שתף קטע נבחר

 

רבבות הפגינו בהונג-קונג: סין, תני לנו לבחור

16 שנה אחרי סיום השלטון הבריטי והמסירה לידי סין, תושבי הונג-קונג חוששים שהשלטון המרכזי בבייג'ינג לא יאפשר להם לקיים ב-2017 בחירות חופשיות כפי שהבטיח. עכשיו הם נלחמים על הדמוקרטיה

עשרות אלפי בני אדם יצאו הבוקר (יום ב') להפגין ברחובות הונג-קונג בדרישה מסין שתעמוד בהתחייבויותיה ותאפשר להונג-קונג לקיים ב-2017 בחירות דמוקרטיות מלאות משלה. ההפגנות, שנערכו למרות גשמי טייפון, באו על רקע חשש מהתערבות הולכת וגוברת של השלטון המרכזי בבייג'ינג בענייניה של הונג-קונג.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

הונג-קונג, קולוניה בריטית לשעבר, הושבה לשלטון סין ב-1 ביולי 1997, תוך הבטחה שהמטרה הסופית היא שתינתן בה זכות הצבעה אוניברסלית. הדבר הופך פוטנציאלית את הונג-קונג לשטח הראשון על אדמה סינית שייהנה מבחירות דמוקרטיות מלאות. למרות הבטחתה של סין לאפשר בחירות ישירות לראשות העיר ב-2017, איתותים שהגיעו לאחרונה מצד בכירים סינים עוררו דאגה שבייג'ינג עלולה לנסות באופן כלשהו לתמרן את החוק כדי למנוע ממועמדי אופוזיציה להשתתף במערכת בחירות עתידית.

 

ההמונים מצטופפים עם מטריות, היום בהונג-קונג (צילום: AP) (צילום: AP)
ההמונים מצטופפים עם מטריות, היום בהונג-קונג(צילום: AP)
 

פעילים צעירים בהונג-קונג הפכו לאחרונה ליותר ויותר פוליטיים. סקרים הנערכים בהונג-קונג מראים שרבים מהם רואים בעצמם אזרחי הונג-קונג הרבה יותר מאשר אזרחי סין, מגמה המעוררת חשש בבייג'ינג, שרוצה לראות פטריוטיזם רב יותר מצד העיר למדינה הסינית.

 

המפגינים שמחו היום צעדו וצעקו סיסמאות, כשגם הגשם הכבד לא מרתיע אותם. חלקם הניפו דגלים של הונג-קונג הקולוניאלית, מימי השלטון הבריטי, וכרזות פרו-דמוקרטיות לצד מטריות. "אני רק רוצה לעשות את החלק שלי ולומר לבייג'ינג לא למחוץ את הונג-קונג", אמר דומיניק וונג בן ה-70, אחד המפגינים. "זו ההפגנה הראשונה שבה אני משתתף. מנהיגי הונג-קונג צריכים לעשות יותר כדי להתמודד עם בייג'ינג".

 

מפגינים באו עם דגלי הונג-קונג הקולוניאלית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים באו עם דגלי הונג-קונג הקולוניאלית(צילום: רויטרס)

 

קיאו צ'איוינג, ראש ועדת המשפטים בפרלמנט הסיני, אמר במרס האחרון כי כל מועמד לבחירות של 2017 חייב לאהוב את הונג-קונג וכי מועמדים פרו-דמוקרטים מהאופוזיציה שהתעמתו עם בייג'ינג לא יקבלו אישור להתמודד.

 

עוד לפני שהאלפים התאספו היום בפארק מרכזי לקראת ההפגנה, היו סימנים לא-שגרתיים למתיחות במקומות אחרים. ראשי העיתון הפופולרי "אפל דיילי", הידוע בנטייתו האנטי-סינית והפרו-דמוקרטית, אמרו כי עשרות אלפי עותקים של שתי המהדורות שלו נשרפו בימים האחרונים על-ידי רעולי פנים שתקפו עמדות הפצה.

 

פעילי מחאה מובילים קיבלו איומים קשים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פעילי מחאה מובילים קיבלו איומים קשים(צילום: AFP)

 

בית הבעלים של העיתון, ג'ימי לאי, הותקף בעזרת מכונית, מצ'טה וגרזן, ומסר מאיים הושאר בחניה. אנשיו של לאי הציעו פרס של 128 אלף

דולר אמריקני למי שיספק מידע שיוביל לתפיסת האחראים. גם המחוקק לאונג קווק-הונג, פעיל בעל נטייה אנטי-סינית גם כן, סיפר כי קיבל איומים מאדם שהתקשר אליו ביום שבת ואמר לו להתרחק מההפגנה או "לשאת בתוצאות". הוא הגיע למרות זאת.

 

ההפגנה נערכת מדי שנה, אולם הפעם היא נתפשת כצעד ראשון במסגרת קמפיין רחב יותר. תנועת Occupy Central דורשת הצעות ממשלתיות מוצקות לקראת 2017 ומתכננת להביא לסגירת המרכז העסקי של הונג-קונג בעזרת הפגנת המונים ב-1 ביולי של השנה הבאה, איום המעורר דאגה בבייג'ינג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החשש: סין לא תקיים הבטחות. המפגינים היום
צילום: AFP
מומלצים