שתף קטע נבחר

המדינה ה-28: קרואטיה מצטרפת לאיחוד האירופי

אחרי 20 שנות המתנה, המדינה היוגוסלבית לשעבר תעשה הלילה היסטוריה כשתהפוך לחברה בגוש האירופי. אלא שלא כל הקרואטים חוגגים לנוכח המצב הכלכלי הקשה בארצם. "תראו מה קורה ביוון ובספרד! האם לשם מועדות פנינו?"

קרואטיה תרשום מחר (יום ב') ציון דרך משמעותי בתולדותיה כשתהפוך לחברה ה-28 באיחוד האירופי אחרי שנים רבות של המתנה וציפייה. אלא שלצד החגיגות הגדולות, במדינה האדריאטית סובלים ממשבר כלכלי גדול ומחששות גדולים מצד אזרחי המדינה מההצטרפות לגוש המדינות האירופי. 

 

סקוטלנד וקטלוניה. הבדלנות תשנה את אירופה?

 

עוד חדשות בעולם :

מוחמד מורסי: לא תהיה מהפכה שנייה במצרים

רוסיה: ערפו ראש של הומלס ושיחקו בו כדורגל

כיסא העינויים, הזונדה מהאף. גואנטנמו מבפנים

מת מהתקף לב אחרי שקיבל חשבון חשמל

 

בבירת קרואטיה זאגרב מתנופפים בכל מקום דגלי האיחוד האירופי לצד אלה של קרואטיה והלילה לאחר חצות צפויות חגיגות גדולות במדינה כדי לציין את המאורע ההיסטורי - הפיכתה של המדינה היוגוסלבית לשעבר לחלק מאירופה המודרנית.

 

הדגלים כבר מוכנים. זאגרב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדגלים כבר מוכנים. זאגרב(צילום: AFP)

 

קרואטיה מצטרפת לאיחוד האירופי שני עשורים אחרי שהכריזה על עצמאותה מיוגוסלביה, הכרזה שבעקבותיה התנהלה מלחמה בשנים 1995-1991 בין הקרואטים לסרבים, שנתמכו על ידי צבא יוגוסלביה. במלחמה העקובה מדם נהרגו כ-20 אלף בני אדם. בעבר פספסה קרואטיה את ההזדמנות להצטרף לאיחוד המתרחב ב-2004 ו-2007, אך הלילה צפויה, כאמור, לפצות על כך.

 

שנה חמישית של מיתון כלכלי, 21% אבטלה

קרואטיה מתמודדת זה השנה החמישית ברציפות עם מיתון ושיעור האבטלה בה הגיע לשיא של 21 אחוזים. מסיבה זו, קרואטים רבים לא מרגישים שיש להם הערב סיבה למסיבה. האיחוד האירופי עצמו מוטרד מבעיותיה הכלכליות של קרואטיה, שיצרו מחלוקות פנימיות קשות בתוך המדינה וערערו את התמיכה הציבורית בהצטרפות לאיחוד האירופי.

 

"רק תראו מה קורה ביוון ובספרד! האם לשם מועדות פנינו?", שאל הגמלאי הקרואטי פאבאו ברקאנוביץ'. "אתה צריך אשליות בשביל להיות שמח, אבל האשליות נעלמו מזמן", הוא אמר בעת ביקורו בשוק של זאגרב.


"אוהבים את קרואטיה, לא עם האיחוד האירופי" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אוהבים את קרואטיה, לא עם האיחוד האירופי"(צילום: AFP)

 

נשיא קרואטיה איוו יוסיפוביץ' אמר אתמול לערוץ הטלוויזיה המקומי "נובה TV" כי עיתונאים ממדינות האיחוד האירופי שאלו אותו שוב ושוב מדוע זאגרב רוצה להצטרף לגוש המדינות. "התשובה הנגדית שלי הייתה: 'אתם מגיעים מהאיחוד האירופי. האם המדינה שלכם מתכוננת לעזוב את הגוש?' הם השיבו באופן קבוע: 'ברור שלא'. ובכן, הנה לכם, מסיבה זו אנחנו מצטרפים, משום שגם אנחנו מאמינים שלאיחוד האירופי יש עתיד", אמר הנשיא הקרואטי.

 

10 מיליון תיירים מדי שנה

בקרואטיה חיים 4.4 מיליון בני אדם והמדינה התברכה ברצועת חוף שמושכת אליה מדי שנה 10 מיליון תיירים. בעשור האחרון גילתה המדינה הקטנה, אחת משבע מדינות שצמחו מתוך יוגוסלביה, צמיחה כלכלית מרשימה בזכות כניסתם של משקיעים זרים וגלים של תיירים מחו"ל. עם זאת, גם היא לא הייתה חסינה למשבר הכלכלי הגלובלי.

 

סלובניה הייתה המדינה היוגוסלבית לשעבר הראשונה להצטרף לאיחוד האירופי והיא עשתה זאת בשנת 2004. בעוד קרואטיה מצטרפת אליה, סרביה, בוסניה, מקדוניה, מונטנגרו וקוסובו נמצאות מרחק רב מחברות בגוש המדינות. כדי להגיע לרגע ההיסטורי הגדול עברה קרואטיה שבע שנים סבוכות שבמהלכן נדרשה ליישם רפורמות לא פופולריות בהתאם לדרישות האיחוד האירופי. המדינה הקטנה הסגירה לבית הדין המיוחד בהאג לפשעים שבוצעו בשטחי יוגוסלביה לשעבר עשרות מנהיגים פוליטיים ואנשי צבא קרואטים ובוסנים קרואטים שנאשמו בפשעי מלחמה.


נשענים על התיירות, אבל השחיתות פושה בכל מקום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשענים על התיירות, אבל השחיתות פושה בכל מקום(צילום: EPA)

המדינה הקטנה התברכה ברצועת חוף יפהפייה. דוברובניק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המדינה הקטנה התברכה ברצועת חוף יפהפייה. דוברובניק(צילום: EPA)

החגיגות כבר התחילו. זיקוקי די נור בזאגרב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החגיגות כבר התחילו. זיקוקי די נור בזאגרב(צילום: רויטרס)

  

אך למרות התקדמותה הרבה, קרואטיה עדיין סובלת משחיתות גדולה שהתפשטה במדינה ובשנה שעברה נשלח ראש הממשלה לשעבר איוו סאנאדר לכלא בגין מעורבותו בשחיתות. בכמה מדינות שחברות באיחוד האירופי הביעו חשש מרמת השחיתות במדינה האדריאטית ומהפשיעה המאורגנת בשטחה.

 

ואם לא די במשבר הכלכלי, אחד הדברים שיעיבו על החגיגות לרגל הצטרפות קרואטיה לאיחוד האירופי הוא הודעתה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, כי לא תשתתף בטקס ההצטרפות החגיגי משום שהיא עסוקה מדי. בתקשורת הקרואטית ייחסו את אי הופעתה של מרקל לסכסוך שהתגלע בין קרואטיה לבין גרמניה סביב הסגרתו של איש שירות המודיעין הקרואטי שמבוקש בגרמניה.

 

ובעוד מרקל "מבריזה" לקרואטים, היא לוחצת עליהם להמשיך ברפורמות. "יש עוד צעדים רבים לנקוט, בייחוד בתחום של ביטחון החוק ומלחמה בשחיתות", אמרה לא מזמן הקנצלרית הגרמנייה.

 

עבור חלק מהקרואטים, אי אפשר להתעלם מהיתרונות שטמונים בהצטרפות לאיחוד האירופי, גם בשעה שמצב הרוח הציבורי לא נמצא בעננים. "אני מכיר רבים בקרואטיה שמאוד סקפטיים, אבל אני חושב שכניסה לאיחוד האירופי היא הדבר הטוב ביותר שיכול לקרות לנו ושזה עוול שהיינו צריכים להמתין מאז 1990", אמר זליקו קסטלאן, איש עסקים קרואטי שבבעלותו כמה בתי מלון. "מה שאנחנו זקוקים לו עכשיו הוא עבודה קשה כדי לפצות על הזמן האבוד", הוא אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
דגלי קרואטיה לצד דגלי האיחוד האירופי בזאגרב
צילום: AP
צילום: AP
מאמין שלאיחוד האירופי יש עתיד. הנשיא יוסיפוביץ'
צילום: AP
"הבריזה" לקרואטים. מרקל
צילום: AFP
מומלצים