שתף קטע נבחר
 

כספים של האפוטרופוס יועברו לאוצר כתקציב זמני

תיקון בחוק, שאושר בוועדת הכספים, יאפשר לאפוטרופוס הכללי להעביר לאוצר חלק מהכספים שבניהולו, אשר ישמשו כמקור תקציבי זמני עד לאיתור בעליהם. האפוטרופוס אמר בוועדה, כי ברוב המקרים הבעלים אינם מאותרים: "70% מהכספים יעברו בכל מקרה לידי המדינה"

ועדת הכספים אישרה היום (ב'), פה-אחד, תיקון בחוק האפוטרופוס הכללי, לפיו הוא יוכל להשקיע כספים שהועברו לניהולו באפיק חדש - אוצר המדינה - כחלק מההשקעות שהוא מבצע בכספים אלה. זאת על פי המקובל במדינות המערב, המאפשר לאוצר להשתמש בכספים אלה כמקור תקציבי זמני, עד שהאפוטרופוס יאתר את בעליהם.

 

התיקון אושר לקריאה שנייה ושלישית לפי הצעת הממשלה בחוק ההסדרים. זאת, לאחר שחברי הוועדה שמעו מהאפוטרופוס, הפרופ' דוד האן, כי בכל עת שיאותרו הבעלים של כספים אלה או יורשיהם, המדינה מחויבת להעביר אליו חזרה ומיד את הכספים הללו בתוספת ריבית לצורך שחרורם לטובת הבעלים או למוטבים החוקיים האחרים.

 

האפוטרופוס הסביר כי על פי החוק הקיים, הוא חייב לקבל לידיו ולנהל כספים ומקרקעין עזובים שלא נמצאו להם בעלים, בין השאר של חשבונות בנק רדומים. עליו לשמור על הערך הכספי של הנכסים ובעיקר לאתר את בעלי הזכויות או יורשיהם. תקופת הניהול והמאמץ לאיתור מותרים עד 15 שנים.

 

בתקופה זו מושקעים הכספים באמצעות ועדת השקעות משותפת של נציגי אוצר ובנק ישראל. 60% מושקעים באג"ח מדינה והיתרה באג"ח קונצרנים, מניות בארץ ובחו"ל, בדומה לכל גוף שמשקיע כספי משקיעים. החוק מחייב את האפוטרופוס לשמור על הקרן של הכספים ולדאוג לתשואה בדרך שיקבעו ועדת ההשקעות או בית המשפט.

 

לאחר מכן החוק מחייב אותו להפקיד את הכספים בידי האוצר. התיקון מרחיב את סמכויות האוצר להשתמש בכספים באפיק השקעה נוסף שגם המדינה תוכל ליהנות מהם, לפחות באופן זמני, בעיקר למימון הוצאות שבתקציב שאין להן כיסוי מספיק מהמקורות הרגילים. אבל אפשרות זו איננה פוטרת את האפוטרופוס מהמשך המאמצים לאיתור הבעלים.

 

זה נהנה וזה אינו חסר

האפוטרופוס האן אמר לוועדה: "ביצענו חישובים אקטואריים ואחרים ומצאנו כי היקף הכספים המושבים לבעליהם אינו עולה על 30% מהכספים שאנחנו מנהלים. 70% יעברו בכל מקרה לידי המדינה, כשעלינו מוטלת החובה לשמור על יתרות נזילות לצורך שחרור כספים במידה ומאותרים בעלים.

 

לדבריו, התיקון בחוק יאפשר לו החזקה של יתרות בסכומים נמוכים יותר. זאת מאחר שהמדינה מתחייבת להחזיר לו במקרה הצורך כל סכום שיידרש על-מנת לשחרר כספים לבעליהם עם התוספות השומרות על ערכם. הוא הוסיף: "המהלך מיטיב עם כל הצדדים בבחינת 'זה נהנה וזה אינו חסר'. המדינה נהנית, כי בקופת האוצר יש עוד כסף, ומבלי לפגוע בזכויות בעלי הכספים, אם יאותרו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים