שתף קטע נבחר
 

נואשים לילד: למה המדינה נגד פונדקאות מהודו?

הליך הפונדקאות בהודו פתח עבור זוגות רבים את האפשרות להביא ילדים לעולם, בעלות נמוכה בהרבה מזו שבארץ או בארצות הברית. אך מדובר בהליך עם קשיים רבים, החל מהמרחק ועד הבעיות שיוצרת המדינה בהכרה באם כביולוגית, עם החזרה לארץ. כיצד תעברו אותו בשלום? מדריך

לאחרונה אנו עדים למגמה של עלייה משמעותית בפנייה של ישראלים לביצוע הליכי פונדקאות בחו"ל, ומלבד זוגות חד מיניים ויחידים, גם זוגות הטרוסקסואלים, העומדים בתנאים וזכאים לעבור את ההליך בארץ, בוחרים באפשרות של פונדקאות בחו"ל. הסיבות לכך הן, בין היתר, העלות הגבוהה הכרוכה בהליך פונדקאות בישראל ביחס למקומות אחרים בעולם. בנוסף, הקשיים הבירוקרטיים העומדים בפני אנשים המעוניינים להפוך להורים באמצעות פונדקאית בארץ בבואם לקבל אישור מהועדה לפונדקאות (שאחראית על הנושא בישראל) לעתים לא מותירים להם ברירה אלא "לברוח" לחו"ל לביצוע ההליך.

 

עוד על פונדקאות בערוץ הורים :

פונדקאית: אמרו לי "אולי תעשי עוד ילד משלך?"

מחקר בדק: כמה עולה פונדקאות בישראל ובחו"ל

באתי, ילדתי, נשכחתי: מה עובר על אם פונדקאית

 

הודו נחשבת ליעד מועדף עבור ישראלים רבים המעוניינים לעבור הליך פונדקאות, מאחר והיא ידועה בתור מדינה עם רמת רפואה טובה ומתקדמת ועם אחוזי הצלחה גבוהים בהפריות חוץ גופיות. לראייה, בשנת 2012 נולדו מעל 1000 תינוקות מתהליכי פונדקאות במדינה. יתרונות נוספים שגורמים לישראלים לפנות להודו לביצוע הליך הפונדקאות הם העלות הנמוכה, יחסית לישראל, וזמן ההמתנה הקצר לפונדקאית מתאימה, בעוד שבארץ זמן ההמתנה יכול לארוך חודשים ארוכים.

 

אלא שלפני כחצי שנה זוגות חד מיניים ויחידים חטפו מכה קשה, כאשר הודו סגרה את שעריה בפניהם ואסרה עליהם לעבור הליך פונדקאות בגבולותיה. היום (ה') פורסם סיפורה של אם שמתקשה לקבל הכרה כי היא אימו הביולוגית של בנה, שנולד באמצעות פונדקאית בהודו, ועורר עוד שלל שאלות ותהיות מהי הדרך הנכונה עבור זוגות שמעוניינים לעשות הליך פונדקאות במדינה, לעבור אותו בשלום?

 

הכנו עבורכם את המדריך המלא שיסייע לכם להגיע למטרה הנכספת.

 

מעמד אישי והוצאת ויזה רפואית

על מנת לעבור הליך פונדקאות בהודו, חשוב תחילה להבין את שינויי החקיקה שהתקבלו בה לאחרונה בנושא הפונדקאות.

לפני מספר חודשים משרד ההגירה ההודי הודיע כי כל אדם שירצה לעבור הליך פונדקאות בהודו, יידרש להוציא ויזה רפואית, ולא ויזת תייר, כפי שהיה נדרש עד אז. כיוון שויזה רפואית מונפקת רק לגבר ואישה הנשואים לפחות שנתיים, ההנחיה החדשה סגרה עבור זוגות חד מיניים ויחידים את האופציה לעבור תהליך של פונדקאות בהודו.

 

לכן, לפני שאתם מתחילים הליך בהודו, יש לוודא כי יש בידכם תעודת נישואין שמעידה על כך שהינכם נשואים לפחות שנתיים, בכדי שתוכלו להוציא את הויזה הרפואית הנדרשת על מנת לעבור הליך פונדקאות בהודו. את הויזה הרפואית יש להוציא כבר בתחילת התהליך ולא רק לפני הלידה.

 

בחירת הקליניקה להפריה חוץ גופית

קיימות בהודו מאות קליניקות העוסקות בהפריות חוץ גופיות, שלא כולן קיבלו אישור ממשרד הבריאות ההודי לעסוק בפונדקאות. במידה והליך הפונדקאות לא יעשה דרך קליניקה מורשית לא יוכל הזוג לקבל את הויזה הרפואית הנדרשת לתהליך הפונדקאות בהודו, לכן יש חשיבות מרבית לוודא שהקליניקה שבה בחרתם קיבלה אישור ממשרד הבריאות ההודי לעסוק בפונדקאות.

 

מתי על זוג ההורים המיועדים להגיע להודו?

הזוג צריך לנסוע להודו לאחר קבלת הוויזה הרפואית ולפני החזרת העוברים לרחם הפונדקאית, כדי לחתום איתה על חוזה ההתקשרות. הכניסה להודו עם ויזה רפואית במועד זה תאפשר יציאה מסודרת וקלה מהודו עם התינוק לאחר הלידה.

 

כיצד מתבצעת העברת העוברים מישראל להודו?

מרבית הזוגות בוחרים לבצע את תהליך ההפריה החוץ גופית בארץ ולהעביר את העוברים מישראל מהודו. במקרים כאלה, תהליך העברת העוברים צריך להתבצע דרך חברה מורשית בעלת סוכן הודי אשר עוסקת בנושא ומכירה את הפרוצדורה הנדרשת ואת החוקים בתחום עמילות המכס.

 

ביצוע החזרות של עוברים לרחם הפונדקאית

כאמור, ברוב המקרים, זוגות מכינים את העוברים בישראל ומקפיאים אותם ואלו מועברים לקליניקה בהודו לצורך ההחזרה לרחם הפונדקאית. חשוב לצרף מסמך רפואי מהרופא שהכין את העוברים שיסביר באיזה שיטה וחומר הוקפאו העוברים כדי שהרופאים בקליניקה בהודו ידעו באיזה שיטה להפשירם. הדבר יתרום לקליטת העוברים ברחם.

 

כיצד לבחור פונדקאית הודית מתאימה?

המסמכים של הפונדקאית המועברים על ידי הקליניקה צריכים לכלול בדיקות רפואיות ואבחון פסיכו-סוציאלי שנעשה בידי עובד סוציאלי אודות מצבה המשפחתי, הכלכלי והחברתי של הפונדקאית והקשר שלהם למצבה הרפואי. אבחון זה מאפשר לזהות מוקדים בעייתיים ולהעריך את הצלחת התהליך.

 

בנוסף, המסמכים צריכים לכלול גם צילום תעודת זהות שבו מצוין מעמדה האישי הרשמי. במידה והפונדקאית מצהירה שהיא גרושה אך הדבר אינו מסודר באופן רשמי על ידי משרד הפנים ההודי יכולה להיות בעיה בהליך הוצאת התינוק מהודו.

 

כיצד נעשה מעקב ההריון?

הודו ידועה כמדינת העולם השלישי ולכן חשוב לדאוג ולוודא שבמהלך הטיפולים וההריון הפונדקאית תשהה עם משפחתה הגרעינית, בדיור המתאים להריון ובקרבת בית החולים בפיקוח רפואי. בנוסף חשוב לדאוג לכך שהפונדקאית תזכה לליווי רגשי של אם בית שתפקידה ללוות את הפונדקאית לבדיקות, לדאוג לכך שתזכה לתזונה מתאימה ולתמוך בה מבחינה רגשית לאורך כל התהליך. מי שאחראי לספק את השירותים הללו ולדאוג לכך שהפונדקאית תזכה לכל אלו היא הקליניקה בהודו שדרכה הזוג בחר לבצע את התהליך.

 

הסדרת מעמדו המשפטי של התינוק בישראל

את הליך הסדרת מעמדו החוקי של התינוק בישראל יש להתחיל כבר במהלך ההריון של הפונדקאית, באמצעות פניה לבית דין לענייני משפחה ולאחר היוולדו של התינוק בעריכת בדיקה גנטית בין האב המיועד לתינוק. השלמת ההליך המשפטי דורש ידע בחוקים בינלאומיים ובשיתוף פעולה בין העו"ד הישראלי, המכיר את חוקי מדינת ישראל בנושא, והעו"ד ההודי, המכיר את חוקי הודו בנושא.

 

מדוע לא נרשמת האם אוטומטית כאימו הביולוגית של התינוק?

מבחינת החוק היבש בישראל, כל זוג שעובר הליך פונדקאות בחו"ל ורוצה להירשם כהורים ביולוגיים של הילד צריך לפנות לבית משפט לענייני משפחה ולקבל את אישורם להיותם הורים ביולוגיים. התהליך צריך להתחיל כאשר הפונדקאית נמצאת באמצע החודש החמישי, עם פנייה לבית משפט לענייני משפחה עם בקשה לאישור ביצוע הליך בדיקת רקמות עתידית לאב (בישראל אסור לבצע בדיקת רקמות ללא אישור בית משפט, מסיבות הלכתיות). באותה הזדמנות, מוגשים כל מסמכי ההתקשרות עם הקליניקה בחו"ל ועם הפונדקאית.

 

בנוסף, החוק בישראל קובע כי אישה לא יכולה לעבור בדיקת רקמות (מסיבות הלכתיות), אלא רק במקרים חריגים, ולכן הפרוצדורה החוקית היא שהאב עובר תהליך של בדיקת רקמות עוד כאשר הוא נמצא בחו"ל.

 

לאחר הלידה, ומעבר הפרוצדורה החוקית מול בית המשפט בישראל, נלקחת דגימת רוק לצורך בדיקת DNA של התינוק בקונסוליה הישראלית בחו"ל והיא נשלחת לישראל. הדגימה נבדקת מול ה-DNA של האב ולאחר שיש תוצאה חיובית, היא נשלחת למשרד הפנים ולמשרד החוץ ולסיום התהליך נשלחת הודעה לקונסוליה הישראלית בחו"ל להעניק לילד תעודת מעבר לישראל.

 

האב נרשם כאב ביולוגי ברגע שההורים מגיעים לארץ, ואילו האם לא יכולה להירשם באופן אוטומטי והיא צריכה לעבור תהליכי אימוץ. הסירוב של המדינה להכיר באם כאם ביולוגית, כמו במקרה שפורסם היום, היא אמנם הפרוצדורה המתבקשת בחוק, אבל בשנתיים האחרונות, ברוב הפעמים בהם נעשו הליכי פונדקאות בחו"ל ונעשתה פנייה לבית משפט של האם, היא הוכרה בדיון בבית המשפט כאם ביולוגית, דבר שאפשר לה להירשם כאם ביולוגית ולא לעבור את הליך האימוץ.

 

חשוב לציין כי זהו ההבדל בין החלטה פרטנית של בית משפט לבין חקיקה גורפת. לא יתכן שתהיה איפה ואיפה מבחינת החוק, והדרך לפתור את הבעיות הללו היא בידי הממשלה - שצריכה לחוקק חוק אחיד ולהסדיר את הסוגיה.

 

ליווי הזוג על ידי אנשי מקצוע מישראל

תהליך הפונדקאות הינו תהליך מורכב מאוד. קיימים בו אספקטים רפואיים, משפטיים ורגשיים רבים שלא פשוט להתמודד עימם לבד, בייחוד כאשר מדובר בארץ זרה. מענה מקצועי רצוף לאורך התהליך וליווי על ידי אנשי מקצוע מנוסים בתחום יכול להקל בכל שלב בתהליך ולמנוע בעיות.

 

הכותבות הן מקימות "המרכז להורות באמצעות פונדקאות "




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פונדקאות בהודו. חשוב שגם לכם תהיה תמיכה נפשית
צילום: shutterstock
מומלצים