הכירו את א-סיסי, הגנרל שנעץ במורסי סכין בגב
הוא הפך ליקיר ההמונים כשהציב אולטימטום לנשיא שמינה אותו. לאחר מכן קרץ למפגינים כששיגר מסוקים שיחוגו מעליהם ויבהירו באיזה צד הצבא. פרופיל של הגנרל שסירב להפוך לאח מוסלמי
כשנשיא מצרים מוחמד מורסי מינה בקיץ שעבר את הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי למפקד הצבא החדש ולשר ההגנה שלו, היו מי שטענו כי לסיסי יש קשרים לתנועת "האחים המוסלמים". אלא שהגנרל המוערך יצא בימים האחרונים דווקא נגד האיש שמינה אותו לתפקיד ואף הציב לו אולטימטום של 48 שעות כדי לפתור את המשבר החמור במדינה, אולטימטום שבסיומו הודיע מפקד הצבא על הדחת הנשיא.
- לקראת פקיעת האולטימטום: קציני צבא בבניין הטלוויזיה
- מתח במצרים: תומכי מורסי ערוכים לקרב, הצבא מתכונן
- מפגינה מצרית ל-ynet: "מורסי הפך עלינו שולחן"
- מחאה מצרית: מיהם מתנגדי מורסי ומי תומך בו?
הופעתו של סיסי בן ה-58 בטלוויזיה המצרית והאולטימטום שהציב לפוליטיקאים המצריים הפכו אותו ליקיר ההמונים. בכיכר תחריר בקהיר צהלו המוני בני אדם לשמע הודעתו, נהגים רבים צפרו במכוניותיהם לאות תמיכה במפקד הצבא ודגלי מצרים התנופפו בגאון בכל מקום. "רד אלינו סיסי, מורסי הוא לא הנשיא שלנו", צעקו מתנגדיו של מוחמד מורסי. מפקד הצבא השיב להם אהבה בדמות מסוקים צבאיים שחגו מעל שמי קהיר כשעליהם תלויים דגלי הרפובליקה.
הפיכתו של סיסי לגיבור ההמונים איננה מובנת מאליה. למי שלא זוכר, הגנרל המצרי, שבתפקידו הקודם היה מפקד המודיעין הצבאי, היה הראשון להודות שבבתי הכלא במצרים עושים "בדיקות בתולין" למפגינות שנעצרו, לכאורה כדי לחפות על הצבא ולהדוף את הטענות שלפיהן חיילים אונסים עצורות. בימים האחרונים רכש סיסי בעיקר את אמונם של החילונים והליברלים במצרים וגם את זה של אנשי המשטר הישן. בעיתון המצרי "א-שורוק" נכתב כי הם תופשים את הגנרל הבכיר כמגן שלהם מפני "האחים המוסלמים".
עבד אל-פאתח א-סיסי נולד ב-19 בנובמבר 1954. בשנת 1977 הוא סיים את לימודיו באקדמיה הצבאית של מצרים והחל את שירותו הצבאי בחיל הרגלים ועבר שורה של תפקידים בכירים עד שמונה למפקד האזור הצפוני. לאחר מכן ניתן לו הפיקוד על מנגנון המודיעין הצבאי.
בעת מינויו באוגוסט האחרון למפקד הצבא ולשר ההגנה היה סיסי הצעיר בחברי המועצה הצבאית העליונה ובהשוואה לאחרים, הוא לא הרבה להופיע בתקשורת והיה יחסית אלמוני לציבור הרחב. עם זאת, שמו של סיסי עלה לאחר המהפכה שהביאה להדחתו של חוסני מובארק בהקשר של עמדתו נגד היחס האלים של כוחות הביטחון כלפי המפגינים.
סיסי היה הראשון שהכריז בגלוי על הצורך בשינוי ההתנהגות של כוחות הביטחון ואמר שאסור לנהוג באלימות כלפי מפגינים ושיש להגן על עצורים מפני יחס רע.
מינויו של סיסי למפקד הצבא ולשר ההגנה בא זמן קצר לאחר שמורסי הושבע לנשיא מצרים והפך רשמית ליורשו של מובארק. קודמו של סיסי בתפקיד היה הפילדמרשל מוחמד חוסיין טנטאווי בן ה-76 שגם עמד בראש המועצה הצבאית העליונה. כאמור, במצרים היו מי שטענו שלסיסי קשרים עם גורמים איסלאמיסטיים במדינה. טענות אלה הוכחשו על ידי "האחים המוסלמים", אבל מומחים מצרים אמרו כי מינויו של סיסי לא היה מתאפשר בתקופת שלטונו של מובארק אם היה נחשד בקשרים לאיסלאמיסטים.
רוברט ספרינגבורג, מומחה אמריקני לצבא מצרים, תיאר בעבר בראיון לאתר "דיילי ביסט" את סיסי כ"איש למשימות מיוחדות" של "האחים המוסלמים". "הם סמכו עליו והיו מודעים לנטיותיו הפוליטיות, שהיו איסלאמיסטיות. האם זה אומר שהוא נאמן ל'אחים המוסלמים'? אני מטיל ספק בכך. אבל יש לו את הקשרים שלו והוא היה בבירור הבחירה מספר 1 של 'האחים המוסלמים'".
אם הקשרים של סיסי ל"אחים המוסלמים" עדיין לא ברורים לגמרי, אין הדבר כך כשמדובר בקשריו עם בכירים בצבא ארצות הברית. אחרי שסיים את לימודיו באקדמיה הצבאית המצרית יצא סיסי לשנת לימודים במכללת הצבא האמריקני בפנסילבניה. אחד מיועציו תיאר אותו כאדם חם, מופנם ו"אדוק מאוד".
סטיב ג'ראס, קולנול אמריקני בגמלאות ומי שהרצה בפני סיסי ב-2006, סיפר בראיון לעיתון "דיילי סטאר" כי "עבור אמריקנים רבים בשעתו, לאיסלאם לא היה מוניטין טוב. עבורו, זה היה חשוב שנדע את כל הדברים הטובים בדת שלו". בכל מקרה, סיסי הוכיח בימים האחרונים כי אף שמונה לתפקיד על ידי נשיא איסלאמיסטי לא פופולרי, הוא לא באמת האיש של מוחמד מורסי, אלא של העם המצרי.