שתף קטע נבחר
 

"365 ימים בשנה אני דואגת לבריאות הילדים שלי"

מירי בוהדנה, אם ל-3 ילדים, מקפידה על בריאות השיניים של ילדיה באופן מעורר התפעלות. היא מתעקשת על צחצוח קבוע, כבר מגיל צעיר, שומרת על אורח חיים בריא בבית ואומרת: "רופא השיניים בהחלט מרוצה ממני"

"לכל ילד צריך להגיע בגישה שונה" אומרת מירי בוהדנה. את דור ההמשך שלה, שלושת ילדיה, היא מחנכת להגיינת פה בלי הנחות, עם הרבה דוגמה אישית. אנשים לא מודעים להיקף העששת בישראל ולסכנות שבהנחה ששיני חלב אינן קריטיות להמשך חיי השיניים הקבועות. כמה נתונים שלא ידעתם על טיפוח בריאות פה בקרב ילדים.

 

 

היא אולי שמורה בתודעה של כולנו כנערה הפרועה של עולם הבידור הישראלי, אבל מירי בוהדנה כבר מזמן החליפה תפקיד. בוהדנה, 35, היא אמא במלוא מובן המילה: "יש לי שלושה ילדים: בן (6), אסתר (2.5) ורפאל (1.5). כשאסתר הייתה בת חודשיים נכנסתי להיריון עם רפאל, אז אפשר לומר שהייתי שנתיים בהיריון", היא מתבדחת. "כמו פילה. הקדשתי להם את כל כולי, ועכשיו, כשהם כבר קצת גדולים, אני מתחילה להתפנות גם לעבוד".

 

עוד על שיניים בריאות

 

הילדים רק לועסים את המברשת

לרגל חודש בריאות הפה, שמתקיים השנה מטעם רשת מרפאות השיניים "כללית סמייל" ומותג בריאות הפה Oral B, מירי מובילה את הפרויקט "המבורך", להגדרתה. "הנתונים בארץ מאוד מדאיגים: הרבה הורים נותנים לילדים לצחצח לבד, אבל הילדים רק לועסים את המברשת וכך 50% מהילדים נכנסים לכיתה א' עם חורים בשיניים.

 

"המצב עגום ובסטטיסטיקה אנחנו מתקרבים למדינות נחשלות. זה עצוב, אבל אני חושבת שעם הסברה נכונה אפשר לשפר את המצב הזה. בגלל זה נכנסתי לתמונה".

 

איפה לדעתך מתחילה הבעיה?

"הורים לוקחים את הילד לרופא בין 7-8 פעמים בשנה, אבל לרופא שיניים לא לוקחים בכלל, אלא אם מתעוררת בעיה והילד מתלונן על כאבים. זה פשוט לא נכון", היא מסבירה.

 

"לרופא שיניים צריך ללכת פעם בחצי שנה. הרי ילדים אוכלים ממתקים ולא תמיד מצחצחים כמו שצריך, וזה משפיע גם על השנים הבאות. אז אני לא רופאה וגם לא אשת מקצוע בתחום בריאות הפה, אבל אני שם 365 ימים בשנה כדי לדאוג לבריאותם הכללית של הילדים שלי, וגם על בריאות השיניים שלהם".

 

ומה קורה עם הילד מסרב לצחצח? להתווכח איתו?

"ממש לא. אחד הלקחים החשובים שלמדתי הוא שלכל ילד צריך להגיע בגישה שונה. עם הבכור, למשל, זה לא קל", היא מודה.

 

"הוא דעתן, הוא עקשן. לשלוח אותו לצחצח שיניים זו משימה לא פשוטה, אבל מצאתי שיטה: אני מראה לו תמונות של אנשים שלא צחצחו שיניים. כל מיני אנשים עם שיניים מפחידות באינטרנט. באופן מפליא, זה עובד, תוך 3 שניות הילד במקלחת, מצחצח שיניים במרץ. אחר כך אני משבחת אותו ואומרת לו כמה זה חשוב. אז עוד כמה שנים נצטרך לשלם לפסיכולוג, אבל אני לפחות יודעת שהשיניים יהיו בסדר", היא צוחקת.

 

עם הקטנים, היא מספרת, השיטה כבר יותר קונבנציונאלית: "אנחנו קוראים הרבה ספרים בנושא ורואים סרטים. רפאל באופן טבעי כבר מחקה את אסתר, אחותו הגדולה. הוא אמנם לא בדיוק מצחצח, אלא רק לועס את המברשת ומכרסם אותה, אבל זה בסדר.

 

"זה נעים בחניכיים כשהשיניים מתחילות לבקוע, ועוזר להתרגל למברשת. כשהילדים מסיימים להשתעשע לבד אני אומרת 'עכשיו אמא תעזור', לוקחת את הפיקוד ומסיימת את העבודה. כמובן שאני דואגת לסיים בחיבוק ושבחים כמו: 'כל הכבוד, עכשיו אתם ילדים גדולים, השיניים שלכם נקיות'".

 

 

"הכל השתנה כשהגעתי לצבא"

בסקר שנערך לאחרונה על-ידי מותג בריאות הפה Oral B ורשת מרפאות השיניים כללית סמייל התגלה ש-55% מהנשאלים העידו שהם מצחצחים שיניים פחות מ-2 דקות וגם ש-40% מהאוכלוסייה אינם מצחצחים שיניים פעמיים ביום. "ואלה רק ה-40% שמודים בסקר שהם לא מצחצחים שיניים פעמיים ביום", אומרת בוהדנה.

 

עד שהגיעה לצבא, גם בוהדנה מודה שלא הייתה מודעת להרגלי צחצוח השיניים הנכונים. "ההורים שלי לא ממש הקפידו ודאגו שנצחצח פעמיים ביום, שתי דקות בכל פעם. המודעות הייתה שונה, בדיוק כמו שלא שלחו אותי לאבחון. מזל שכסף מיותר לא היה, כך שגם ממתקים לא היו".

 

מהי שגרת הצחצוח שלך?

"היום אני מצחצחת שלוש פעמים ביום, גם אחרי ארוחת צהריים. אני חובבת חידושים ומשתמשת תמיד במשחה המתקדמת ביותר, ובוודאי לא מותרת על חוט דנטלי. כן, רופא השיניים שלי מרוצה ממני", היא מתבדחת.

 

"אני משתמשת במברשת חשמלית. מבחינתי היא יותר מנקה, אין את החספוס על השיניים שלפעמים נשאר במברשת הידנית. למעשה את המברשת הידנית אני משאירה רק לנסיעות לחו"ל".

 

"אין כמו דוגמא אישית לילדים"

מעבר לשמירה על היגיינת פה, בוהדנה עצמה מקפידה על תזונה נכונה ומאוזנת ומהווה עבור ילדיה מודל לחיקוי שלא רק מנחה לחיים בריאים יותר, אלא חי אותם בעצמו על בסיס יומיומי: "אני מאמינה שאין כמו דוגמה אישית לילדים. אני חיה אורח חיים בריא, אני אדם ספורטיבי מאז שאני זוכרת את עצמי, ומאז ומתמיד אהבתי לאכול אוכל בריא יותר מאשר ג'אנק", היא מספרת, "וככה אנחנו גם אוכלים בבית".

 

אז אין ממתקים?

"כלל הברזל שלנו: אפשר לאכול פיצה מדי פעם, אפשר ממתקים בגינה, אבל התזונה הבסיסית של הבית מבוססת על אורח חיים בריא - טופו, פשטידות צמחוניות, דגים, ירקות ופירות. אני דואגת שכל הזמן יהיו בבית אגוזים מכל הסוגים, דגנים עם כמה שפחות סוכר.

 

"אני לא מוותרת על מתוקים, אבל מקפידה לשמור על תפריט נכון ובריא. למשל, אנחנו מכינים עוגות שוקולד, אבל משתדלים לאזן בתחליפים בריאותיים והכי חשוב – מים, מים, מים. בכלל, אני ממליצה לכל ההורים על גישה מאוזנת ובריאה, שמפחיתה בצריכת המשקאות והמאכלים המתוקים", היא מפרטת.

 

"יש נטייה להורים להשתיק ילד ולתת לו ממתק כדי להסיח את דעתו. אני, לעומת זאת, בעד לחפש אלטרנטיבות, כמו 'בוא נפריח בועות סבון'. כל אמא צריכה להכיר את הילד שלה ולדעת מה הוא הכי אוהב. אני תמיד מצליחה לגרום להם להפסיק להתבכיין.

 

"ככה אנחנו מגדלים אותם - יותר משחקים של פעם ופחות שהייה מול מחשב וטלוויזיה, אהבת חיות וטבע, הרבה פתיחות, תזונה נכונה ומאוזנת והקפדה על בריאות. אם צריך, אז גם סנקציות. כל הורה צריך לקחת את האחריות על הבית שלו ועל הילדים שלו".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מירי בוהדנה. "לא מוותרת לילדים על צחצוח שיניים"
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים