דו"ח ה-OECD: בתי החולים בישראל הכי צפופים
מצבה של מערכת הבריאות בישראל ממשיך לדשדש מאחור: דו"ח חדש של ה-OECD מעלה כי אנחנו במקום ה-3 מהסוף במספר מיטות האשפוז, מספר האחיות נמוך בחצי מהממוצע בארגון וההוצאה הציבורית על בריאות נמוכה ביותר. החדשות הטובות: אנחנו במקום ה-4 בתוחלת החיים של גברים, והרבה מעל הממוצע
אנחנו חיים יותר מהממוצע - אבל נאלצים להתמודד עם צפיפות ומחסור באנשי צוות רפואי. כך עולה מנתוני הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD), שמפרסם היום (ה') נתונים השוואתיים על מערכות הבריאות במדינות החברות בו. מהנתונים עולה שבישראל חיים יותר שנים בממוצע וסובלים פחות מתמותת תינוקות, אך במקביל מתמודדים עם מחסור במיטות אשפוז, רופאים ואחיות.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
הדו"חות שצריכים להדאיג אתכם:
דו"ח סודי: בתיה"ח בחיפה המזוהמים ביותר בארץ
דו"ח: שיעור זיהומים אחרי ניתוחים גבוה בישראל
מהי המדינה השמנה בעולם, ואיפה ישראל?
תוחלת חיים: גברים במקום ה-4
גברים ישראלים חי בממוצע 79.9 שנים, לעומת הממוצע בארגון שעומד על 77.3 שנים. ישראל ממוקמת במקום הרביעי במדד זה, כאשר רק באיסלנד (80.7), שוויץ (80.5) ואיטליה (80.1) הגברים חיים יותר.
נשים ישראליות חיות 83.6 שנים, וממוקמות במקום ה-15 בארגון, ועדיין מדובר בתוחלת חיים גבוהה יותר מהממוצע, העומד על 83.1.
תמותת תינוקות: גבוהה בקרב האוכלוסייה הבדואית
בישראל מתים 3.5 תינוקות מכל אלף לידות. גם כאן מדובר על נתון הנמוך מהממוצע בקרב מדינות הארגון,
העומד על ארבע מכל אלף לידות. אלא שהאוכלוסייה בישראל אינה הומוגנית, ובעוד שהנתונים הכלליים טובים, הרי ששיעור תמותת התינוקות בקרב האוכלוסייה הבדואית בנגב הוא יותר מכפול, ועומד על שמונה תינוקות לכל אלף לידות.
שלושה ילדים בממוצע למשפחה
נתוני הפריון מגלים פער משמעותי בין ישראל לבין שאר המדינות. בעוד שבישראל אישה יולדת 3 ילדים בממוצע, הרי שבמדינה שניצבת אחריה, ניו זילנד, יש רק 2.1 ילדים בממוצע לאישה. הממוצע ב-OECD הוא כמעט מחצית מישראל, ועומד על 1.7 ילדים בלבד.
תפוסת המיטות הגבוהה ביותר
בישראל יש רק 1.9 מיטות אשפוז לאלף איש: בכך מתמקמת מערכת האשפוז בארץ במקום השלישי מלמטה, כשאחריה רק מקסיקו (1.64) וקנדה (1.73). הממוצע בארגון עומד על 3.43 מיטות ובגרמניה הוא גבוה עוד יותר: 5.33 מיטות לאלף איש.
מספר המיטות הקטן מוביל לתפוסה מקסימלית, ובעוד שיעור התפוסה הממוצע בארגון עומד על 77% בלבד, הרי שבישראל הוא 98%, הגבוה ביותר מבין כל המדינות. כתוצאה מכך, גם השחרורים מבתי החולים הם מהירים יותר מבמדינות אחרות, ובעוד שהחולה הממוצע שוהה במיטתו 6.5 ימים במדינות ה-OECD, בישראל הוא משוחרר כבר אחרי 4.3 ימים.
יותר רופאים לנפש
בישראל ישנם 3.3 רופאים על כל אלף איש, מספר גבוה מהממוצע ב-OECD, שעומד על 3.2 לאלף איש. אלא שבעוד שבכל שאר המדינות קיימת מגמת עלייה, בישראל מספר הרופאים רק הולך וקטן. יש לציין כי בשנים האחרונות הוכפל מספר הסטודנטים לרפואה הלומדים בישראל וחלק מבוגרי לימודי רפואה בחו"ל זכו להקלות בבחינת הרישוי בארץ על מנת להעלות את מספר הרופאים.
פחות מדי אחיות
אך המצב שוב קשה כאשר מסתכלים על מספר האחיות בישראל לנפש לעומת שאר מדינות ה-OECD. בארץ ישנן רק 4.8 אחיות לאלף איש, לעומת 8.8 במדינות הארגון.
ואיפה מכשירי ה-MRI?
אחד הנתונים בהם הפער בין ישראל לשאר המדינות הוא גדול במיוחד הוא בשיעור מכשירי ה-MRI למיליון תושבים. בישראל יש רק 2.5 מכשירים כאלה לכל מיליון בני אדם, בעוד שהממוצע במדינות ה-OECD גבוה בעשרות אחוזים ועומד על 18.7. בראש הרשימה נמצאת יפן, בה יש 46.9 מכשירים לכל מיליון תושבים.
הכל עניין של כסף
הנתונים לא מפתיעים כשמתייחסים להוצאה הציבורית על בריאות. ב-OECD ההמוצע של ההוצאה הלאומית על בריאות עומדת על 72.2% מתקציב הבריאות במדינה, כאשר בישראל מדובר רק על 60.8%, והשאר מגיע מכיסם של האזרחים.
שרת הבריאות יעל גרמן מסרה בתגובה לנתוני הדו"ח: "מערכת הבריאות בישראל טובה ורמת הרפואה טובה. בפרמטרים שונים בדו"ח אנחנו בולטים לטובה, כמו בתוחלת החיים, בעיקר של גברים, ובשיעור נמוך של תמותת תינוקות. עם זאת, לא ניתן לראות בדו"ח את הפערים הקיימים בין מרכז לפריפריה בישראל ואת הפערים בין מגזרי האוכלוסייה השונים. כמו כן, בתחום תשתיות מערכת הבריאות, המגמות העולות בדו"ח מדאיגות. אין ספק כי עלינו לתת את הדעת לנושא זה ולשפר.
"לא לחינם אנו מופיעים במקום השלישי מהסוף בשיעור מיטות האשפוז", אומר בתגובה לנתונים יו"ר השדולה לשוויון בבריאות בכנסת, ח"כ אילן גילאון. "תחום הבריאות אינו נמצא בסדר העדיפויות הממשלתי. מצטלם הרבה יותר טוב לדבר על הפצצה האיראנית מאשר על הוספת מיטות לבתי-החולים. למרות שמשרד הבריאות שם לו למטרה למגר את אי-השוויון בבריאות, הפערים עדיין חריפים עד מאוד. לא טוב להיות חולה בישראל ועדיף להיות עשיר ובריא. עדיף שניכנס לליגה שאנו ראויים לה, ונפרוש בשיא מהחברות המדומה בחבר מדינות ה- OECD".
מההסתדרות הרפואית נמסר: "מספר הרופאים שמציג הארגון שגוי מכיוון שהוא מתבסס על מספר הרישיונות ולא על מספר הרופאים העוסקים ברפואה, ובמיוחד ברפואה הציבורית".