75 שנה לרכבת הילדים ללונדון: "כל כך בני מזל"
ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה החליטה בריטניה להציל אלפי ילדים יהודים, שהגיעו לבדם ברכבות מכל אירופה. מאות מהם התאספו השבוע בלונדון לציון יום השנה להחלטת הפרלמנט שהצילה את חייהם: "לולא בריטניה, לא היו לנו ילדים ונכדים"
היום ג'ייקובס בת 84, והיא אחת ממאות ניצולים שהתאספו השבוע כדי להוקיר תודה למי שעזר להם לברוח מהשואה הנאצית, ולציין 75 שנה ל"קינדרטרנספורט" - מבצע "משלוח הילדים" שהציל חיים. ב-1938, שנה לפני פרוץ מלחמת העולם, הסכים הפרלמנט הבריטי לקבל 10,000 ילדים יהודים, שנעו ביבשת ברכבות ועלו על ספינות לנמלים בריטיים. ג'ייקובס אמרה כי לעולם לא תשכח את מי שעזר לה: "אני כל כך בת מזל להיות כאן. עד ליום מותי אני אוקיר תודה לבריטניה".
ג'ייקובס הגיעה לחופה הדרומי של אנגליה, ושם שכנעה את המארחת שלה שאביה יהיה גנן טוב ואימה עוזרת בית חרוצה. "אמרתי שאמא הייתה בשלנית טובה, למרות שהיא לא, ושאבא יהיה גנן טוב על אף שהיה איש עסקים", סיפרה. בזכות הוויזות שקיבלו הצליחו הוריה של ג'ייקובס להימלט מאוסטריה. "אבא שלי אמר שאני המזל שלהם, וקרא לי 'מיין גליק'", היא אמרה.
בנאום מרגש בפני 600 מהניצולים ובני משפחותיהם, בבית הספר היהודי בצפון לונדון, אמר שר החוץ הבריטי לשעבר דיוויד מיליבנד כי יש לו "סיבות אישיות מאוד" לציין את מבצע רכבת הילדים. מיליבנד, בן למשפחה יהודית שנמלטה לבריטניה מאירופה ב-1940, הוסיף כי "כשאנחנו שואלים את עצמנו מי אחראי להציל חיים, התשובה חייבת להיות - אנחנו".
במפגש הניצולים שיתפו בחוויות והעבירו ביניהם תמונות מימים עברו. אוליאס פיינדינג, בן 90, סיפר כי הגיע לאנגליה בהיותו בן 15, לאחר שהשאיר מאחוריו את הוריו ואת שני אחיו הקטנים. "לא ראיתי אותם שוב. שמו אותם בגטו, אחר כך בקרון בקר ומשם לתאי הגזים", סיפר.
ג'ודי בנטון, היום בת 92, שמעה על רכבת הילדים כשחזרה הביתה בגיל 17 וגילתה ששני הוריה נלקחו על ידי הגסטפו. "השכן שלי אמר שהם יחזרו לקחת גם אותי, אבל אמרתי לעצמי שאני לא אלך למחנה ריכוז", שחזרה. היא לקחה מעט כסף שהחביאה ותמונת פספורט, ועשתה את דרכה ממזרח גרמניה ללייפציג - העיר שממנה יצאה הרכבת.
לג'ודי לא היה כסף לעלות על הרציף, והיא הייתה צריכה לפעול במהירות. כמה שעות לפני שהרכבת לבריטניה יצאה, נכנסה בנטון לחנות תלבושות יוקרתית וקנתה לעצמה בגדי אחות. כך היא פילסה את דרכה לרכבת מבלי שאיש ישאל אותה על כך.
"כל המשפחה שלי מתה באושוויץ", היא סיפרה השבוע בעודה יושבת עם ילדיה ונכדיה. "יום אחד את ילדה, יום אחרי זה מבוגרת". כשנשאלה מה הביא אותה לאירועי יום השנה להחלטת הפרלמנט על קליטת הילדים הפליטים, היא ענתה: "כדי להראות שאני חופשיה".
ביום שני נפגשו בארמון סנט ג'יימס בלונדון 380 מילדי הרכבת עם הנסיך צ'רלס. שניים מהם, בוב בן ה-84 ואן בת ה-84, נשלחו בגיל צעיר לבריטניה מגרמניה,
ובמרוצת השנים הכירו בלונדון והתחתנו. "עבור הילדים שהגיעו לבריטניה זו הייתה הרפתקה גדולה. ההורים שלנו אמרו לנו 'אתם תצאו ראשונים, וכשיהיו לנו מסמכים נצטרף אליכם. זו הייתה הדרך היחידה, אחרת הרבה ילדים היו מסרבים לנסוע", צוטט בוב באתר החדשות "אקספרס". אשתו שיבחה את החלטתה של ממשלת בריטניה לסייע לילדים היהודים ואמרה כי "בלי החלטת הממשלה הבריטית לא היו נולדים לנו ילדים ונכדים".