וינשטיין: דחיית שירות לחרדים לגיל 21 לא שוויונית
היועץ המשפטי לממשלה הבהיר כי שוויון מוחלט בנטל השירות הצבאי יושג רק עם ביטול דחיית הגיוס לגיל 21 בשנת 2017 ואפשרות הבחירה בין שירות אזרחי לצבאי. הוועדה הסכימה על גיוס כללי בגיל 18 בשנת 2020, אך לא שינתה את ההחלטות בנוגע לישיבות ההסדר
הפתרון הפוליטי לסוגיית השוויון בנטל עדיין רחוק, ונתקל הבוקר (יום ג') במהמורה משפטית משמעותית. במהלך דיון של ועדת פרי, הבהיר היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין כי על מנת להגיע לשוויון מוחלט יש לקבוע בסופו של הליך כי שתי הטבות מרכזיות שניתנו לצעירים חרדים יבוטלו: דחיית השירות עד גיל 21 ואפשרות הבחירה בין מסלול שירות אזרחי לבין שירות צבאי.
הוועדה קיבלה את עמדת היועץ וקבעה כי בשנת 2020, מועד פקיעת הוראת השעה בנושא, יגויסו כל החרדים בני ה-18 לצה"ל, מלבד 1,800 "מתמידים".
לגבי דחיית השירות לגיל 21, כתב היועץ המשפטי לממשלה: "נוכח פגיעתן של הוראות אלה בשוויון, אין לקובען כהוראות של קבע, אלא יש לקובען כהוראות שעה שלקראת סיום תוקפן יהיה על הכנסת והממשלה להידרש אליהן שוב, בשים לב למצב העובדתי שישרור אז ובשים לב לפגיעה בשוויון שכרוכה בהן. הוראות השעה יכול שתימשכנה אל מעבר לתקופת ההסתגלות, כלומר אחרי יולי 2017, ובלבד שלא תהיינה ארוכות מדי, כך שניתן יהיה לבחון אותן בעוד פרק זמן סביר".
עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא שככל שהסדרים אלה יהיו משמעותיים ואפקטיביים יותר מבחינת ההסתברות שיביאו להתגייסות תלמידי ישיבות, כך ניתן יהיה לקבוע כי אין מניעה חוקתית בהיעדר קביעה של חובת גיוס, ולהפך.
השר יעקב פרי, העומד בראש הועדה, הודה לשרים על העבודה המאומצת, והדגיש כי מדובר בצעד דרמטי להגברת ערך השוויון, אך המלאכה לא תמה וכי המבחן כעת הוא העברת החוק בכנסת, "לציבור המשרתים יש רוב מוחץ בבית המחוקקים, אני מאמין שאנחנו בדרך לחוק היסטורי".
חילופי הדברים בוועדה לא כללו את סוגיית השירות של בני ישיבות ההסדר - ששירותם הוארך בוועדה בחודש אחד בלבד, ל-17 חודשים - אך השר להגנת הסביבה עמיר פרץ הדגיש כי "אי-השוויון בין הישיבות החרדיות לישיבות
ההסדר בלתי סביר. תוספת של חודש לישיבת ההסדר רק מטשטשת את הבעיה".
ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי) ביקש "לא להסיט את הדיון מהסוגיה האמיתית. תהיה זו איוולת לפגוע כעת במנגנון ההסדר, שהוא מסלול ערכי של נשיאה בנטל. על ועדת פרי להתרכז בעיקר - שוויון בנטל והרחבת השותפות בחברה הישראלית. יש לזכור שמהלכים היסטוריים לא נעשים באבחת גרזן".
ביום ראשון יעלה החוק לאישור הממשלה ומיד לאחר מכן יועבר להצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה. משם יועבר להשלמת תהליכי החקיקה בכנסת.
Read this article in English