גרמניה על ארה"ב: שיטות של המלחמה הקרה
באירופה זועמים על הדיווח שלפיו וושינגטון ריגלה אחר חברותיה באיחוד האירופי. נשיא הפרלמנט האירופי: תמיד ידעתי שדיקטטורות עושות זאת, אבל חברה? אם זה נכון זה מדהים". בגרמניה ובצרפת דורשים חקירה והסברים
המלחמה הקרה החדשה הולכת ומתחממת. לאחר הדיווח על כך שארה"ב ריגלה אחר בעלות בריתה באיחוד האירופי וחדרה למערכות המחשב של הארגון, מאשימה שרה גרמנית בכירה את וושינגטון בשימוש ב"שיטות שבהן השתמשו אויבים בזמן המלחמה הקרה". הקנצלרית אנגלה מרקל עדיין לא הגיבה לפרסום, אך משרד התובע הכללי, האחראי על ענייני ביטחון לאומי, אמר כי הוא בודק אפשרות לפתוח בחקירה פלילית.
שרת המשפטים סבין לותיוסר-שנרנברגר הגיבה לדיווח ב"דר שפיגל" שלפיו האמריקנים צותתו לשיחות במשרדי האיחוד בבריסל ובוושינגטון, וכן בבניין האו"ם בניו יורק, והשיגו גישה למסמכים ולאימיילים. במסמך שחשף המדליף אדוארד סנואודן מוגדר האיחוד האירופי באופן רשמי כ"מטרה".
לפני ביקורו של אובמה בגרמניה מוקדם יותר החודש, הגנה מרקל על המעקב שמבצעות ממשלות על האינטרנט ואמרה כי הוא סייע בעבר למנוע פיגועים על אדמת גרמניה. היא אמרה שיש גבולות למעקב מסוג זה אך נמנעה מהתעקשות בנושא, אולי כדי לא להביך את הנשיא האמריקני, שזמן קצר לפני כן נחשף כי ממשלו ריגל באופן אינטנסיבי אחר פעילות אינטרנטית.
אבל כעת, משנחשד שגם גרמניה וחברותיה באיחוד האירופי נפלו קורבן לסוכנות הביטחון הלאומית האמריקנית (NSA), קשה להמשיך להתעלם. מרטין שולץ, נשיא הפרלמנט האירופי וגרמני בעצמו, אמר כי אם יתברר שהדיווח נכון, תהיה זו "מכה קשה" ליחסים בין האיחוד לבין ארה"ב.
"תמיד הייתי בטוח שדיקטטורות, כמה מערכות אוטוריטריות, מנסות להאזין... אבל שצעדים כאלה יינקטו בידי בעלת ברית, בידי חברה, זה מדהים, אם זה נכון", אמר שולץ בראיון לתחנת הרדיו "פראנס 2".
גם הצרפתים זועמים על הדיווחים. שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, דורש מהממשל האמריקני לתת הסברים. "הפעולות הללו, אם יתבררו כנכונות, הן לחלוטין לא מקובלות", אמר פביוס. דוברת הנציבות האירופית אמרה שהאיחוד יצר קרש עם הרשויות בוושינגטון ובבריסל לגבי הדיווח. "הם אמרו לנו שהם בודקים את המידע שפורסם ויחזרו אלינו".
הפרסום ב"דר שפיגל", שמתבסס על חשיפת מסמכים שהעביר סנואודן, מגיע אחרי שבועות שבהם מתמודדת ארה"ב עם שורה של חשיפות, שלפיהן שירותי הביון שלה האזינו לשיחות טלפון וחדרו למחשבים של אלפי אזרחים,
קיבלו מידע מענקיות אינטרנט והשיגו רישומים של סוכנויות ידיעות כגון AP. "דר שפיגל" ציטט ממסמכים של ה-NSA מ-2010 שהוגדרו "סודי ביותר". על פי הפרסום, כתבי העיתון ראו חלק מהמסמכים שנמצאים בידי סנואודן.
ארה"ב נימקה את פעולות הביון בצורך להיאבק בטרור. הנשיא ברק אובמה אמר בתגובה: "אני לא מתנצל. אני חושב שהציבור האמריקני מצפה ממני, כמפקד העליון של הכוחות המזוינים, לא להתפשר בכל הקשור למידע שעלול לפגוע במשימה שלהם או אפילו לגרום למותם".