התרחיש החוזר כל 20 שנה, על-ידי הסרת הספק לגבי יורש האמיר.

 

הסיבה למתח בתוך משפחת אל-ת'אני קשורה למבנה המשפחתי. לכל נסיך כמה נשים, המעוניינות לקדם את מועמדות בניהן. אין ספק כי בחירת תמים קשורה לאופייה הדומיננטי של אמו, מוזה בנת נסר אל-מסנד, האישה השנייה מתוך שלוש נשותיו של האמיר. יורש העצר המקורי היה ג'אסם, אחיו של תמים הגדול ממנו בשנה, בכורה של הנסיכה מוזה. אולם הוא ויתר על התפקיד מסיבות אישיות לטובת אחיו וב-2003 הפך תמים ליורש העצר. אולם הדוד חמד בן ג'אסם, המשמש ראש ממשלה כבר 20 שנה, היווה עדיין איום על מועמדותו. לזה האחרון ניסיון גדול בהרבה על פני תמים המשמש סגן מפקד הכוחות הצבאיים ואחראי על הספורט בנסיכות.

 

צופים בנאום הפרישה בקטאר. ב-2022 יש מונדיאל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צופים בנאום הפרישה בקטאר. ב-2022 יש מונדיאל(צילום: EPA)

 

הכפילות הקטארית

כמו בית המלוכה הסעודי, מקור משפחת אל-ת'אני ממרכז חצי האי ערב, מקום צמיחתה של התנועה הפונדמנטליסטית הווהאבית מן המאה ה-18. אופייה הווהאבי של המשפחה בא לידי ביטוי בדבקותה בשריעה ובתמיכה כלכלית בגורמים איסלאמיסטים סונים במזרח התיכון, בראשם תנועת האחים המוסלמים. קטאר מארחת כבר חמישים שנה את השייח יוסוף אל-קרדאווי, אחד מבכירי האחים המוסלמים אשר חמק מן הרדיפות של גמאל עבד א-נאצר וזכה בקטאר למעמד רם במיוחד. אל-קרדאווי, שקרא בעבר לג'יהאד נגד ישראל ועתה קורא לג'יהאד נגד המשטר הסורי, הפך לאחד מאנשי הדת המשפיעים ביותר בעולם הסוני בזכות השתלבותו בערוצי התקשורת של הנסיכות.

 

הישגיו של הנסיך הפורש מרשימים למדי, בהם הפיכת רשת "אל-ג'זירה" לערוץ התקשורת המוביל והמשפיע ביותר בעולם הערבי, קידום כלכלת קטאר והפיכתה לאחת המדינות העשירות בעולם בזכות הנפט והגז, ושמירה מרשימה על איזון פוליטי אזורי באמצעות קיום יחסי חוץ יציבים עם איראן ועם סעודיה גם יחד. האמיר חמד חש חזק מספיק על מנת לקיים את הניגוד הכמעט בלתי אפשרי, בין יחסים עם גורמים פונדמנטליסטים לבין קשר עם המערב.

 

הבן תמים (מימין) והאמיר הפורש חמד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבן תמים (מימין) והאמיר הפורש חמד(צילום: AFP)

 

קטאר אירחה אנשי חמאס וגם העזה לאפשר נציגות כלכלית ישראלית בשטחה, עד לסגירתה על-ידי ישראל ב-2008, בעקבות מבצע עופרת יצוקה. הנסיך חמד אפשר לארה"ב להקים בסיס צבאי ענק, המרוחק רק ב-40 ק"מ מן הבירה דוחה ובאותו זמן קיים קשרים וגם מימן ארגונים ג'יהאדיסטים וסלפים, בהם קבוצות אל-קאעידה. הכפילות הקטארית התאפשרה, כמו במקרה של סעודיה, בעקבות העלמת העין של האמריקנים מן הפעילות המסוכנת של האמיר בתחום הג'יהאד.

 

הכסף והנפט יצרו את "הידידות המוזרה" בין ארה"ב, המעצמה הדמוקרטית, לבין משטר הנסיכות האבסולוטי של קטאר הווהאבית. ברית זו הולידה את תיאוריית הקונספירציה הידועה בעולם הערבי, בדבר שליטת ישראל וארה"ב על רשת אל-ג'זירה, האחראית כביכול להתפשטותן של המהפכות הערביות.

 

נסיך צעיר וציפיות גדולות

מינוי הנסיך תמים מרמז אולי על מחלה שהאיצה את החלטתו של חמד בן חליפה, ולפי שמועות מדובר במחלת הסוכרת. כעת כל העולם הערבי מביט בציפייה דרוכה אל יורש העצר הצעיר, הידוע כאיש משכיל שלמד באקדמיה צבאית בבריטניה, דובר צרפתית ואנגלית ונחשב למתון. ההערכה היא שלתמים לא יהיה בראשית שלטונו הביטחון שצבר אביו וספק אם יוכל לקדם את הנסיכות הקטנה בעוצמה של אביו.

 

מערכת יחסים מוזרה עם ארה"ב וישראל (צילום: AP) (צילום: AP)
מערכת יחסים מוזרה עם ארה"ב וישראל(צילום: AP)

 

אין ספק כי המורדים בסוריה דואגים כעת לעתיד הסיוע הכלכלי והצבאי שהם זכו לו עד עתה מן הנסיכות. אך נראה כי האמיר תמים ימשיך בתמיכה המסורתית בגורמי אופוזיציה כפי שעשה אביו בלוב ובסוריה, וימשיך להיות משענתם של מתנגדי בשאר אסד. אולם לארה"ב יהיה נוח יותר

ללחוץ על הנסיך הצעיר להפסיק את התמיכה בגורמים פונדמנטליסטים בסוריה, ובכלל זה אל-קאעידה (ושלוחתו שם, ארגון ג'בהת א-נוסרה), ולתעל את התמיכה ל"צבא סוריה החופשי" (ארגון המורדים החמוש המרכזי) בלבד.

 

כל עוד אביו חי, יוכל הנסיך תמים לבסס את שלטונו, לדחוק את יריביו ולצבור ניסיון פוליטי. בשנת 2022 תזכה הנסיכות לאור הזרקורים של העולם כולו, כאשר תארח את המונדיאל, גביע העולם בכדורגל. קטאר, ששטחה רק 11,500 ק"מ (כמחצית משטחה של ישראל) ואזרחיה מוערכים בפחות ממיליון איש, תמשיך להיות מדינה קטנה עם השפעה עצומה.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיבל את התפקיד אחרי שאחיו ויתר עליו. האמיר החדש
צילום: EPA
מומלצים