נאס"א שיגרה לוויין שיעקוב אחר 'הסערות בשמש'
הלוויין "איריס" מצוייד בטלסקופ אולטרא סגול ייחודי שיעקוב אחר האזורים הפחות מוכרים של השמש, בראשם העטרה, שנראית בעיקר בליקויי חמה. הלוויין ינסה לעקוב אחר תנועת החלקיקים שמשבשים את מערכות התקשורת בכדור הארץ
סוכנות החלל האמריקנית נאס"א שיגרה בסוף השבוע לחלל לוויין מחקר שינסה לחקור את האזורים הבלתי מוכרים של השמש. בזכות המידע שיאסוף הלוויין ינסו המדענים לשפר את תחזיות "מזג האוויר החללי", שעשוי להוביל לשיבוש מערכות התקשורת על כדור הארץ בגלל גלים אלקטרומגנטיים המכונים "סערות סולאריות".
בניגוד לשיגורי רגילים לחלל, הלוויין "איריס" שוגר על גבי טיל "פגסוס", שהמריא אל מחוץ לאטמוספירה מתוך מטוס שהמריא מבסיס צבאי במרכז קליפורניה והגיע לגובה 39,000 רגל בטרם שיגר את הטיל. כעבור 13 דקות הטיל יצא אל החלל החיצון והלוויין ניתק ממנו והחל לעשות את דרכו לעבר השמש.
בשנתיים הקרובות יאסוף הלוויין, שמצוייד בלוחות סולאריים גדולים, מידע רב לגבי השמש. כבר ביממה הראשונה העבירו מצלמותיו שדרי תמונות באיכות גבוהה ביותר של להבות על פני השמש. בין היתר, "איריס" מצוייד בטלסקופ אולטרא סגול, שמסוגל לקלוט פרטים רבים מהמתרחש על פני השמש.
בניגוד למצפה הדינמיקה הסולארית של נאס"א, שעוקב אחר כל
הפעילות בשמש, הלוויין החדש יתמקד באזור הפחות מוכר של השמש, שבין פני השטח של השמש, לבין העטרה - הטבעת הלבנה הזוהרת שסובבת את השמש וניתן לראותה במהלך ליקויי חמה. המדענים ינסו לפענח כיצד ה"רוחות הסולאריות" נעות בתוך העטרה, וזורקות אל החלל החיצון זרמים של חלקיקים, שלעיתים משבשים את התקשורת בכדור הארץ.
"זה אזור שמאוד קשה לעקוב אחריו ולהבין אותו", סיפר המדען הראשי של התוכנית, ג'פרי ניומרק. "לא הייתה לנו עד כה היכולת הטכנית להתמקד בעטרה מקרוב". על אף חדשנותה, התוכנית המיוחדת זולה במושגים של נאס"א ועלתה רק 182 מיליון דולרים עד כה.