שתף קטע נבחר

אפשר להתחיל ללמוד שחייה לפני גיל 6?

הקיץ הגיע והורים רבים מנצלים את החופש הגדול לשלוח את ילדיהם ללמוד שחייה. איך תדעו שהילד מוכן, מה עושים במקרה שהוא פוחד מהמים ואיזה סוג מצופים הכי מומלץ כשמבלים איתם בבריכה?

החופש הגדול כבר כאן, ואיתו השעות הארוכות של בילוי בים ובבריכה. עבור הורים רבים זוהי גם יריית הפתיחה ללימודי השחייה. מהו הגיל המתאים להתחיל וכיצד מתמודדים עם ילדים שחוששים מהמים? כל התשובות - לפניכם.

 

בן השש לא מוכן להכניס את הראש למים. מה עושים? 

במקרה כזה מומלץ לקחת את הילד כמה שיותר לבריכה, לתת לו לבלות במים עם משקפת, מצופים וסנפירים ופשוט "לטייל" במים. תנועה במים משפרת את הנשימה מבלי שיש צורך להתמודד עם בליעת מים, שהיא חוויה שלילית עבור הילדים. חשוב להבין שכאשר ילד לא מצליח לנשוף במשך שלוש שניות לפחות (לעשות "פוווו") הוא גם לא יצליח לצלול בלי לבלוע מים, כיוון שהוא לא יספיק להכניס את הראש למים ולהוציא אותו בזמן.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד  

 

במה ניתן לשחק כדי לשפר את הנשימה בתוך המים?

ההמלצה היא להשתמש בחפצים בכמה מהירויות צלילה, אותם זורקים לתוך המים כשהילד צריך לאסוף אותם. לדוגמה: מטבע יכול לצלול מהר למדי, אבל דולפין או חישוק ישקעו לאט יותר ולכן הם מתאימים יותר בשלב זה, שהרי אנחנו רוצים לתת לילדים את האפשרות להצליח ולתפוס את החפצים לפני שהם מגיעים לקרקעית הבריכה.

 

שיפור הנשימה במים באמצעות מגוון משחקים שכאלה יוצר חוויה כייפית אצל הילדים וכך, מבלי לשים לב, הם מתרגלים נשימה בלי בעיות במשך שעה ויותר, רק באמצעות תפיסת חפצים. בנוסף, נפח הריאות משתפר פלאים וגם יכולת השחייה והציפה משתפרת.

 

כדאי לשים לילד מצופים בזמן בילוי בבריכה?

ישנם סוגים רבים של מצופים והבחירה שלהם תלויה מאוד במידת המעורבות של ההורה בבריכה.

אם אתם רוצים לאפשר לילד "לטייל" בבריכה (כמובן במרחק בטוח מכם, כשאתם צופים בו כל הזמן), שימו לו מצופים מהסוג שעוטף את הידיים, כיוון שהם בטיחותיים מאוד וישמרו עליו היטב במים.

 

אם אתם משגיחים על הילד באופן יותר צמוד ורוצים לגרום לו לשפר את יכולות השחייה שלו, מומלץ להשתמש ב"בננה" (שמוכרת גם בשם נודל או ספגטי) או ב-SWIM FIN (מצוף בצורת סנפיר, אותו מחברים לגב של הילד), כשהמטרה שלהם היא יצירת מנח שחייה נכון. כשילד נמצא במים עם מצופים על הידיים, הם גורמים לו להזדקר וכך קשה לו לשלוח ידיים קדימה. לעומת זאת, מצופים מסוג זה מאפשרים לו לשכב על המים ומחזקים את יכולת השחייה של הילד.

 

הילד לא מוכן להיכנס למים בכלל. כשהוא רואה בריכה - הוא צורח

הכלל הכי חשוב בנושא הוא שלעולם לא מכניסים ילד למים בכוח. במקרה כזה מומלץ ללכת לאיש מקצוע שמתמחה בטיפול בפחד ממים, כדי שילמד אותו להתמודד. חבל לבזבז זמן יקר ולתסכל את הילד (וההורים), שחווה עוד ועוד כשלונות. חשוב לבחור במורה בעל ניסיון בעבודה עם ילדים הסובלים מפחד מים, היות ודרושה המון סבלנות ואהבה גדולה לתהליך.

 

זה נכון שילדים מתחת לגיל שש לא מסוגלים ללמוד שחייה?

ממש לא. אמנם רופאים ובתי ספר לשחייה רבים ממליצים להתחיל בלימודי השחייה בגיל שש ומעלה, כיוון שילדים קטנים הם פחות חזקים וקשובים, אך למעשה כל מה שצריך זה לעבוד איתם בדרך אחרת, של משחקים והנאה. לימוד שחייה כבר מגיל צעיר תורם לפתח מיומנויות ספורטיביות, משמעת, ביטחון וקואורדינציה. ילדים שלומדים לשחות בגיל צעיר מרגישים שקל להם יותר במסגרת החברתית והספורטיבית גם יחד.

 

אדגש שוב, הלימוד בגילאים הללו שונה מאוד מלימוד שחייה רגיל, ורק מדריכים מיומנים יכולים ללמד בשלב זה. בגילאים אלה לא מומלץ להתחיל בלימוד תנועות רגליים וחזה, כי זה יותר קשה, אלא להתחיל עם תנועות ידיים ולעבוד בתחילה עם סנפירים, על מנת להגמיש את הרגליים. עם הלימוד הנכון גם ילדים בגילאי שלוש-ארבע מסוגלים לשחות למרחק של 25 מטרים, לבד, ללא עזרה.

 

כיצד אדע אם הוא חזק מספיק כדי ללמוד שחייה?

לפני ששולחים את הילד ללמוד שחייה מומלץ לעבור אבחון מקצועי אצל מדריך שחייה מוסמך המתמחה בלימוד שחייה לילדים על מנת שיקבע אם זהו אכן הזמן המתאים. מטרת האבחון היא לא "לזרוק את הילד למים העמוקים", אלא להקדיש לו 5 עד 15 דקות בהן מדריך השחייה מתאים לילד את הדרך המתאימה ביותר עבורו ללמוד שחייה.

בתחילה נערך האבחון מחוץ למים, על ידי כך שמסתכלים על הילד מבחוץ ובודקים את יכולותיו הפיסיות באופן כללי. לאט לאט נכנסים איתו לתוך הבריכה ורואים מה היכולות שלו בתוך המים. ליכולות אלה נותנים מענה המדריכים.

 

האבחון נועד לבדוק האם יש לילד מספיק קואורדינציה כדי ללמוד סגנון זה או אחר (חזה או חתירה, למשל), בודקים כמה כוח יש לו בגפיים התחתונות כדי לשחות חזה, כמה כוח יש לו בכתפיים, האם הוא יכול לעשות תנועת "חץ" והאם הוא בכלל מוכן להתחיל ללמוד שחייה. בודקים גם האם יש לו מספיק כוח להרים את הראש מתחת למים ואם יש לו בעיות נשימה.

 

כמו כן, האבחון נועד לבדוק איזה מסגרת לימודית מתאימה לילד: האם הוא זקוק לשיעורים פרטיים או אולי דווקא למסגרת של שיעורים זוגיים או קבוצתיים? זהו הבדל גדול מאוד ומשמעותי ויש לו השפעה רבה על התקדמות הילד כבר מההתחלה.

 

למעשה, כבר בתום האבחון המדריכים יכולים לדעת מה הנקודה הכי מתאימה לילד להתחיל בה את לימוד השחייה. לאחר האבחון ישנו שיתוף פעולה מלא עם ההורים, בכל הנוגע להגדרת מטרות הילד ויעוץ מקצועי לאורך כל הדרך.

 

כיצד לבחור משקפת מתאימה לשיעורי השחייה?

ההמלצה היא לא להשתמש במשקפות הפשוטות שנמכרות בשקלים בודדים בחנויות הצעצועים כפרסי יום הולדת, כיוון שבמרבית המקרים מדובר במשקפות באיכות נמוכה מאוד שאינן עשויות מסיליקון ולא מונעות חדירת אדים ומים לעיניים, ולכן גורמות לצריבה ולסימנים אדומים מסביב להן. מחירה של משקפת איכותית לרוב יתחיל ב-40 שקלים ומעלה והיא עמידה ואינה מתקלקלת במשך זמן רב. משקפת טובה חוסכת כסף רב בשיעורי השחייה, היות ובמקום להתעסק כל השיעור בסידורה, הילד מתרכז בתהליך הלימוד, נהנה מנפלאות המים ומתקדם היטב.

 

ההמלצה החמה היא לתת לילד שלכם לבחור את המשקפת והצבע שלה, כיוון שכך עולה הסיכוי שהוא ירצה להשתמש בה מיד כשהוא נכנס למים וקצב לימוד השחייה שלו יהיה מהיר יותר.

 

הוא למד שחייה בשנה שעברה. מדוע הוא לא זוכר דבר השנה?

שחייה היא בדיוק כמו נהיגה ברכב. כמו שאדבר כזה כמעט רישיון נהיגה, אין דבר כזה ילד כמעט שוחה.

רק כאשר ילד שוחה 100 מטרים באופן רצוף, הוא לא ישכח כיצד לשחות - גם אם עברה שנה שלמה מאז הפעם האחרונה ששחה.

 

הורים רבים פונים אליי אחרי שילדיהם עברו שלושה קורסים לשחייה, ומתלוננים שילדם עדיין לא שוחה היטב. ואני שואל: לא חבל על הכסף? במקום להפסיק את שיעורי השחייה בכל פעם שהילד כמעט יודע לשחות, תנו לו ללמוד פעם אחת עד הסוף והמשיכו עם השיעורים עד שהוא שוחה כמו דג במים. רק אז, במידה ורוצים, אפשר להפסיק את שיעורי השחייה.

 

הכותב הוא הידרותרפיסט ומדריך לימוד ואימון שחייה לתינוקות ולילדים בעלי צרכים מיוחדים, בוגר מכון וינגייט למדריכים ומאמנים במגמת שיקום נכים והידרותרפיה, מנהל מקצועי ובעלים של רשת עולם המים 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחייה לילדים. לעולם אל תכריחו ילד חושש להיכנס למים
צילום: shutterstock
מומלצים