גמילה מחיתולים: איך תעזרו לילד שסובל מעצירות
10% מהילדים יסבלו מעצירות בזמן הגמילה מחיתולים. הסיבה: התאפקות מכוונת בשל חשש מהאסלה או אפילו מקול הדחת המים. כיצד תוכלו למנוע את התופעה, מתי מומלץ להחזיר את החיתול ומהם הסימנים שצריך לגשת לרופא?
הקיץ כבר כאן, החופשה מהפעוטונים ומהגנים ממש מעבר לפינה, וזה הזמן האידיאלי להיפרד מהחיתול ולהרגיל את הפעוט ללכת לשירותים, כמו גדול. הקיץ היא העונה המועדפת על הורים רבים מאחר וניתן להוריד את החיתול ולתת לפעוט להסתובב בלבוש מינימלי, כך שאין צורך להתמודד עם בגדים רטובים וקל יותר לייבש את אינספור הכביסות שהגמיל מייצרת.
אבל לא הכל ורוד. בתקופת הגמילה מחיתולים יש עלייה משמעותית במקרים של עצירויות, ויותר מ-10% מהילדים בגילאי שנתיים-שלוש סובלים ממנה, כאשר אצל רובם הסיבה לכך היא תהליך הגמילה.
מה הקשר בין עצירות לגמילה מחיתולים?
בתהליך הגמילה מהחיתול ייתכן מצב שבו הפעוט מונע את ה"יציאה" על ידי התאפקות מכוונת. הסיבות לכך שונות ומגוונות: ישנם ילדים הפוחדים ליפול לאסלה, אחרים מפחדים מקול הדחת המים ויש ילדים שהצואה נתפסת בעיניהם כחלק מגופם ולכן הם מתקשים לוותר עליה. מתחים בין ההורים לילד סביב הגמילה עלולים גם הם לגרום להתאפקות ולעצירויות.
גמילה מחיתולים - שלב אחרי שלב:
שלב 1: איך להתחיל כבר בגיל שנה וחצי
שלב 2: יוצאים לדרך הגמילה מחיתולים
שלב 3: איך צריך להגיב ל"פספוסים"?
שלב 4: להציע לו פרס על כל פיפי?
שלב 5: מה עושים כשהגן פוגע בתהליך הגמילה
שלב 6: גמילה בשינה: להעיר את הילד לפיפי?
שלב 7: "אבל אין לי פיפי"; כשהילד מסרב להיגמל
שלב 8: איך להתמודד עם חרדת אסלה?
כך או אחרת, כשהתינוק מתאפק לעשות את צרכיו, הצואה שנותרת במעי מתייבשת והופכת קשה יותר. צואה קשה גורמת למאמץ ולכאב בזמן היציאה. לפעמים גם נוצר סדק בפי הטבעת (פיסורה) שגורם לדימום. הפעוט מתחיל לפחד מהכאב שנוצר בזמן היציאה ולומד להתאפק במכוון, וכך נוצר מעגל קסמים שהולך ומסתבך.
כיצד תזהו שהילד שלכם סובל מעצירות?
על פי האיגוד האמריקני לגסטרואנטרולוגיה ילדים עצירות מוגדרת כמצב של פחות משלוש יציאות לשבוע, עם עיכוב או קושי במתן צואה, הנמשך לפחות כשבועיים. התסמינים השכיחים לעצירות בקרב ילדים כוללים: כאבי בטן, נפיחות בבטן, כאבים בפי הטבעת, צואה קשה מאוד ולעתים גם בקוטר גדול, דימום (בטיטול, בסיר או באסלה) ולעתים גם בריחה בלתי נשלטת של צואה.
כיצד ניתן למנוע עצירות בזמן הגמילה?
1. מזון עשיר בסיבים תזונתייםודאו שהפעוט צורך מזון עשיר בסיבים תזונתיים כמו פירות וירקות (על קליפתם), לחם מקמח מלא, דגנים מלאים ופירות יבשים (שזיפים ומשמשים מיובשים מומלצים במיוחד). ניתן להשתמש גם בתכשירים המכילים סיבים תזונתיים. תזונה עשירה בסיבים תעודד יציאות רכות ודחופות.
2. הקפידו על שתיית מים מרובה
לעידוד פעולת מעיים סדירה ורכה. חשוב במיוחד להקפיד על שתייה מרובה במקרה שבו אתם נותנים לפעוט תכשירים המכילים סיבים תזונתיים, אחרת העצירות תוחמר.
3. הרבו בפעילות גופנית
עודדו את הפעוט לשחק במשחקים אקטיביים המצריכים פעילות גופנית. הנעת הגוף תסייע בהגברת פעילות המעיים.
4. השתמשו בתכשירים מרככי צואה
השימוש בתכשירים ייעשה רק לאחר התייעצות עם רופא. קיימים בשוק מגוון תכשירים לטיפול בעצירות, על ידי ספיחת מים וריכוך הצואה, (ביניהם: peg-lax, normalax, אבילק ולקטולוזה), נרות גליצרין וחוקן ניקוי (לטיפול מקומי בפי הטבעת המעורר יציאה), ושמן פרפין (המהווה חומר סיכה העוטף את הצואה ומסייע לה להחליק החוצה). השימוש בתכשירים הללו יביא לריכוך היציאות ולמניעת כאבים בעת ביצוע הצרכים (כאבים שיגרמו לחרדה, להימנעות והחרפת העצירות). יש לבצע ניקוי יסודי של המעיים ולאחר מכן להמשיך עם טיפול מניעתי.
5. הרגילו את הפעוט לישיבה קבועה בשרותים
כדי שתתרחש פעולת מעיים סדירה רצוי להושיב את הפעוט בסיר או באסלה למשך כחמש עד עשר דקות לאחר הארוחה. כאשר המעיים נמצאים בשיא פעילותם, הקיבה מתרחבת וקיים דחף להתרוקנות.
6. זהו את "שעון היציאות" של הפעוט
למרבית הפעוטות יש דפוס אישי ושעות קבועות לעשיית צרכים. ערכו רישום מסודר של תדירות היציאות ומועדן על מנת להכיר את שעון היציאות של הפעוט ולהושיב אותו בסיר או באסלה במועדים הפוטנציאליים.
7. הקפידו על ישיבה נכונה של הפעוט בשרותים
עליו לשבת ישר, כאשר הרגליים נתמכות בשרפרף ואינן תלויות באוויר. התנוחה הזו תקל עליו להתרוקן מצרכיו.
8. כבדו את הפחדים של הילד
הקשיבו לילד ולצרכיו, כבדו את הפחדים שלו ועזרו לו להתמודד איתם. ילדים רבים פוחדים ליפול לאסלה, אחרים מפחדים מהדחת המים או ממה שנמצא בתוך האסלה. אל תזלזלו בחרדות הללו ועזרו לפעוט להתמודד איתן. הילד מסרב לשבת על האסלה? אפשרו לו לשבת על הסיר. הוא מפחד לשהות לבדו בחדר השירותים? לוו אותו לשם.
9. החזירו את החיתול על פי דרישת הילד
כדי למנוע אגירת צואה והיווצרות עצירות. הקפידו לעשות זאת רק לצורך התרוקנות ולפי דרישת הפעוט. מיד לאחר מכן הסירו שוב את החיטול.
10. העניקו לילד חיזוקים חיוביים בתהליך הגמילה
הפעוט הצליח לעשות את צרכיו בסיר או באסלה? שבחו אותו והרעיפו עליו מחמאות. החיזוקים הללו יתרמו לביטחון העצמי של הפעוט ויחזקו את האמונה שלו ביכולתו לשלוט בצרכיו.
11. הורידו לחץ
יש הורים המפעילים על הפעוט מכבש לחצים עצום על מנת שייגמל מהחיתול.
לעתים קרובות הלחצים הללו מגיעים גם מהסביבה: הסבתא, הגננת או השכנה שדוחקים בכם, שהרי "הילד כבר בן שלוש וחייבים לגמול אותו". זכרו שמדובר בתהליך אינדיווידואלי, כל פעוט בקצב שלו, וכולם נגמלים מהחיתול בסופו של דבר. אל תושיבו את הילד בכוח על האסלה, אל תקראו לו לשרותים כל כמה דקות ואל תהפכו את עניין הגמילה לנושא המרכזי בבית. הילד עלול להילחץ מהחשיבות שההורים נותנים לנושא או לחילופין, "לעשות להם דווקא" ולמנוע מהם את ה"פרס" המיוחל (עשיית הצרכים) במידה והוא כועס עליהם.
12. גשו לרופא
כשלפעוט אין יציאה במשך חמישה ימים או יותר, הוא מתלונן על כאבי בטן או בוכה בעת מתן יציאה והבחנתם בדם בצואה שלו, רצוי לפנות לרופא הילדים להמשך ברור. ייתכן ויש בעיה רפואית כמו פיסורה (שריטה) בפי הטבעת. לעתים מתגלים גושי צואה קשים ברקטום, ויש לרוקן אותם באמצעות חוקן.
הכותב הוא מומחה לגסטרואנטרולוגית ילדים ומבוגרים, המרכז הרפואי ביגס מדיק