שנה למורסי: העם שוב רוצה להפיל את השלטון?
אזרחים מצרים ששוחחו עם ynet מציגים את הפילוג העמוק בארץ הנילוס. "הפתרון הוא מהפכה אמיתית", אמר עורך לענייני ישראל בעיתון אופוזיציוני. סטודנט מקהיר דווקא שמח שבחר בו וחושש מאנרכיה במקרה שיופל. אפילו על אופי יחסו לישראל הם לא הסכימו
מצרים מציינת שנה לכהונתו של מוחמד מורסי עם 18 מיליון חתימות על עצומה הדורשת את סילוקו, אך לפני ההפגנות כבר יש קורבנות בנפש: אתר האינטרנט של מפלגת החירות והצדק של האחים המוסלמים דיווח הלילה (יום ו') כי חבר התנועה נהרג ועוד 30 נפצעו במתקפה על מטה האחים המוסלמים בעיר א-זקאזיק בצפון המדינה.
באתר הפנו אצבע מאשימה לעבר קבוצת אופוזיציה שתומכת בנשיא לשעבר חוסני מובארק בביצוע המתקפה. כל זאת מתרחש לפני הפגנות הענק שעומדים מאחוריה אנשי תנועת "תמרד", חלק מחזית האופוזיציה הפועלת לקיום ההפגנות ביום ראשון. אנשיה קראו לתושבים להתחיל בהפגנות נגד שלטון האחים המוסלמים כבר היום והצבא המצרי לא מקל ראש בכוונות המתנגדים ונפרס באופן נרחב כדי לאבטח מתקנים רגישים ומוסדות מדינה.
השבוע: מורסי הודה ב'טעויות רבות', מאות נפצעו בעימותים
נראה שמצרים חלוקה מאי פעם. לשכת הנשיאות פרסמה דו"ח המסכם באור חיובי את שנת כהונתו של מורסי ומונה שורה של הישגים בתחומי הכלכלה, התיירות, מעמד האישה והדמוקרטיה, אבל בשטח נשמעים קולות אחרים, כמו למשל זה של מוחמד מג'די חנפי, בן 21, עורך לענייני ישראל בעיתון האופוזיציוני "א-דוסתור". הוא רואה רק "הישג" פנימי אחד של מורסי - פילוג העם המצרי.
"הוא לא מוכשר לנהל מדינה כמו מצרים וזה בא לידי ביטוי במשברים פנימיים כמו משבר הסולר, עליית המחירים בקצב מהיר וסאגת אישור החוקה. הוא לא הצליח לפתור אותם. הסוגיה החשובה ביותר שמורסי נכשל בה היא המשבר בסיני,
השתלטות תנועות הג'יהאד על חצי האי וזה בא לידי ביטוי בחטיפה ורצח של חיילים מצרים. הוא גם נכשל בנושא של ההגנה על מי הנילוס מאיומים כמו הסכר שאתיופיה בונה. המצחיק הוא שהסוגיה שמורסי הצליח בה היא שמירת ביטחונה של ישראל. אין שינוי במערכת היחסים בין מצרים לישראל תחת שלטון האחים המוסלמים. המשטר הנוכחי הולך בדרכו של המשטר הקודם לגבי ישראל".
חנפי מודה שאזרחים מתוסכלים מתגעגעים לתקופת מובארק אבל לא מצטרף לנוסטלגיה. "צריך להחזיר את המהפכה שלנו והפתרון למצב הנוכחי הוא עריכת בחירות מוקדמות לנשיאות ושהזרמים האזרחיים יתאחדו נגד השלטון הדתי. בטוח שאם מורסי ימשיך בשלטון כולנו נעמוד בפני שוקת שבורה. אולי אם תהיה מהפכה שלטונו ייפול, אבל מהפכה אמיתית כמו ב-2011".
מוחמד עבד אל-חלאם, בן 25, מיואש. הוא תושב מחוז סוהאג שבדרום ומהנדס בהכשרתו, אבל מתקשה להתפרנס. "עבדתי בתחום התיירות אבל עכשיו אני עובד בכל דבר אפשרי כדי להתפרנס ממשהו וכל פעם מחליף עבודה. זה לא רק אני. בשנה הזו התווספו עוד מובטלים אחרי שהאחים המוסלמים 'כבשו' את המשרות בשירותי הממשלה".
אל-חלאם מונה את נקודות המפנה ביחס למורסי: החזרת מועצת העם שבית המשפט פיזר, הצו הנשיאותי שהקנה לו סמכויות מעל החוק, המחלוקות שלו עם בית המשפט העליון. הוא טוען שמורסי מגלה חולשה כלפי מרכזי הכוח של הארגון שלו עצמו, האחים המוסלמים.
"לפני מורסי המצב היה טוב בהרבה. אנחנו אומרים עכשיו שעדיף הגיהנום של המועצה הצבאית מאשר 'גן העדן' של מורסי. לפחות המוסד הצבאי מלא באנשים שחושבים בצורה נכונה". אבל בניגוד לחנפי, וחרף התנגדותו למורסי, אל-חלאם לא ייצא להפגין כי הוא סבור שהפלת מורסי תסכן את מצרים עוד יותר.
מצדו השני של המתרס יש מי ששומרים אמונים לנשיא מורסי. אחד מהם הוא מחמוד, סטודנט בן 20 מאוניברסיטת "עין א-שמס" בקהיר, שלא מתחרט על בחירתו במורסי. "אני מרוצה ושמח מאוד על הבחירה שלי בו, קודם כול כי הוא עובד במסירות ושנית כי הוא משתייך לתנועת האחים המוסלמים. אני באמת מרגיש שמורסי יכול לשפר את מצרים, במיוחד לאור התמיכה של הזרם האיסלאמי בו, מיזמי הרפורמה שהוא מבצע וחילופי המושלים לאחרונה במחוזות מצרים שיפעלו למען האנשים. בלי ספק המצב לפני מורסי היה גרוע יותר".
הוא מודה שמורסי לא הצליח עדיין לממש את מלוא חזונו, אבל זוקף לזכותו הישגים כמו הקמת מפעלים במסגרת שיתופי פעולה עם מדינות אחרות והגדלת הפנסיות. "בגדול קשה לומר אם הוא נכשל או הצליח בשנה אחת. יש בשורות טובות אבל האנשים לא חשים בהן עד כה".
מחמוד בטוח בשלטונו של מורסי ובכישלון ההפגנות ב-30 ביוני. "נפילתו של מורסי בלתי אפשרית בגלל התמיכה
של הזרם האיסלאמי בו ובגלל הפחד של העם מנפילתו. אם הוא ייפול תהיה אנרכיה ענקית במדינה. לא יהיה נשיא במצרים לאחר מכן והצבא לא יחזור לשלוט".
בניגוד לחנפי, מוחמד דווקא רואה שוני ביחסו של משטר מורסי כלפי ישראל. "מובארק למשל היה נותן לישראל לתקוף את חמאס או את עזה. מורסי לעומת זאת פעל והחזיר את השגריר המצרי מישראל לאחר המבצע האחרון, שלח את ראש ממשלת מצרים לעזה ותמך בה. יש הבדלים רבים, אבל גם צריך לומר כי יש דברים שמורסי לא מונע מישראל. חלק מוחלים לו על כך בגלל ההסכמים שעדיין עומדים בעינם, וכי מצרים במצבה לא מסוגלת להתעמת עם מדינה אחרת".
Read this article in English