הבורסה ננעלה בעליות; כי"ל טיפסה ב-2.4%
המדדים ת"א 25 ות"א 100 עלו ב-0.3%. מנכ"ל מלאנוקס: "אין סיכוי שנחזור לאחד לבורסה באחד העם בעתיד". יו"ר רשות ני"ע: "הבורסה בתל אביב כבר אינה אטרקטיבית כיום כפי שהיתה בעבר". מחזור המסחר - 872 מיליון שקל בלבד
המסחר בבורסה של תל אביב ננעל היום (ג') בעליות על רקע הפתיחה החיובית בבורסות וול סטריט. מחזור המסחר הסתכם ב-872 מיליון שקל בלבד.
מדדי מניות
מדד תל-אביב 25 עלה ב-0.32% ל-1,199 נקודות, מדד תל-אביב 100 עלה ב-0.34% ל-1,080.32 נקודות, מדד בלוטק 50 עלה ב-0.47% ל-303.91 נקודות ומדד נדל"ן עלה ב-0.36% ל-350.39 נקודות.
ברקע המסחר
"הבורסה בתל אביב כבר אינה אטרקטיבית כיום כפי שהיתה בעבר", כך הזהיר היום יו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר, בפסגת ת"א 100 של "כלכליסט" ופסגות. "אני מוטרד מהאפשרות שהבורסה תאבד מקומה כמשאב לאומי במדינת ישראל. אם לא נשנה את התפיסה לגבי חשיבותה של הבורסה כמנוף צמיחה, הבעיות הכלכליות שאנחנו ניצבים בפניהן תועצמנה".
ויעקב וינשטיין, מנהל השקעות הראשי של מגדל שוקי הון, אמר היום בכנס של החברה כי "מסוף הרבעון הנוכחי והלאה , אנחנו נתחיל לראות את המעבר מאג"ח למניות ואז נתחיל לקבל עליות גדולות יותר והשקעות לטווח ארוך ולא רק קצר. קניית האג"ח הגדולה תיפסק בהעדר אטרקטיביות והשוק הקצר ילך לפי הנתונים והאירועים".
הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, פרופ' עודד שריג, הודיע לשר האוצר, יאיר לפיד, על כוונתו לפרוש מתפקידו בסוף חודש אוגוסט הקרוב. שריג מונה לתפקידו בינואר 2010. בתקופת כהונתו, הוביל האגף שורת מהלכים משמעותיים לשוק ההון כמו הקמת מסלקה פנסיונית ואתר למציאת כספים אבודים, הבניית ההסדרה של האגף על פי סטנדרטים בינלאומיים והורדת דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני.
החל ממחר תפעיל הבורסה בתל אביב אופציות וחוזים עתידיים שבועיים על מדד ת"א-25. אופציות שבועיות הן מוצר שהושק בשנים האחרונות בבורסות נגזרים בעולם. האופציות החדשות מתאימות למגוון רחב של משקיעים המחפשים נגזרים קצרי טווח, עם דרישת בטחונות נמוכה יחסית. השקת האופציות השבועיות צפויה לתרום לשיפור הנזילות, הן בנגזרים והן במניות ת"א-25.
ניתוח שערך "כלכליסט" חושף שחלק הארי של האשראי שאותו מעמידים הגופים המוסדיים ניתן ללא ביטחונות כלשהם, ובהנפקות עם ביטחונות, איכות הבטוחה נופלת ביחס לרמה המקובלת במערכת הבנקאית.
היקף הגיוסים באמצעות הנפקות אג"ח במחצית הראשונה של 2013 הסתכם בכ־19.4 מיליארד שקל. בנטרול הנפקות של חברות לא בורסאיות שהמידע לגביהן מוגבל, גויסו במחצית הראשונה כ־18 מיליארד שקל ב־116 הנפקות אג"ח שונות. מתוך סכום זה, רק כ־5 מיליארד שקל - 28% מהיקף הגיוסים - הובטחו בביטחונות כלשהם. היתר, קרי אשראי בהיקף של כ־13 מיליארד שקל, הועמד מבלי שהתקבל בגינו שעבודים.
ישראל לא חלק מההשקעה באירופה
"רוב של 60% מהמשקיעים בעולם לא ראו את ישראל כחלק מהזדמנויות ההשקעה באירופה", כך אמר אתמול סבסטיאן ליבליך, ראש מחלקת המדדים הגלובלים ב-MSCI בראיון לבלומברג על רקע ההחלטה לא לקבל את ישראל למדד MSCI אירופה לפני כשלושה שבועות.
"זה מתפקידם של הבורסה בישראל, רשות ניירות ערך ושר האוצר לקדם את ישראל כך שהיא תיתפס כחלק מאירופה", הוסיף ליבליך. "הדברים הללו יכולים להשתנות, אך זה לוקח זמן, משקיעים מכל העולם צריכים לאמץ את נקודת המבט הזו. אנחנו נמשיך לתשאל את המשקיעים ולבחון באופן שוטף את כניסתה של ישראל למדד MSCI".
שוק האג"ח
היום או מחר תציג אי.די.בי לקראת אסיפת מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות ולקראת המועד הקובע להגשת ההצעות, את המתווה המשופר שלה להסדר. שווי ההצעה הנוכחית של אי.די.בי, כפי שנודע ל"כלכליסט", עומד על כ־1.3 מיליארד שקל וכולל הזרמה עתידית של 400 מיליון שקל לאי.די.בי פתוח - שעד היום לא הובטחה על ידי דנקנר. הסעיף המשמעותי יותר הוא הזרמה נוספת של 90-100 מיליון שקל על ידי דנקנר עצמו, יחד עם בעלי מניות אחרים באי.די.בי, בהם משפחות לבנת ומנור. לצד ההזרמה תתבצע מחיקה של כ־700 מיליון שקל ותונפק סדרת אג"ח חדשה של 700 מיליון שקל.
NSI, החברה הבת (20.54%) של חבס, דיווחה אתמול כי השלימה מהלך מימון מחדש של מסגרת האשראי הגדולה ביותר שלה: 260 מיליון יורו (המהווים 30% מסך הלוואותיה של החברה). בהתאם להסכם החדש, נדחה מועד פירעון הלוואה זו מ־2013 ו־2014 ליולי 2017. בכך משלימה NSI בחצי שנה האחרונה מהלך כולל של מימון מחדש ל־90% מכלל הלוואותיה.
מניות במרכז
"אין סיכוי שנחזור לאחד לבורסה באחד העם בעתיד", כך אמר היום מנכ"ל מלאנוקס איל וולדמן בכנס פסגת ת"א 100 של "כלכליסט" ופסגות. "האתגרים הברורים שלנו הם להמשיך לצמוח ולגדול. מלאנוקס תיבחן על ביצוע בתחום ההנדסי, בתחום השיווק והמכירות. אם נתמקד בתחומים אלו נעמוד ביעדים שלנו".
אלקו החזקות, שבשליטת גרשון זלקינד, הודיעה על גיוס של של קרן הריט האמריקאית LATA בה היא שותפה, בהיקף של עד 285 מיליון דולר. קרן LATA מוחזקת בשיעור של כ-32.7% על ידי חברת ELR, בה מחזיקה אלקו ב-90%. על פי ההסכם שנחתם היום, קרנות ההשקעה האמריקניות בלקסטון (Blackstone) ואייסטאר (IStar), יקבלו תמורת השקעתן הקצאת מניות בכורה על ידי LATA. בשלב הראשון ישקיעו הקרנות סכום של כ-219 מיליון דולר, ובשלב מאוחר יותר יוכלו להגדיל את סכום ההשקעה עד לתקרה האמורה.
כן פייט ביופרמה, העוסקת בפיתוח ומסחור תרופות בשלבים קליניים מתקדמים למחלות דלקתיות ומחלות כבד, קיבלה אישור ממשרד הפטנטים בארה"ב המרחיב את השימוש בתרופת ה-CF602 למצבים של הפרעות בתפקוד המיני. הפטנט שאושר לכן פייט כולל מספר תרכובות המשתייכות לדור חדש של תרופות שהינן תרכובות אלוסטריות. תרכובות אלו משנות את מבנה הקולטן לאדונזין מסוג A3, המהווה את הפלטפורמה הטכנולוגית של תרופות כן פייט.
ויקטורי, הפועלת בשיווק קמעונאי בתחום המזון הפועלת דיווחה כי בית ההשקעות "ילין לפידות" הפך לבעל עניין בחברה. אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי אמר כי "אנו שמחים שבית השקעות זה הפך לבעל עניין בחברה ורואים בכך הבעת אמון בהנהלה, בחברה ובפוטנציאל העתידי של הרשת מצד משקיע מוסדי מוביל".
במקביל הודיעה מדיגוס, חברה בתחום המכשור הרפואי העוסקת במחקר, פיתוח ושיווק של פרוצדורות רפואיות מבוססות אנדוסקופיה, כי קיבלה הזמנה ראשונה בארה"ב, לאספקת מערכות ™SRS פרי פיתוחה.
חברת מזור רובוטיקה, העוסקת בפיתוח ומכירה של מכשור רפואי מתקדם לניווט כלים כירורגיים בדיוק גבוהה ובפולשנות מזערית לניתוחי עמוד שדרה, דווחה על קבלת הזמנת המשך מרשת בתי חולים אמריקאית מובילה עבור מערכת הרנסנס. המערכת תותקן במרכז רפואי הממוקם במזרח ממפיס, טנסי ומשמש כמרכז רפואי מוביל בדרום-מרכז ארה"ב.
אלביט מדיקל, החברה הבת שלאלביט הדמיה, המחזיקה במספר חברות ביוטכנולוגיה, קיבלה אתמול שתי בשורות, אחת חיובית ואחת שלילית.הבשורה השלילית היא שגמידה סל (31%), החברה הבת, תאלץ לעבור דרך נוספת לקראת מסחור תרופת הדגל שלה – ה-StemEx. את הגלולה המרה המתיקה במידת מה הבשורה מאינסייטק, שקיבלה אישור שיווק נוסף באירופה למערכת ה-ExAblate, לטיפול בגידולים שפיריים וסרטניים בעצמות.
מניית כיל (המניה עלתה ב-2.4%) מרכזת מחזור מסחר גבוה יחסית עם פתיחת המסחר ורושמת עליות של מעל ל-1%.