שתף קטע נבחר

בדרך לעלייה משלמים מס: באוגוסט יבוטלו הטבות

רוצים לעשות עלייה? כדאי למהר: חוק ההסדרים מציע לבטל את הפטור שניתן לתושבים חוזרים ולעולים חדשים מחובת דיווח על הכנסות מעבר לים. החדשות הטובות: אם תספיקו לחזור לארץ הקודש עד סוף יולי - תהיו זכאים לפטור לעוד 10 שנים. מדריך

הפסד או הזדמנות? בהצעת חוק ההסדרים לשנים 2013-2014 מופיעה הצעה מהפכנית ביחס לתושבים חוזרים ותיקים ועולים חדשים: החוק מציע לבטל את הפטור שקיבלו מדיווח על הכנסות ונכסים מחוץ לישראל. עם זאת, בהצעת החוק נפתח גם חלון הזדמנויות מיוחד עבור יהודים שיעלו בתקופה הקרובה וגם עבור ישראלים שיחזרו, כפי שנפרט להלן.

 

טורים נוספים של אבי נוב בערוץ הכסף שלי :

 

עולים חדשים. זה בדיוק הזמן לעשות עלייה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עולים חדשים. זה בדיוק הזמן לעשות עלייה(צילום: גיל יוחנן)

 

מה כוללות הטבות המס כיום?

בהתאם לחוק כיום, עולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים זכאים להטבות מס מיוחדות. הטבות המס כוללות מתן פטור ממיסוי ומדיווח לתקופה של 10 שנים על נכסים והכנסות שמקורם מחוץ לישראל. הפטור ממס ישראלי מוענק לכל סוגי ההכנסות, החל מהכנסות מריבית ומדיווידנד שמקורם בחו"ל; דרך הכנסות משכירות, משלח יד ומשכורות מעבודה נוספת או הכנסות מעסק; וכלה ברווחי הון במכירת נכסים מחוץ לישראל.

 

הקלות המס משמעותיות במיוחד לתושבים חוזרים ותיקים בעלי חברות זרות ועסקים בחו"ל. כך לדוגמא, תושב חוזר ותיק שהוא בעל מניות בחברה הרשומה במקלט מס, זכאי לפטור ממס בישראל על הכנסותיו מאותה חברה זרה לתקופה של 10 שנים. כך, ניתן ליהנות מ"כפל פטור ממס" - החברה הרשומה במקלט מס פטורה ממס חברות ומניכוי מס במקור, והכסף יכול להגיע לכאן, בפטור ממס ישראלי.

 

מי זכאי להטבות המס?

פקודת מס הכנסה מבחינה בין "תושב חוזר ותיק" - מי ששהה מחוץ לישראל לפחות 10 שנים לפני שחזר אליה, ו"תושב חוזר רגיל" - מי ששהה מחוץ לישראל 6 שנים רצופות לפחות. בהתאם לפקודה, תושב חוזר ותיק נחשב כעולה חדש וזכאי להקלת מס משמעותית - תקופת פטור ממס הכנסה בת 10 שנים; ואילו תושב חוזר רגיל זכאי לתקופת פטור של 5 שנים בלבד.

 

מה השינויים הצפויים בחוק?

בהתאם לחוק כיום, מלבד הפטור ממס על הכנסות, עולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים פטורים מדיווח או מהגשת דו"חות לרשויות המס ביחס להכנסות הפטורות בכל שנות הפטור (10 שנים). המשמעות של ביטול הפטור היא שעולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים יידרשו לדווח על הכנסות ונכסים בחו"ל, גם בשנות הפטור ממס. שינוי חקיקה זה עשוי להשפיע לרעה על העלייה של יהודים לישראל - וגם על החזרה של ישראלים ששהו בחו"ל תקופות ארוכות.

 

האם יש מה לעשות כעת?

הצעת החוק, כפי שהוגשה לממשלה, קבעה שיש לבטל את הפטור מדיווח לעולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים ביחס להכנסות משנת 2013 ואילך, גם ביחס ליחידים שעלו או חזרו לישראל לפני 2013. אך קיימת בעייתיות בהצעת חוק זאת, במיוחד בכך שהיא מהווה חקיקה רטרואקטיבית המשנה זכויות וחובות כלפי העבר.

 

במסגרת הצעת חוק משופרת שהוגשה לכנסת, מוצע כי ביטול הפטור מדיווח על הכנסות ונכסים מחוץ לישראל לעולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים יחול רק לגבי עולה חדש או תושב חוזר ותיק, שיעלו או יחזרו לישראל מיום 1 באוגוסט 2013 ואילך.

 

להערכתי, הצעת החוק תעבור שינויים נוספים בוועדת הכספים של הכנסת, אולם מהנוסח שלה כיום עולה כי מי שמעוניין לעלות או לחזור לישראל בתקופה הקרובה, כדאי יהיה לו לנצל את חלון ההזדמנויות שנוצר. אם הצעת החוק המתוקנת תתקבל, מי שיעלה או יחזור עד ליום 31 ביולי 2013, צפוי להיות פטור מחובת דיווח על הכנסות ונכסים מחוץ לישראל למשך 10 שנים ממועד עלייתו או חזרתו.

 

הכותב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיווח על מסים מחו"ל - פספוס או חלון הזדמנויות?
צילום: shutterstock
מומלצים