שתף קטע נבחר

 

אובמה ביקר בכלא מנדלה, "נביא חשמל למיליונים"

נשיא ארה"ב ומשפחתו סיירו באי רובן שבו הוחזק נלסון מנדלה. מאוחר יותר נשא אובמה את נאומו המרכזי, שהיה גם אישי מאוד. הוא גם הכריז על תוכניתו לחבר מיליונים לחשמל ברחבי היבשת. "נאיר מקומות חשוכים"

"נלסון מנדלה הראה לנו שאומץ של בן אדם אחד יכול לשנות את העולם", אמר נשיא ארה"ב ברק אובמה בנאום המרכזי של ביקורו באפריקה, שנשא הערב (יום א') באוניברסיטת קייפטאון שבדרום אפריקה. לפני הנאום ביקר אובמה באי רובן שבו נכלא מנדלה במשך 18 שנים מתוך 27 שנות מאסרו בגין התנגדות לאפרטהייד. אתמול נפגש אובמה עם בני משפחתו של הנשיא הראשון של דרום אפריקה, שעודו מאושפז על ערש דווי בבית חולים בפרטוריה.

 

בנאום אישי מאוד, סיפר אובמה על תחושותיו מהסיור עם בנותיו בכלא. "כשראיתי אותן עומדות בין הקירות שהקיפו פעם את מנדלה, ידעתי שזו חוויה שהן לא ישכחו לעולם. ידעתי שהן מעריכות עכשיו מעט יותר את מה שמדיבה ואחרים עשו למען חירותן".

 

אובמה בתאו של מנדלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה בתאו של מנדלה(צילום: AFP)

הזוג הנשיאותי האמריקני עם נשיא דרא"פ זומה ואחת מנשותיו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הזוג הנשיאותי האמריקני עם נשיא דרא"פ זומה ואחת מנשותיו(צילום: רויטרס)

 

לבו של הנאום היה הכרזתו של אובמה על יוזמת "Power Africa" - יוזמה אמריקנית להכפלת הגישה לחשמל באפריקה שמדרום לסהרה. התוכנית כוללת השקעה של שבעה מיליארדי דולרים מצד ארה"ב במשך חמש השנים הבאות. חברות פרטיות כמו ג'נרל אלקטריק וסימביון פאואר, התחייבו להשקיע עוד תשעה מיליארדי דולרים. המטרה היא חיבורם של מיליוני בתים אפריקנים לחשמל.

 

"נעזור להביא אור למקומות חשוכים", אמר הנשיא כשהציג את התוכנית ואת חזונו לסיוע בפיתוח היבשת. הוא הדגיש כי ארה"ב מבקשת "שותפות שמעצימה את האפריקנים ומאפשרת להם גישה גדולה יותר להזדמנויות בחייהם". הוא דחה את הטענות על כך שוושינגטון מנסה לבחוש בענייניה הפנימיים של אפריקה

 ואמר כי ארצו תרוויח מיכולתה של היבשת לנהל את ענייניה בעצמה.

 

"בסופו של דבר אני מאמין שאפריקנים צריכים להחליט בעצמם על מה משרת את האינטרסים שלהם. אנחנו סומכים על שיקול דעתכם, שיקול הדעת של אנשים רגילים. אנחנו מאמינים שכשמישהו שולט בגורלו – אם אתם שולטים בממשלות שלכם – אז הממשלות יקדמו חירות והזדמנויות, כי זה מה שישרת אתכם".

 

גייל סמית, היועצת הבכירה של אובמה לענייני פיתוח ודמוקרטיה, אמרה שיותר משני שלישים של התושבים באפריקה שמדרום לסהרה אינם מחוברים לחשמל. "אם אתה רוצה שילדים יוכלו להמשיך ללמוד בערב או שרופאים יוכלו להחזיק חיסונים בקירור – פשוט אין לך את זה, אז קשה גם לעזור לאנשים". המאמצים הראשונים יתרכזו בשש מדינות: אתיופיה, גאנה, קניה, ליבריה, ניגריה וטנזניה.

 

הנאום הוא אחד משיאי הביקור של אובמה באפריקה, שהחל בסנגל שבמערב בשבוע שעבר, נמשך בדרום אפריקה ויסתיים ביום שלישי בטנזניה שבחוף המזרחי. הנשיא מנצל את הביקור כדי להדגיש את הפוטנציאל של אפריקה כשותפה עסקית. אובמה גם ביקש להדגיש את מאמצי ארצו לקידום תוכניות להפחתת העוני ביבשת, והגדלת הגישה למזון ולבריאות, ואמר כי הוא רואה בכך הרחבה של מורשתו של מנדלה. בדרך לאוניברסיטה ניצבו כמה עשרות מפגינים נגד אובמה. חלקם נופפו בדגלי פלסטין, כינו את אובמה "רוצח המונים" ו"בובה של הציונים" וקראו להפסיק את השימוש האמריקני במטוסים ללא טייס לחיסולים.

 

מפגינים פרו-פלסטינים. "בובה של הציונים" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מפגינים פרו-פלסטינים. "בובה של הציונים"(צילום: Gettyimages)

מפגינים נגד אובמה. "כמה אנשים הרגו המל"טים של אובמה?" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד אובמה. "כמה אנשים הרגו המל"טים של אובמה?"(צילום: AFP)

בדומה לאופן שבו נאומו בשער ברנדנבורג בגרמניה היה מחווה לנשיא המנוח ג'ון פ. קנדי, הנאום באוניברסיטת קייפטאון טומן בחובו מחווה לבן קנדי אחר – רוברט קנדי המנוח, שנאם שם לפני כמעט 50 שנה. קנדי טבע את המונח "אדוות של תקווה" כשהתייחס לאומץ האנושי המעצב את ההיסטוריה, שנתיים לאחר שמנדלה נשלח לכלא.

 

בין המחצבה לגפן

אובמה, שסייר בעבר בכלא המבודד שבו נכלא מנדלה כסנאטור ב-2006, ביקר בו הפעם בחברת אשתו ושתי בנותיו. המדריך היה אחמד קטרדה בן ה-83, פעיל במאבק נגד האפרטהייד שהיה כלוא במקום בעצמו.

 

"בשם משפחתנו, אנחנו מתמלאים תחושת ענווה כשאנחנו ניצבים כאן היום, במקום שבו אנשים אמיצים כל כך עמדו בפני אי צדק וסירבו להיכנע", כתב אובמה בספר האורחים של הכלא שהפך למוזיאון. "העולם אסיר תודה לגיבורים של האי רובן, שמזכירים לנו שאין ברזל ואין תא כלא ששווים בכוחם לעוצמתה של הרוח האנושית".

 

הזוג הנשיאותי בשערי הכלא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הזוג הנשיאותי בשערי הכלא(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

המשפחה הנשיאותית סיירה במחצבה שבה הועבדו מנדלה וחבריו בפרך ובגן שבו נטע גפנים שצומחות שם עד היום.

הנשיא ניצל את ההזדמנות כדי ללמד את בנותיו על המאבק באפרטהייד ועל מנדלה החולה, חתן פרס נובל לשלום שאותו כינה בעבר "השראה אישית".

 

מנדלה בן ה-94 מאושפז זה שלושה שבועות ומצבו עדיין מוגדר "קריטי אך יציב". קרובי משפחה אמרו בשבוע שעבר לכלי התקשורת כי הוא חובר למכונות הנשמה. הוא אמר לכתבים אתמול כי הוא רוצה לעזור לבנותיו "להבין לא רק כיצד הלקחים הללו קשורים לחיים שלהן אלא גם את הקשר שלהם לאחריות שלהן בעתיד כאזרחיות העולם".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
אובמה ביוהנסבורג. "שותפות שמעצימה את האפריקנים ומאפשרת להם גישה גדולה יותר להזדמנויות"
צילום: Gettyimages
מומלצים