שיעורים פרטיים: באיזו עיר תשלמו הכי הרבה?
הביקוש לשיעורים פרטיים לסטודנטים הולך וגדל, ועמו המחירים. השיעור הכי יקר ניתן בת"א: 104.86 שקל למדעי המחשב והכלכלה, לעומת 80.45 שקל לאותו שיעור בבאר שבע. הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה ובבר-אילן היו שיאני החיפושים באינטרנט אחר מורים פרטיים. מי הסתדר ללא סיוע?
מתברר שעבור השכלה אקדמית באזור המרכז תיאלצו לשלם מחיר יקר ולא רק על דמי שכירות מופרזים: המחיר הממוצע של שיעור פרטי לסטודנטים עמד בסמסטר ב' על ממוצע של 99.79 שקל, עלייה של 2.82% לעומת סמסטר א'.
לכתבות נוספות בערוץ הלימודים :
- אתגר לסטודנטים: קריאת מאמרים בהינדית
- הישראלים מתחת לממוצע העולמי במבחן GMAT
- איך תצליחו בבחינות? עשו ספורט ושבו בבתי קפה
מדובר בעלייה חדה לעומת שאר הערים הגדולות בארץ, כשבמתמטיקה נרשם הזינוק המשמעותי ביותר במחירים; בעוד שבסמסטר א' המחיר הממוצע של שיעור במקצועות במתמטיקה השונים עמד על 93.4 שקל, בסמסטר ב' נפרדו הסטודנטים מ-97.47 שקל בממוצע, כלומר עלייה של 4.07%.
מהנתונים, שנמסרו על ידי אתר לימוד נעים - לחיפוש מורים פרטיים, עולה כי השיעור הפרטי היקר ביותר ניתן גם כן בתל-אביב; מדובר על מקצועות מדעי המחשב והכלכלה, בו המחיר הממוצע עמד בסמסטר ב' עמד על 104.86 שקל, עליה של 2.14% בהשוואה לסמסטר א'. עבור אותו שיעור שילמו הסטודנטים בבאר שבע 80.45 שקל בממוצע, עלייה של 3.42% מסמסטר א'.
בהקשר זה משתלם ללמוד בבירת הנגב, שכן למרות עליה של 3.77% במחיר הממוצע של כל השיעורים הפרטיים מסמסטר א' ל-ב', המחיר עדיין נמוך בהשוואה לירושלים, הרצליה, חיפה וכמובן תל-אביב ועומד על 79.37 שקל.
עלייה חדה בביקוש לשיעורים פרטיים
הסיבות לעליית המחירים מגוונות, אך קשורה בראש ובראשונה לביקוש שהולך וגובר. "בתחושה שלי קודם כל הביקוש כל הזמן עולה", מסביר רועי נעים, מבעלי וממקימי האתר. "כל הזמן יש יותר ויותר חיפושים באתר ואנחנו רואים את זה. בכלל, כל התופעה של שיעורים פרטיים לסטודנטים היא תופעה שהולכת וגדלה בשנים האחרונות; כשאני למדתי באוניברסיטה מדובר היה בתופעה שהייתה במימדים פחות גדולים".
איך אתה מסביר את העובדה שכל כך הרבה סטודנטים מחפשים שיעורים פרטיים? יכול להיות שהרמה האקדמית עולה?
"אולי זה גם נובע מכך שהסטודנטים החדשים מגיעים עם ידע פחות טוב מבית הספר, בהשוואה לשנים קודמות. אל תשכח גם שחלק מהאנשים עובדים במהלך הסמסטר, ולא תמיד מגיעים לשיעורים, אז הם לוקחים מורה פרטי. הכל היום מאוד נגיש, ואתה יכול למצוא היום בקלות מורה פרטי דרך האינטרנט.
"בניגוד לתלמידי תיכון, אצל הסטודנטים מדובר בעלייה חדה יותר בשימוש בשיעורים פרטיים. מה שכן, בתקופת מבחנים יש עליה של כ-30% בחיפושים בהשוואה למהלך הסמסטר".
מדוע לדעתך המחירים עולים?
"אנשים מדברים אחד עם השני, אם היה מורה טוב אז לוקחים אותו שוב ולכן הוא מעלה מחירים. בסופו של דבר אין לנו שליטה על כמה מורה לוקח. האתר הוא שוק חופשי והמורים לא עוברים דרכנו. המחירים שאנחנו מתבססים עליהם הם המחירים שהמורים מפרסמים וסביר להניח שאלה המחירים הם לוקחים.
"אני כן יכול לומר, שגם חברים שלי שעובדים כמורים פרטיים העלו מחירים. למרות שמצטרפים עוד ועוד מורים למאגר, עדיין אין מספיק מורים שיענו על הביקוש, במיוחד בתקופות המבחנים. צריך להבין: המורים הם סטודנטים בעצמם ולפני תקופת מבחנים המורים מעלים מחירים".
המבוקשים: מתמטיקה, סטטיסטיקה, כלכלה
שלא במפתיע, רוב הביקוש לשיעורים פרטיים מגיע מצד הסטודנטים שלומדים בפקולטות למדעים מדויקים ומדעי החברה; הביקוש הרב ביותר נרשם בגזרת מקצועות המתמטיקה השונים עם 15.88% מכלל החיפושים באתר. אחריהם נמצאו המקצועות סטטיסטיקה וכלכלה, עם 15.70% ו-14.32% מהחיפושים בהתאמה.
גם הסטודנטים למדעי המחשב מתקשים לצלוח את תקופת המבחנים בעצמם, כשבמהלך סמסטר ב' 13.76% מהחיפושים באתר תרו אחר שיעורים פרטיים במקצוע זה. מי שכנראה מסתדרים בכוחות עצמם הם הסטודנטים לגיאוגרפיה והיסטוריה שסוגרים את רשימת המקצועות המבוקשים לשיעורים פרטיים, עם 0.17% ו-0.03% מהחיפושים.
והנה עוד נתון מעניין: במהלך חודש מאי, כלומר הזמן בו נערכו הסטודנטים לקראת תקופת הבחינות הנוכחית, הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה היו השיאנים בכל הקשור לחיפוש שיעורים פרטיים עם 13.81% מכלל החיפושים.
לצפייה בטבלה המלאה
הסטודנטים מאוניברסיטת בר-אילן היו במקום השני עם 13.07%, אוניברסיטת תל-אביב - 12.63%, הטכניון - 10.13% ואוניברסיטת בן-גוריון סגרה את החמישייה הפותחת עם 9.78%.
הסטודנטים מהמסלול האקדמי-המכללה למנהל רשמו 6.51% מהחיפושים כשאחריהם האוניברסיטה העברית עם 6.45% ואוניברסיטת אריאל עם 5.14%.
בנוגע לדירוג הסטודנטים מהאוניברסיטאות בראש טבלת הביקוש לשיעורים פרטיים, אומר נעים: "ראינו את זה גם בסמסטר קודם: יותר אנשים מהאוניברסיטה מחפשים שיעורים פרטיים. אני לא יודע להגיד למה זה, אין לי נתונים על כמה סטודנטים יש בכיתה באוניברסיטה לעומת במכללות. מה שכן, יש הרבה סטודנטים שלומדים לבד באוניברסיטה הפתוחה, ויכול להיות שזה קשור לצורך מוגבר בעזרה ממורה פרטי".