שתף קטע נבחר

צילום: EPA

שגריר לשעבר בקהיר: "מהפכת התיקון של מצרים"

למחרת הדחתו של מורסי ביקשו כתבי ynet ופרשניו לנתח את תמונת המצב העכשווית. השגריר לשעבר צבי מזאל: "מה שקרה אתמול בקהיר זאת ברכה". בנימין בן אליעזר: "מורסי עסק רק בשיבוץ אנשים שלו בשדרת השלטון". רון בן ישי: "לו הייתי איש חמאס, הייתי יושב עכשיו בשקט"

"זאת לא מהפכה צבאית אלא מהפכת התיקון של מצרים". ביום שלאחר הכרזת ההפיכה השנייה במצרים תוך שנתיים, מתעוררות שאלות לגבי עתידה של השכנה מדרום, ובאולפן ynet ניסו הבוקר (ה') להשיב על חלק מהן. השגריר לשעבר של ישראל בקהיר, צבי מזאל, אמר בראיון באולפן כי אמנם עדיין לא מסתמנת הנהגה חדשה מובחנת וכריזמטית למצרים, "אבל מה שחשוב, ואת זה צריך לומר בקול רם, הוא שמה שקרה זאת ברכה. סולקו 'האחים המוסלמים', אלה שחתרו נגד מצרים ונגד כל מדינות האזור הערביות, והיוו מחסום בפני ההתקדמוּת לעבר המאה ה-21". 

 

 

 

הפיכה במצרים - כתבות נוספות ב-ynet:

 

שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" בקהיר, אלדד בק, דיבר במשדר על עתיד תנועת "האחים המוסלמים", והדגיש כי מוקדם להספיד אותה. "מוקדם מכדי לדבר על חיסול הגוף הזה - שהוא מאוד גדול, משמעותי, חזק, מאורגן וגם עם זרועות צבאיות", אמר בק. "אבל ללא ספק יש כאן ניסיון מאוד משמעותי של הצבא להראות

לאחים המוסלמים את מגבלות מרחב התמרון הפוליטי שלו. גם היה איום מרומז על אפשרות של הוצאת 'האחים המוסלמים' מחוץ לחוק על בסיס האשמות שונות, למשל הטענה שהם קראו לשימוש באלימות".

 

ח"כ ישראל חסון, לשעבר בכיר בשב"כ שבעברו ניהל קשרים הדוקים עם מערכת הביטחון המצרית, התייחס לשתי אפשרויות שלפיהן עשויים האחים המוסלמים לפעול: המודל האלג'יראי או המודל הטורקי. "באלג'יר האחים המוסלמים ניצחו והצבא לא נתן להם למשול, אז הם פצחו במסע טבח אדיר", אמר חסון. "בטורקיה, הצבא לא אפשר להם לשלוט, והם המתינו בסבלנות שלושה סבבי בחירות עד לנקודה שבה רג'פ טאיפ ארדואן הביא אותם למשילות".

 

ח"כ בנימין בן אליעזר אמר במשדר שההפיכה אמש הייתה צפויה מהטעם שהמהפכנים שאחראים להפלת מובארק ב-2011 הציבו רף ציפיות גבוה מאוד: "הם ציפו לרפורמות בתחום החינוך, הרווחה, התעסוקה. המצב הוא מצב נוראי כי לא השתפר דבר במהלך השנה. מורסי עסק שנה שלמה רק בשיבוץ האנשים שלו בשדרות השלטון בזמן שההמונים חיכו לישועה".

 

ומה תהיה ההשפעה של ההפיכה על הגבול עם ישראל בסיני? רון בן ישי טוען שהתבססות הצבא על חשבון מורסי היא דווקא חדשות טובות עבור הממשלה בירושלים. "מי שהביא את ההסכם עם חמאס אחרי מבצע עמוד ענן לא היה מורסי ולא קנדיל – אלא הצבא", אמר. "עכשיו הצבא הפך לגורם עוד יותר משפיע. אם הייתי איש חאמס, הייתי יושב הרבה יותר בשקט. הוא הדין גם לגבי סיני. הסכנה שמחכה היא בכך שכשהאחים המוסלמים יתאוששו מההלם, הם יחפשו את העזרה ברצועת עזה". 

 

כעת מופנות עיניה של מצרים לקראת בחירות חדשות, אלא שהאופוזיציה שהצליחה להפיל שני מנהיגים תוך שנתיים טרם התלכדה סביב מועמד מוסכם. כתב ynet לענייני ערבים, רועי קייס: "קשה לומר שמדובר באופוזיציה מלוכדת. השאלה היא האם אלה שיצאו להפגין בכיכרות יצליחו להסכים על מועמד אחד. אחרת פשוט נראה שידור חוזר של מה שאנחנו רואים היום".

 

כאוס במצרים? הפיכה שנייה תוך שנתיים

שר ההגנה של מצרים, מפקד הכוחות המזוינים עבד אל-פתאח א-סיסי, הודיע אמש בטלוויזיה הממלכתית המצרית על הדחתו של הנשיא מוחמד מורסי ועל בחירות חדשות, על רקע מחאת ההמונים נגד הנשיא האיסלאמיסט, איש האחים

המוסלמים. "הכוחות המזוינים הרגישו שהעם קורא להם להמשיך את המהפכה שבה התחילו", אמר א-סיסי, "לא יכולנו להתעלם מקריאתו של העם".

 

הודעת א-סיסי התקבלה בצהלות וזיקוקים במוקד המחאה נגד מורסי בכיכר תחריר בקהיר, אולם הצבא נערך גם לעימותים אלימים שעלולים להתגלע כעת בין מתנגדי מורסי לבין מחנה תומכיו הגדול. מעט לפני חצות אכן דווח על התנגשויות בין הצבא לתומכי מורסי בעיר במערב המדינה, שבהן נהרגו ארבעה בני אדם, ובהמשך נהרג עוד אדם באלכסנדריה.

 

בינתיים מוחזק הנשיא המודח בידי כוחות הביטחון, מנהיגי האחים המוסלמים במעצר ולוח הזמנים של השלטון החדש עדיין לא ברור. האיסלאמיסטים במצרים חוששים הבוקר ממרדף שמזכיר את רדיפתם תחת שלטונו הישן של חוסני מובארק, אז הוצאה התנועה מחוץ לחוק ואנשיה בילו שנים במאסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מצרים. חוסר ודאות
צילום: עידו ארז
מורסי. נאלץ לפנות את הכיסא
מומלצים