שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

רוחאני: בעד פייסבוק, נגד חיג'אב והדרת נשים

לאחר שעמדותיו המתונות הובילו אותו לניצחון בבחירות, נשיא איראן ממשיך להפתיע. בראיון למגזין נוער הוא מסביר מדוע הצנזורה על האינטרנט מיותרת, מייחל לכך שהאזרחים יצפו בחדשות של ה-BBC ומביע התנגדות לאכיפת חוקי הלבוש

מתנגד להפרדה בין נשים גברים, מותח ביקורת על אכיפת קוד הלבוש האיסאלמי, חושב שהצנזורה על האינטרנט מיותרת, סבור שפייסבוק היא תופעה מבורכת ומייחל שהטלוויזיה תשדר דיווחי חדשות ב-BBC. נשיא איראן הנבחר, חסן רוחאני, ממש לא מתכוון לרסן את הדעות המתונות שהביאו לו את הניצחון בבחירות. להפך.

 

חסן רוחאני - כותרות נוספות

 

בראיון שהעניק ל"צ'לצ'ראג", מגזין נוער פופולרי באיראן, התייחס נשיא איראן הבא לשלל סוגיות שמעסיקות את החברה באיראן ולא היסס למתוח ביקורת על השלטונות. "החופש וזכויות האדם של האנשים זכו להתעלמות, בזמן שאלה של השולטים הועצמו", אמר רוחאני שהתייחס גם לצנזורה שחלה בארצו על האינטרנט. "בעידן המהפכה הדיגיטלית, אי אפשר לחיות או למשול בהסגר".

 

הנשיא הנבחר, שקטעיו מדבריו בראיון פורסמו ב"גרדיאן" הבריטי, הוסיף והתייחס לצנזורה על האינטרנט. "יש סיבות פוליטיות לכך", אמר. "הם פוחדים מהחופש שיש לאנשים ברשת. בגלל זה הם רוצים להגביל את המידע. אבל סינון אינו יכול להשיג תוצאות", רוחאני הוסיף ושאל באופן רטורי: "תומכי הסינון באינטרנט צריכים להסביר אם הם הצליחו להגביל את הגישה למידע? איזה מידע חדשותי חשוב הסינון הצליח לצנזר בשנים האחרונות?".

 

לדבריו, "סינון לא מנע מאנשים גישה לאתרים לא אתיים (רמז לאתרי פורנוגרפיה). הגברת הצנזורה רק תגביר את חוסר האמון בין העם למדינה".

 

הגישה למאות אלפי אתרי אינטרנט באיראן חסומה, כולל לפייסבוק ולטוויטר, אולם מיליוני איראנים עוקפים את החסימה באמצעות תוכנות מיוחדות. במהלך קמפיין הבחירות שלו פנה רוחאני אל האיראנים גם דרך אתרים שאמורים להיות חסומים. נשיא איראן הבא הפתיע כשהתייחס לפייסבוק בחיוב. "אני זוכר שהנשיא לשעבר רפסנג'אני קרא פעם לרשתות החברתיות באינטרנט, כמו פייסבוק, תופעה מבורכת - ואכן הן כאלה", אמר רוחאני. הוא גם הדגיש כי הוא מתנגד לפעילות הנחושה של השלטונות נגד בעלי צלחות לווין פרטיות.

 

מייסד פייסבוק מארק צוקרברג, זכה לתמיכה בלתי צפויה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מייסד פייסבוק מארק צוקרברג, זכה לתמיכה בלתי צפויה (צילום: AFP)

 

רוחאני הבטיח גם לצמצם את הצנזורה על אמנות ותרבות, ואמר כי המדינה צריכה לספק לאמנים ביטחון במקום להפריע להם. "אנחנו לא צריכים לצמצם את הקווים האדומים, אנחנו צריכים להראות שצנזורה היא לא המטרה שלנו", הסביר. בנוגע לחוק האיראני שמחייב נשים לכסות את ראשן בחיג'אב, אמר הנשיא הנבחר כי הוא נגד נקיטת אמצעים נגד נשים שלבושות בבגדים שאינם כה צנועים. 

 

על פי החוק באיראן, הנשים מחויבות לכסות את ראשן ב"חיג'אב", רעלה שאמורה להסתיר את כל שיער ראשן. הרעלה מהווה עבור המוסלמים סמל לצניעות האשה. בכל שנה מכריזים השלטונות האיראניים "מבצע מלביש" לקראת הקיץ, כשמזג האוויר מתחמם ובה במידה מתחילים השרוולים ברחובות להתקצר. בשאר ימות השנה פועלים צוותים של מתנדבות מ"משמרות הצניעות" ברחובות ומעירים לנשים שלא מקפידות על לבוש צנוע.

 

"אני בהחלט מתנגד לפעולות האלה", אמר רוחאני. "אישה ללא חיג'אב היא לא בהכרח אישה לא טהורה. אם אישה או גבר לא מצייתים לחוקי לבוש שלנו, לא צריך לפקפק בטוהר שלה או שלו. לדעתי, נשים רבות בחברה שלנו שלא מכבדות את חוק החיג'אב טהורות. הדגש שלנו צריך להיות על הצדק".

 

חיג'אב במחלוקת (צילום: MEHR) (צילום: MEHR)
חיג'אב במחלוקת(צילום: MEHR)

 

רוחאני אמר גם כי הוא מתנגד להפרדה בין נשים לגברים, כולל באוניברסיטאות. הוא מתח ביקורת על פוליטיקאים שמתנגדים לאפשר לנשים להיכנס לאצטדיונים לצפות במשחקי כדורגל לצד גברים.

 

גם הטלוויזיה האיראנית הממלכתית זכתה לביקורת מרוחאני. "רבים מהצעירים בארצנו מתעלמים מהטלוויזיה בגלל שהם לא מוצאים בה כנות, מוסר, צדק שמגיע לה", אמר נשיא איראן הבא. "כשהטלוויזיה הממלכתית משדרת תוכנית על לידה של דב פנדה בגן חיות בסין, אבל לא משדרת שום דבר על מחאה של עובדים שלא קיבלו שכר במשך שישה חודשים, אז זה ברור שהעם והצעירים יתעלמו ממנה. הפתרון הוא שיהיה חופש ביטוי".

 

הוא הוסיף כי "אם יגיע היום שבו הטלוויזיה שלנו תראה יותר סיקורי חדשות מרשתות זרות, כגון רשת BBC, אז העם שלנו ישלים איתה".

פורסם לראשונה 02/07/2013 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא איראן הנבחר חסן רוחאני
צילום: AP
מומלצים