לפיד לראשי רשויות: "תובילו שיח של תקווה"
שר האוצר נאם בוועידת השלטון המקומי וקרא לראשי הרשויות לסייע לממשלה ולהוביל "שיח של תקווה ועוצמה במקום שיח של ציניות, אכזבה וייאוש". הוועידה הועברה בשידור חי ב-ynet
"אתם מנהיגים, אז תנהיגו"; כך פתח היום (ג') שר האוצר יאיר לפיד את נאומו בכנס השלטון המקומי. "אם למדינה הזו יש מצב רוח רע, אז בואו נוציא אותה ממנו. תחזרו לעיר שלכם, ליישוב שלכם, למועצה המקומית שלכם ותגידו לתושבים שלכם, 'אנחנו צריכים לבחור. האם אנחנו ממשיכים לקיים שיח ציבורי של תלונות בלתי פוסקות על כמה רע לנו ואיך הממשלה דפקה אותנו, או שאנחנו עושים את הדבר שאנחנו עושים הכי טוב בעולם: הולכים ומשנים'".
- לפיד החליט: האלכוהול יתייקר ב-1 ביולי
- לפיד: "החרדים בשוק העבודה ישנו פני החברה"
- קריטריונים חדשים: מי זכאי לדיור בר-השגה?
ועידת השלטון המקומי, המציין בימים אלה 75 שנה להקמתו, נפתחה אמש (ב') בתל-אביב תחת הכותרת "מעצבים יחד את המחר". בוועידה השתתפו שר האוצר יאיר לפיד, שר החינוך שי פירון, שר הרווחה מאיר כהן, שר התחבורה ישראל כץ והמפכ"ל יוחנן דנינו. הוועידה הועברה בשידור חי ב-ynet.
לפיד התייחס בדבריו לאווירה הציבורית הקשה סביב העלאות המסים האחרונות, וחזר על טענתו כי בעקבות התכנית הכלכלית הנוכחית, המצב הכלכלי בישראל ישתפר בשנים הבאות. לדבריו, צמצום הגירעון, לצד הצמיחה הצפויה בשנים הבאות בעקבות גילויי הגז וכניסת חרדים לשוק התעסוקה יזניקו קדימה את כלכלת ישראל.
שר האוצר ציין כי יכולתה של כלכלת ישראל לצאת מהמצב הנוכחי של גירעון גדל וצמיחה איטית, אל מצב של שגשוג כלכלי תלוי בהשקעה הממשלתית בתעסוקה, דיור וחינוך. הוא קרא לראשי הרשויות המקומיות להירתם למשימה ולסייע לממשלה באתגרים הללו.
"אני פה היום מפני שאני - וממשלת ישראל - זקוקים לעזרתם של חברים. מפני שאנחנו יצאנו למאבק שאנחנו לא יכולים לנצח בו בלעדיכם. מאבק על התעסוקה, מאבק על הדיור, מאבק על יוקר המחיה ואתם יודעים מה, יצאנו גם למאבק על מצב-הרוח הישראלי. מצב רוח הוא כלי כלכלי. אנשים אופטימיים קונים יותר, פותחים יותר עסקים, לא חוששים לקחת אשראי ולהרחיב את העסק שלהם ומשקיעים יותר בחינוך של הילדים שלהם".
לצד דרישתו מראשי הרשויות כי יסייעו לממשלה, הכיר שר האוצר בקשיים שמולם ניצבים ראשי רשויות והודה כי לא פעם הממשלה מקשה על עבודתם. "אנחנו אומרים לכם לדאוג לחינוך של הילדים של כולנו, אבל לא עשינו מספיק כדי לשפר את רמת המורים ולייעל את מערכת החינוך; האזרחים מצפים מכם לרחובות נקיים מפשיעה, וכועסים עליכם בכל פעם שפורצים להם הביתה או שבשתיים בלילה נערים שיכורים עושים רעש בגינה הציבורית, אבל לא שלחנו מספיק שוטרים לרחובות שלכם והשלטון המרכזי שומר לעצמו את כל הסמכויות בתחום הפלילי; אנחנו אומרים לכם לסייע לכל מי שפותח עסק, אבל אנחנו מסורבלים מדי, ואיטיים מדי, ומשנים את החוקים לעתים תכופות מדי, ובמקום שנעזור לכם אנחנו רוב הזמן מפריעים והגיע הזמן לחוקק חוק עיריות חדש שיסדיר את היחסים בין השלטון המקומי לשלטון המרכזי".
את דבריו חתם שר האוצר בקריאה להוביל "שיח של תקווה ועוצמה" במקום "שיח של ציניות, אכזבה וייאוש". "רובכם עומדים השנה בפני בחירות חדשות", אמר לראשי הרשויות המקומיות, "זו הזדמנות טובה לשאול את עצמכם. סליחה, זו הזדמנות טובה לשאול את עצמנו, מה אנחנו מעדיפים לעשות – להתבכיין, להגיד שקשה לנו, או לשנות את העולם?".
עוד אמר לפיד כי "השיוויון בנטל הוא פתרון כלכלי, כניסת החרדים היא זריקת מרץ שאפשר להשוות אותה לעליה הרוסית. הרפורמה שהפעלנו לפיזור הריכוזיות - צעדים משפרים את התחרויות ומשפרים את הגמישות שלו. יכולת ההשתנות שלנו היא הדבר היחיד הקבוע והיא חיונית מול עולם דינאמי משתנה. למה חברות כמו סיסקו באות אלינו? יש להם יכולת לזהות ולראות איזה שווקים מתפתחים. הם פה כי הם יודעים שהשוק הישראלי משתנה ומתאים את עצמו".
בוועידה: "צדק חלוקתי" בין הרשויות
בערב הפתיחה שנערך אמש בהשתתפות נשיא המדינה שמעון פרס ושר הפנים גדעון סער, הוענק "אות יקיר השלטון המקומי" לארגונים ועמותות שנבחרו על ידי ועדה מטעם מרכז השלטון המקומי.
העמותות שנבחרו ע"י הוועדה הן: "פרויקט עתידים" שהוקם ביוזמת שאול מופז - פרויקט שמטרתו שילוב צעירים מצטיינים משולי החברה במוסדות להשכלה גבוהה. אירגון נוסף שקיבל אות הוקרה מהשלטון המקומי הוא זק"א - הארגון שבראשו עומד משי זהב, המסייע רבות לרשויות המקומיות בעתות חרום ופיגועים.
בוועידה, הנערכת בשיתוף בית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, יתקיימו הרצאות ומושבים בנושאים הנמצאים על סדר יומו של השלטון המקומי: יחסי השלטון המרכזי-והשלטון המקומי; "צדק חלוקתי" בין המועצות המקומיות והמועצות האזוריות; שיתופי פעולה בין רשויות מקומיות; וזירת מומחים שתתכנס בסימן הבחירות לרשויות המקומיות.