שתף קטע נבחר
 

חולמים להיות כמו פרס? החוק נגדכם

החוק מתיר לנשיא המדינה לעבוד גם אחרי גיל הפנסיה, הגיל שבו רוב האזרחים מושלכים לרחוב. את זה צריך לשנות

מדינת ישראל חגגה בראש חוצות את יום הולדתו של נשיא המדינה, שמעון פרס. מיטב מנהיגי ישראל והעולם שיבחו את הנשיא על כך שבגיל 90 הוא צלול, רענן, מלא רעיונות ויוזמות. כאשר נשאל הנשיא ל"סוד" צלילותו ורעננותו המתמשכים, הוא מצהיר תמיד שה"סוד" הוא המשך העשייה והעבודה.

 

אבל הנשיא שוכח לציין כי כנשיא מדינה הוא נהנה מזכות יתר המפלה אותו לטובה על פני אחיו ואחיותיו, שאר אזרחי ישראל: החוק מתיר לו להמשיך לעבוד כרגיל גם לאחר גיל הפנסיה, הגיל שבו רוב האזרחים מושלכים כחפצים משומשים שאין בהם צורך.

 

עוד בערוץ הדעות

ישראבלוף בתל אביב - פתרון מצוין / ישי בלנק

אל תגעו לנו בשבת התל אביבית / מיקי גיצין

 

חגג 90 וממשיך לעבוד. ומה עם המבוגרים שרוצים לעבוד?  (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
חגג 90 וממשיך לעבוד. ומה עם המבוגרים שרוצים לעבוד? (צילום: קובי גדעון, לע"מ)

 

נושא העבודה לאחר גיל פנסיה בישראל הוא סוגיה כאובה. בשנת 2004 חוקקה כנסת ישראל חוק המתיר למעסיקים לפטר עובד רק בשל הגיעו לגיל 67. כך, בניגוד למגמה ההפוכה הרווחת בעולם המערבי ובמדינות דוגמת ארה"ב, אוסטרליה ובריטניה, הנחיתה המדינה מכת מוות על שאיפותיהם של עשרות אלפי גמלאים שאהבו את עבודתם ורצו להמשיך לעסוק בה. יחידי סגולה כמו שרים וחברי כנסת דווקא מופלים לטובה. כך, אנו יכולים למצוא נשיא בן 90, ח"כ בן 77 ונגיד בנק ישראל פורש הנושק לגיל 70, בעוד שאר בני גילם אינם זוכים לכך, בשל אפליה בחסות החוק.

 

אוכלוסיה הולכת וגדלה של מבוגרים רוצה להמשיך לעבוד. לעבודה חשיבות עצומה עבורם בלי קשר לפרנסה - היא נותנת משמעות לחיים, הזדמנות להתערות חברתית ולקשירת קשרים חברתיים, זהות עצמית, עשייה, אתגרים והגשמה עצמית. מעבר לרצונות ולמאוויים האנושיים, שדי בהם כדי להצדיק את ביטול גיל פרישת חובה, יש מחקרים רבים המוכיחים שוב ושוב קשר ישיר בין המשך עבודה מסַפֶּקת לבין איכות חיים ותוחלת חיים.

 

לפני כחצי שנה הונחו בפני הממשלה תוצאות סקר שערך המשרד לאזרחים ותיקים, שמצא כי 65% מבני 50 ומעלה ו-64% מקרב בני 60 ומעלה בישראל רוצים להמשיך ולעבוד, אבל רק 13% מהם עובדים בפועל (רובם בעבודות שאינן המקצוע העיקרי שלהם). 90% מהנבדקים סברו שיש לבטל את חובת הפרישה בשל גיל. מדובר במספרים שאינם דבר של מה בכך, החייבים לחולל מהפכה תודעתית כלפי אוכלוסיה שהדעה הרווחת לגביה היא שכל רצונה הוא להגיע כבר לפנסיה.

 

המאבק באפליית המבוגרים צפוי להיות המאבק העולמי של המאה ה-21. אם במאה ה-20 היינו עדים למאבקים - שטרם הסתיימו - של נשים ושחורים, כיום מצויים המאבקים האלה במרכז הקונצנזוס ואין עליהם עוררין. המאבק העתידי שייך לפנסיונרים, הנאחזים בתקווה שלא יוציאו אותם מחוץ למחנה.

 

מדוע שנשיא המדינה יעמוד בבדידות מזהירה? נשיא המדינה הגיע לגיל 90 וכוחו עמו בין היתר בשל העובדה שהוא ממשיך לעבוד. מן הראוי שיישא קולו ויתערב בנושא המונח כעת לפתחו של בג"ץ שכן מי כמוהו יודע את תרומתה של העבודה להמשך החיים והחיוניות. מן הראוי שנשיא המדינה ייאבק לטובת אחיו ואחיותיו, כדי שגם הם יוכלו להגיע לגיל 90 רעננים ונמרצים כמוהו.

 

עו"ד שושנה גביש מובילה את המאבק לביטול חובת הפרישה בישראל. 

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חתן השמחה, שמעון פרס
צילום: AFP
צילום: טלי קצורין
שושנה גביש
צילום: טלי קצורין
מומלצים