שתף קטע נבחר

רוחאני: מדיניות חוץ מתונה אינה כניעה

נשיא איראן הנבחר ממשיך להציג קו מתון, אך במקביל מנסה לפייס גם את הקיצוניים בארצו. בנאום טלוויזיוני שנשא אמר חסן רוחאני כי מדיניות מתונה אינה מהווה כניעה, אלא אינטראקציה יעילה עם העולם. בנוסף, המנהיג שיחליף את אחמדינג'אד באוגוסט הבטיח כי הקבינט יכלול שרים מכל הקשת הפוליטית

מציג קו מתון ובמקביל מנסה לרצות גם את הקיצוניים שנחלו תבוסה בבחירות. זה המסר שעלה בצהריים (שבת) מנאום טלוויזיוני שנשא נשיא איראן הנבחר חסן רוחאני. "מדיניות חוץ מתונה אינה כניעה או אנטגוניזם, היא אינה פסיביות או עימות", אמר רוחאני. "מדיניות מתונה היא אינטראקציה יעלה ובונה עם העולם". הנשיא הנבחר, שייכנס לתפקידו בתחילת אוגוסט, הבטיח כי ימנה שרים מכל קצוות הקשת הפוליטית.

 

איראן בכותרות - כתבות נוספות

 

בנאומו אמר רוחאני כי יש לאזן בין ריאליזם לבין מרדף אחר האידיאלים של איראן. "הרפובליקה האיסלאמית של איראן, כמעצמה מרכזית באזור או הכוח החזק ביותר באזור, חייבת לגלם את תפקידה ובשביל זה צריך להיות מתונים", אמר. "הממשלה העתידית חייבת לפעול במתינות ועליה להימנע מקיצוניות, והמסר הזה הוא לכולם".

 

הנשיא הנבחר התייחס גם להרכב ממשלתו העתידית ואמר: "הקבינט הבא יהיה רב-סיעתי. הממשלה הזאת אינה מחויבת לשום מפלגה או סיעה ותעבוד כדי לבחור את האנשים המוכשרים ביותר מכול הצדדים והסיעות, תחת תנאים של מתינות ואיפוק".

 

רוחאני הוסיף ואמר: "העם בחר נתיב חדש. העם אמר בבחירות האלה: 'אנחנו רוצים שינוי'. השפה הטובה ביותר של העם היא בקלפי. הצבעת העם מאוד ברורה. אין פה עמימות".

 

בכיר איראני: "נמשיך בהעשרת האורניום"

רוחאני אמר את הדברים לאחר שאתמול אמר ראש סוכנות הגרעין של איראן, פריידון עבאסי, כי לטהרן אין כל כוונה להפסיק את פעילות העשרת האורניום, והתעקש שזו תימשך, "בהתאם למטרות המוצהרות שלנו". נתניהו הצהיר עוד לפני הבחירות באיראן כי לא צפוי שינוי בעמדתה של איראן ביחס לתוכנית הגרעין".

 

בשיחה עם כתבים בסנט פטרבורג, הבהיר עבאסי כי בכוונת המדינה להמשיך להעשיר אורניום לצורך ייצור דלק גרעיני. "זה לא ישתנה", הוא הדגיש, והוסיף כי איראן גם לא מתכוונת לסגור את המתקן הגרעיני פורדו, חרף הפצרות המערב.

 

המעצמות וישראל מודאגות במיוחד ממתקן פורדו מפני שאיראן מעשירה שם אורניום לרמה של 20 אחוזים, והוא נחשב לאחד מסלעי המחלוקת במגעים עם המדינה. טהרן טוענת כי היא זקוקה לכך למטרות מחקר וריפוי אך ההעשרה לרמה כזו רחוקה אך מעט מבחינה טכנית לרמת ההעשרה הנדרשת לנשק גרעיני.

 

לאחר הבחירות באיראן, רוסיה דווקא טענה כי איראן מסכימה לעצור את העשרת האורניום שלה לרמה של 20 אחוזים, בתמורה להסרת הסנקציות שהוטלו עליה. "בפעם הראשונה זה שנים רבות יש סימנים מעודדים בתהליך של הסדרת המצב סביב תוכנית הגרעין האיראנית", הצהיר אז שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב.

 

עם זאת, נתניהו חזר והדגיש כי לדעת ישראל, לתוצאות הבחירות באיראן "אין כוח לשנות את השאיפות הגרעיניות של איראן. הן ייקבעו לא על ידי הנשיא, אלא על ידי מי שנקרא המנהיג העליון, עלי חמינאי. הוא נותר מחויב להשגת מסלול לחימוש איראן בכלי נשק גרעיניים. אני חושש שהבחירות לא ישנו את זה", הוא הוסיף בריאיון לעיתון "וושינגטון פוסט".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא איראן הנבחר חסן רוחאני
צילום: AP
מומלצים