כשהאוכל עלול להרוג אתכם: 8 מאכלים רעילים
הדג שעלול להרוג אתכם, השעועית שמכילה ציאניד, הזרעים שמכילים את רעל הריצין והעלים שמכילים חומצה שנמצאת גם באקונומיקה. המאכלים שעלול להרוג אתכם כבר מהנגיסה הראשונה. ראו הוזהרתם
איזה מאכל מוזר אכלתם השנה? אחד היתרונות הכי גדולים של חיים בעידן הנוכחי, הוא הפתיחות הרבה כלפי מזונות שונים. מעולם, הרצון להתנסות בסוגי אוכל חדשים ומיוחדים, לא היה גדול יותר.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
אבל באותה נשימה, אנחנו צריכים להודות לאבות המייסדים של אמנות הקולינריה המודרנית על גילוי המאכלים המסוכנים עבורנו כמו למשל, הבלאדונה, צמח ארסי שתמציתו שימשה כמרגיע עצבים או צמח הרוש, פטריות רעילות שונות ואפילו דגים שונים.
אבל למרות יצר ההישרדות הבסיסי שלנו, אנחנו מוצאים עצמנו מתגרים בגורל באופן מכוון ומתפתים, למרות הסכנה, לטעום את כל המאכלים האסורים. אתר YAHOO מפרסם את רשימת 8 המאכלים שעלולים לעלות לנו בחיינו.
עוד כתבות
- קולה עם אוכל? אסון. 10 שילובי מזון גרועים
1. דג הפוגו
הראשון שאכל את הדג ממשפחת הנפוחיתיים, היה כנראה בעל חוש הרפתקנות עז (ורוב הסיכויים שהוא גם מת מיד אחרי הארוחה). כמעט כל הדגים מהסוג הזה מכילים טטרודוטוקסין שהוא רעל עצבים חזק החוסם תעלות נתרן בתאי עצב וגורם למוות תוך זמן קצר. אגב, הוא רעיל פי 1,200 מציאניד. כמות הרעל הנמצאת בדג אחד יכולה להרוג 30 איש ואין תרופת נגד הידועה כיעילה.
ולמרות זאת, אנשים רבים אוכלים דגים ממשפחת הנפוחיתיים, ומנת דג כזו נחשבת למנה יקרה מאוד, בעיקר ביפן. אגב, לצורך הכנת הדג לאכילה יש צורך בהכשרה רבת שנים ורישיון מיוחד לעוסקים בכך. ולמרות אמצעי הזהירות שננקטים, על פי נתוני ממשלת יפן, 23 איש מתים מדי שנה מאכילת מנת פוגו, ו-338 איש הורעלו בין השנים 2000-2009.
2. שעועית לימה
כמו שאר הקטניות, גם את שעועית הלימה מאוד לא מומלץ לאכול לא מבושלת, שכן התוצאות עלולות להיות הרות אסון. השעועית שמכונה גם "שעועית חמאה", עלולה להכיל רמות גבוהות של ציאניד.
ולמרות זאת, אם בכל זאת מתחשק לכם מנת שעועית לימה, בדקו שהיא מבושלת כהלכה, מאודה ומסוננת, כד להיות בטוחם שכל הרעילות שלה נעלמה.
3. זרעי קיקיון
בעוד ששמן הקיקיון יכול לטפל במיחושים שונים, זרעי צמח הקיקיון יכולים להרוג אתכם. בזמן לעיסת הזרעים משתחרר מהם ריצין - אחד מסוגי הרעלים החזקים הידועים לאדם (רעילות הריצין גבוהה פי 6,000 מציאניד). מספיקה כמות קטנה מאוד של הזרעים כדי לגרום למוות מהיר מאוד.
כך שאם אתם נתקלים הבצמח ומאוד מתפתחים לטעום, כדאי שתתאפקו ותקנו שמן קיקיון שעבר תהליכי עיבד וניטלה ממנו הרעילות.
הקיקיון הוא שיח שיכול להגיע לגובה של עד 5 מטר. מוצאו של הקיקיון באפריקה, אך הוא התפשט למקומות רבים ברחבי העולם עקב השימוש בו על ידי האדם.
עקב מוצאו הטרופי של הצמח הוא רגיש לקור, ומת בטמפרטורות שמתחת לאפס מעלות צלזיוס. בארצות שבהן חורף קר מגדלים את הקיקיון כצמח חד שנתי. בישראל הוא גדל בצִדי דרכים ומזבלות בעיקר באזור צפון הארץ ומישור החוף.
מזרעיו של הקיקיון מפיקים את שמן הקיקיון המשמש ברפואה, כחומר סיכה ובתעשיות שונות. כמו כן מגדלים אותו לצורכי נוי בארצות רבות, ואף פותחו זנים בעלי עלים בצבעים שונים.
4. שקדים מרים
כל חובב ספרי מתח ישנים דוגמת אגאתה כריסטי יודע מה משמעות ריח של שקדים מרים: מוות באמצעות הרעלת ציאניד. הסיבה לכך שצמחים שונים כמו עצי תפוח ועצי שקדים מכילים ציאניד, בעיקר כהגנה מפני מכרסמים.
אבל לפני שאתם מפסיקים לחלוטין לאכול שקדים מפחד, כדאי לדעת שיש הבדל מהותי בין שקדים מתוקים לבין שקדים מרים, ש-20 מהם מספיקים כדי להרוג אדם מבוגר.
מצד שני, תמצית שקדים עשויה אמנם משקדים מרים ולא מתוקים, אבל הכמות המופקת לצורך התמצית בטוחה למדי בשימוש, ולא יכולה לשמש כנשק.
5. קסאווה (Cassava)
הצמח המר שממנו מייצרים את הטפאיוקה, נפוץ בעיקר בדרום אמריקה. אולם בדיוק כמו השקדים המרים, גם הקסאווה מכילה ציאניד.
אם בכל זאת החלטתם לטעום את הצמח כדאי להקפיד על טיפול נכון בו כמו למשל השריה וייבוש. אמנם במדינות המערביות לא נשקפת כמעט סכנה לאוכלים את הצמח בשל ההקפדה על הכנתו, אולם באפריקה נחשב הצמח כאחד הגורמים המרכזיים למוות.
רבים מהעניים באפריקה שצורכים קסאווה כמעט על בסיס יומיומי, סובלים מהרעלת ציאניד כרונית הידועה כקונזו. קרן ביל ומלינדה גייטס משקיעה סכומי כסף רבים בניסיון לגדל צמחי קסאווה המכילים פחות ציאניד כדי לנסות להפחית את ממדי ההרעלה, אולם ללא הצלחה יתרה עד כה.
6. צמח הריבס (Rhubarb)
צמח הריבס הוא בסיס נהדר לעוגות וללפתנים, אבל מתברר שהעלים שלו מכילים חומצה אוקסלית - תרכובת כימית הנמצאת גם באקונומיקה, חומרי ניקוי למתכות ומוצרים המונעים חלודה.
עלי הצמח מכילים גם חומרים שיכולים לגרום לתחושת צריבה בפה, בגרון ולגרום להקאה ולבחילה קשה. כמו גם לכאבי בטן, עוויתות ובמקרים קיצוניים גם מוות.
7. עגבניות ותפוחי אדמה
לכל מי שמרים גבה לנוכח האזכור של הירקות הכל כך בסיסיים הללו, כדאי לומר כי העלים והשורשים שלהם מכילים תרכובת אורגנית חנקנית המכונה סולנין.
תפוחי האדמה רעילים במיוחד ומכילים את החומר בריכוז גבוה מאוד בתקופה בה הוא מתחיל לצאת מתוך האדמה והוא עדיין ירוק.
באופן כללי, תפוחי אדמה מכילים הרבה יותר חומר רעיל מאשר עגבניות. בנוסף, מחקר אמריקני הצביע על כך כי תפוחי אדמה הגדלים בר יכולים להיות רעילים עד פי 2 מתפוחי אדמה מעובדים.
אולם, הרעלת סולנין היא נדירה מאוד, שכן יש צורך באכילת כמויות גדולות מאוד של תפוחי אדמה, כדי שזה ישפיע. אבל אם מתחשקת לכם טעימה מתפוחי אדמה ירקרקים שימו לב לתופעות כמו ריור מוגזם, שלשולים, דופק איטי, התנשמויות מהירות וירידה בלחץ הדם.
8. פטריות
אין רשימה של מזונות רעילים שתהיה שלמה ללא אזכור הפטריות, ובמיוחד פטריית "אמנית המוות" (Amanita phalloides) העלולה לגרום למוות יחד עם פטריית Amanita ocreata הידועה בשם "המלאך ההורס".
ולמרות שאנחנו מודעים לסכנות האפשריות, מקרי הרעלה נרשמים מדי שנה, בעיקר בגלל הקושי לזהות את הפטריות הרעילות וגם את חוסר היכולת שלנו להימנע מהן לגמרי לאור טעמן המופלא.
אז לפני שאתם מחליטים לטעום מאכל אקזוטי שאתם לא יודעים עליו כלום, תחשבו איך זה יכול להיגמר.