שתף קטע נבחר

 

צפו: הטלוויזיה במצרים בין היסטוריה להיסטריה

יש מי שהאשימו כי הטלוויזיה הממלכתית הפכה משופרו של מובארק לשופרו של מורסי. אבל מאחורי הקלעים מדווח על שר הסברה שנמלט מהעובדים ואבטחה של הצבא סביב הבניין, ועל המרקע התפטר עיתונאי ידוע. הלוויין מספק גם רגעי השתוללות

על רקע התהפוכות במצרים, מנסה התקשורת הממלכתית להשתחרר מזיכרונות המהפכה. במהלך שנת כהונתו של מוחמד מורסי הואשמה הטלוויזיה לא אחת בהתגייסות לטובת האחים המוסלמים, במיוחד לאור העובדה ששר ההסברה, סלאח עבד אל-מקסוד, הזדהה כתומך מובהק בתנועה שעלתה לשלטון. עכשיו היא מנסה לתמרן בין השלטון, לעם על זרמיו ולצבא, שאולי יהיה השליט הבא.

 

כך זה נראה אז: מהפכת אל-ג'זירה הראשונה, המלחמה על השלט

 

חלק מאנשי התקשורת והפעילים הפוליטיים סבורים כי דווקא במחאה הנוכחית הצליחה הטלוויזיה, שהפכה משופרו של מובארק לשופרו של מורסי, להשתחרר מכבלי האחים המוסלמים ושר ההסברה. כאינדיקציה לכך הם מונים את השידור החי של הודעת הצבא על הצבת האולטימטום, שנעשה בלי ידיעת לשכת הנשיאות או שר ההסברה, והשידור הנרחב של ההפגנות נגד השלטון.

 

אחרי דקה, הפאנליסט מתחיל להשתולל, לצעוק ולקלל את מורסי

 

הדיון דווקא נפתח בהנפת נעל מאופקת

 

העיתונאי הבולט עמרו אדיב, שידוע בעמדותיו החריפות נגד מורסי, שיבח את הסיקור: "הטלוויזיה המצרית הסירה מהמסך את הזירה במסגד א-ראבעה אל-עדוויה, שהוא המקום שבו מתכנסים תומכיו של מורסי, והיא מתרכזת רק בהפגנות בכיכר א-תחריר, בארמון אל-איתחאדיה ובאלכסנדריה. אני יכול לומר שמי שמובילים את הטלוויזיה המצרית כעת הם לא הבכירים המסוימים אלא בניה של מצרים". מנגד, הטלוויזיה שידרה את נאומו של מורסי הלילה במלואו, והוא פתח את מהדורות הבוקר.

 

"רכוש העם"

הדרמה מתרחשת כמובן גם מאחורי הקלעים. לפני כמה ימים דווח ששר ההסברה עזב במהירות את בניין הטלוויזיה והרדיו בקהיר עם יועצו של הנשיא לענייני תקשורת, כשברקע צעקות של העובדים. בכיר במשרד ההסברה הכחיש זאת ואמר: "הטלוויזיה היא הרכוש של העם והיא מחויבת להיות מקצועית וניטרלית בעבודתה ובהעברת המציאות מכל כיוון ולא מצד אחד בלבד כמו שעושים שאר הערוצים המוטים לטובת חלק מהפלגים הפוליטיים".

 

הפגנה נגד מורסי ליד האוניברסיטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד מורסי ליד האוניברסיטה(צילום: AFP)

פצוע בהפגנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פצוע בהפגנה(צילום: AFP)

הפגנת תמיכה במורסי ליד האוניברסיטה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת תמיכה במורסי ליד האוניברסיטה(צילום: AP)

 

האבטחה של הצבא סביב הבניין הוגברה אחרי שנפוצו ידיעות כי העובדים מתכוונים להתקהל מול האולפנים כדי לעצור את שידור ההפגנות של האחים המוסלמים, ואחרי שהופצו ידיעות לגבי תהלוכות של מפגינים לעבר אותו בניין.

 

אבל האופוזיציה מצדה תוקפת את הטלוויזיה ומתארת אותה כנוטה לטובת מורסי וממעיטה משידור ההפגנות נגדו. התסיסה הפנימית במסדרונות הבניין סביב הנושא הזה מורגשת גם על המסך. הסנונית הראשונה הייתה התפטרותו בשידור חי של אחד מהעיתונאים המוכרים, ג'מאל א-שאער, שטען כי הוא מתפטר בשל קטיעת תוכניתו וכינה את המתחולל "דיכוי". את שר ההסברה כינה "פשיסט" ו"כושל".

 

המגיש המצרי גמאל א-שייר מתפטר בשידור חי

המגיש המצרי גמאל א-שייר מתפטר בשידור חי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בלבול בשידור: המנחה שואלת על הפגנות האופוזיציה, הכתב מדווח על הפגנות התמיכה

 

לאותה התפטרות הצטרפה גם הודעה של כמה עורכים במחלקת החדשות של הרדיו והטלוויזיה שהתנצלו בפני העם המצרי על הסיקור החדשותי הרפה ועל כך שהתמונה חסרה במקומות חיוניים שמלאים במפגינים. "הסיבה לכך היא ההתעקשות של הבכירים שסירבו להוציא מצלמות לשטח אחרי שקיבלו הוראות בנושא".

 

ואילו בערוצים הלווייניים שמזוהים עם האופוזיציה כבר הותר כל רסן בימים האחרונים והשדרנים קוראים למורסי להסתלק. דוגמה לכך נראתה הלילה בערוץ הלווייני של אתר החדשות "צדא אל-בלד".

 

במהלך פאנל בנושא נאומו של מורסי נופף חבר הפרלמנט לשעבר חמדי אל-פחראני בנעלו בהפגנתיות ואמר: "זוהי התגובה הראויה ביותר לנאומו של מורסי". אולם תגובתו של איהאב אל-חולי, בכיר בחזית ההצלה הלאומית, ארגון הגג של מרבית מפלגות האופוזיציה, הייתה היסטרית לחלוטין. הוא צעק וקילל את מורסי ואת האחים המוסלמים. "האיש הזה גמור וארגונו גמור. מצרים היא בית קברות לטרור ולקיצוניות. המיתוס של האחים המוסלמים נגמר". השדרנית שנבהלה מהתקף הזעם ניסתה להרגיע את הפאנליסט שנראה על סף עילפון או התקף לב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאנליסט מתנגד מורסי מאבד את עשתונותיו בשידור
מומלצים