שתף קטע נבחר

 

מבקשי מקלט שובתים רעב בסהרונים: "אין ברירה"

במחאה על כליאתם ואי הכרה בהם כפליטים, פתחו לפני כמה ימים מאות אריתריאים שעצורים בדרום בשביתת רעב. בשב"ס אומרים כי כ-130 מתוך 300 השובתים שבו לאכול, אך בארגון אמנסטי ישראל דיווחו כי כ-350 אסירים עדיין שובתים רעב

מבקשי מקלט מאריתריאה, שכלואים בכלא סהרונים שבדרום, שובתים רעב זה כמה ימים במחאה על מדיניות הממשלה כלפיהם. בשירות בתי הסוהר אומרים כי כ-300 עצורים פתחו בשביתה ומתוכם כ-130 שבו לאכול. מנגד, בארגון אמנסטי ישראל אמרו כי כ-350 מתוך כ-2,000 האסירים עדיין שובתים רעב. בשב"ס מגדירים שביתת רעב כאשר עציר מחזיר ארוחות במשך יומיים רצופים.

 

מבקשי מקלט בכותרות - כתבות נוספות 

 

פעילים בארגון זכויות האדם ששוחחו עם השובתים סיפרו כי אין להם טענות נגד שלטונות הכלא והם דורשים לקיים שיחות עם נציג מממשלת ישראל כדי לקבל מעמד פליט.

 

"למרות בקשות חוזרות ונשנות לשלטונות הכלא, הם לא העבירו את בקשתנו לנציג ממשלה שיבוא וידבר אתנו ישירות", אמר ח', אסיר בכלא ששוחח עם אמנסטי אינטרנשיונל ישראל. "אנחנו חלשים בגופנו אבל חזקים ומאוחדים. אין לנו בררה אחרת".

 

כלא סהרונים (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
כלא סהרונים(צילום: אליעד לוי)

 

בשירות בתי הסוהר פועלים נגד שובתי הרעב. עד כה הוציאו מתאיהם מוצרי מזון ושללו מהם זכויות נוספות. בארגון אמנסטי סיפרו כי הנהלת הכלא מבצעת גם הפרדה בין שובתי הרעב כדי למנוע את התפשטות השביתה. עוד נמסר מהארגון כי שלטונות הכלא מונעים מאסירים לבצע שיחות טלפון כדי למדר אותם מהשביתה.

 

יונתן גר, מנכ"ל אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, אמר כי "שובתי הרעב בסהרונים יודעים כי גירושם חזרה לאריתריאה מהווה עבורם ועבור משפחותיהם גזר דין של כלא, רדיפה ובמקרים מסוימים שתועדו על ידינו אף מוות. משלת אריתריאה רואה בכל בקשה למקלט במדינות אחרות מעשה של בגידה, ומבקשי מקלט, כמו גם אזרחים החשודים בהתנגדות למשטר, עומדים בפני סיכון משמעותי של הפרת זכויות האדם שלהם עם חזרתם לאריתריאה".

 

במקביל, פנו ארגון רופאים לזכויות אדם ומוקד סיוע לעובדים זרים בפנייה לשב"ס כדי שתאושר כניסת רופאים ופעילי זכויות אדם לכלא. בארגוני הסיוע מציינים כי לאחר תחילת שביתת הרעב הופסקו הפניות הטלפוניות למוקד סיוע לעובדים זרים מהאגפים שבהם מתקיימת השביתה ולכן אין דרך לדעת מה מצב השובתים.

 

בתוך כך, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין אישר את חוקיותו של נוהל לחזרה מרצון של מסתננים מאריתריאה ומצפון סודן, שמוחזקים במשמורת ומבקשים לחזור למולדתם. הנוהל נועד לתת מענה לכך שכאשר אדם מוחזק במשמורת יש לברר האם רצונו לשוב לארץ מוצאו הוא אכן רצון חופשי.

 

הנוהל החדש, שכפוף לאישור שר הפנים גדעון סער, כולל בין היתר ראיון עם המסתנן ובקשת עזיבה מנומקת שתיבדק על ידי רשות האוכלוסין ובית הדין לביקורת משמורות. עד לפני כמה חודשים נהגה המדינה להחזיר מסתננים ששהו במשמורת והסכימו לעזוב, אך לאחר שנשמעה ביקורת ש"אין חזרה מרצון" כאשר האלטרנטיבה היא להישאר במשמורת בתנאי כליאה, הקפיא וינשטיין את המהלך.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף רענן בן-צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלא סהרונים, ארכיון
צילום: אילנה קוריאל
מומלצים