צעד ראשון: איך בוחרים נעליים מתאימות לפעוט?
הוא רק התחיל לעשות צעדים ראשונים - ואתם כבר רוצים לרוץ לחנות ולרכוש לו את זוג הנעליים הכי חתיכי שתמצאו. רגע לפני שאתם עושים זאת כדאי שתדעו שהליכה יחפה חשובה ביותר להתפתחות הרגל. אז מתי מגיע זמן הנעליים ואיך תבחרו נכון?
אנחנו מאוד מקפידים בכל הקשור לבריאות ילדנו: מה הכי טוב שיאכל וממה דווקא מומלץ שיימנע, האם חוג יוגה לתינוקות כדאי ובריא עבורו, אלו משחקים יתרמו הכי הרבה להתפתחותו וכו' - הכל למען התפתחותם התקינה. אך התאמת נעליים לילדים הוא תחום שלא תמיד מקבל את ההתייחסות הראויה. לנושא זה חשיבות גדולה בהתפתחות התקינה של כף הרגל ויכולת ההליכה, וראוי שיקבל תשומת לב מתאימה.
עוד על התפתחות תינוקות בערוץ הורים :
התפתחות תינוקות: חייבים לזחול לפני עמידה?
מדריך: עוזרים לתינוק לפתח את שיווי המשקל
כמו אמא: איך תורם החיקוי להתפתחות תינוקות
מעט על מבנה כף הרגל והתפתחותה. כף הרגל היא מבנה מורכב המכיל 26 עצמות, רצועות גידים ושרירים רבים. מספרם הרב של המפרקים ואופן פעולתם מאפשרים התאמה של כף הרגל למשטחי דריכה שונים כגון משטחים מישוריים, חלקים ובלתי-אחידים כאחד. כף הרגל מורכבת משלוש קשתות: שתיים אורכיות, פנימית וחיצונית, וקשת רוחבית בבסיס עצמות המסרק. מבנה הקשתות פועל כבולם זעזועים בעת הדריכה ומאפשר חלוקה של העומסים בין העצמות והמפרקים השונים בכף הרגל.
מבנה כף הרגל והקשתות המרכיבות אותו נמצא בהתפתחות עד גיל שבע-שמונה לערך. מעבר לכך ממשיכה כף הרגל לגדול לאורך ולרוחב, אולם מבחינה מבנית (קשת פנימית גבוהה או נמוכה, פרונציה או סופינציה) אחרי גיל זה לא יחול שינוי רב. מכאן מתבהרת החשיבות הגדולה של בחירת נעלים מתאימות לילדנו, אפילו בשלב טרום הליכה.
טרום הליכה: אל תתפתו לרכוש נעליים
לבחירת נעליים בשלבי ההתפתחות ובגילאים השונים יש להתייחס באופן מעט שונה, על אף שקיימים מספר עקרונות מנחים. לתינוק שזה עתה נולד למעשה לא קיימות עצמות מוצקות בכף הרגל אלא מעין סחוסים רכים, שעתידים להתגרם ולהפוך לעצמות עם הזמן. ולכן, כל נעל, ואפילו גרב לוחצת מדי, יכולות לדחוק את אותם הסחוסים ולפגוע בהתפתחותם התקינה. בשלב בו תינוקכם אינו זוחל עדיין תוכלו להבחין כי כף הרגל אינה מכילה את אותן הקשתות שתוארו לפני כן. ולכן, על אף הפיתוי לקנות זוג נעליים מתוקות ה"קורצות" לכם מהחנות, הכי טוב עבורו שיישאר יחף. ואם קצת קר, אז לכל היותר השתמשו בגרב דקה ולא לוחצת.
בסביבות גיל שישה עד שבעה חודשים תינוקכם יחל לזחול, לנוע בעצמו בבית ממקום למקום ולבחון כל פינה. זמן לא רב לאחר מכן הוא יתיישב ואפילו יתחיל למשוך עצמו בעזרת הידיים לעמידה סמוך לשולחן או כיסא. בשלב זה יש לזכור שכפות רגליו עדיין עדינות ויש מקום להגן עליהן מפני שריטות, חתכים ושפשופים. בנוסף, מאחר והעצבים בכפות הרגליים טרם התפתחו במלואם, תינוק שינעל נעל או יגרוב גרב לוחצת מדי עשוי לא להרגיש, ולא יביע את חוסר נוחיותו. בכך אנו עשויים להזיק לו ולהתפתחותם התקינה של כפות הרגליים.
לכן, בשלב זה עדיף לתת לילדכם ללכת יחף היכן שאפשר ובטוח. הליכה יחפה תורמת להתפתחות השרירים, מאפשרת לעור לנשום, יוצרת תחושת מגע עם הקרקע ובכך מסייעת לתינוק ללמוד ללכת. כשהליכה יחפה לגמרי אינה אפשרית לצורך הגנה על העור ניתן להשתמש בגרביים עדינים או נעליים שהן כמעט כמו גרב. רצוי שיהיו רכות, לא לוחצות ומאפשרות תנועה חופשית של כף הרגל. א בכל זאת אתם בוחרים בנעליים, רכשו כאלו עם סוליה העשויה גומי רך ומחוספס, אשר מונע החלקה ועוזר לתינוק כאשר עומד על רגליו לראשונה בחייו.
במחקר מקיף שפורסם בשנת 2007 נמצא כי הליכה עם נעליים תומכות וקשיחות גורמת לשינויים מבניים ותפקודיים של כף הרגל ובכך לא מאפשרת לה להתפתח באופן טבעי. מספר מחקרים רפואיים נוספים מצאו כי במדינות בהן הליכה יחפה בילדות היא נורמה, כמעט ולא קיימות בעיות בכפות הרגליים בבגרות. פודיאטרים (מומחים לכפות רגליים) המתמחים בילדים סבורים כי הליכה יחפה תורמת ליציבה, מחזקת את התחושה הפרופריוספטיבית (המשוב המוח מקבל מהמגע בקרקע) ובכך משפרת את יכולת התמרון במרחב וגורמת לילד ללכת עם ראש מורם ומבט ישר לפנים.
איזו התרגשות - צעד ראשון!
ואז עוד אחד ועוד אחד - והנה ילדכם החל ללכת. זה סימן שהוא מוכן לנעלי ההליכה הראשונות שלו. מתי זה קורה? זה משתנה מאוד מילד לילד ובספרות מדובר על טווח זמן רחב יחסית של בין שבעה לשמונה חודשים (לזריזרים שביניהם) ועד שנתיים. כפות הרגליים בשלב זה עדיין עדינות והעצמות טרם התגרמו לגמרי, ולכן על הנעליים והשימוש בהן לכלול את המאפיינים הבאים:
גוף הנעליים צריך להיות עשוי מחומר רך וטבעי, כגון עור או כותנה, הסופג זיעה ומאפשר לעור להיות מאוורר ויבש.
הנעליים צריכות להיות קלות משקל.
הסוליה עשויה גומי רך המונע החלקה. קחו את הנעליים בידכם ונסו לכופף אותן במרכזן - אתם צריכים להיות מסוגלים לקפל אותן לשניים.
נעליים עם עקב אינן מומלצות ועשויות לפגוע בהתפתחות כף הרגל.
מבנה הנעליים תואם את מבנה כף הרגל - צר בעקב ורחב באצבעות. מבנה זה יאפשר פרישה של האצבעות - מנח שהוא בריא יותר ותורם למשימת שמירת שיווי המשקל שהיא בהחלט מאתגרת בגיל זה.
את מדידת הנעליים מומלץ תמיד לבצע בעמידה - במנח זה כף הרגל מתרחבת ומגיעה למימדיה האמיתיים בזמן הליכה. טעות נפוצה היא למדוד את הנעליים כאשר הילד יושב בעגלה. הסיכון בכך הוא שכאשר יעמוד הן ילחצו ולא יתאימו.
בעת המדידה חשוב להקפיד שאצבעות כף הרגל יהיו ישרות לגמרי ושעדיין יוותר רווח של חצי ס"מ בין קצות האבצעות לקצה הנעל. גם נעל גדולה מדי אינה מומלצת ועשויה לגרום למעידות ולקושי בפיתוח יכולת ההליכה.
הנעליים צריכות להכיל סקוץ', שרוכים או אמצעי כלשהו שיאפשר התאמה אופטימלית שלהן לכף הרגל. לא מומלץ שימוש בנעלי "כפפה" שלא מאפשרות להדק את הנעל בצורה אופטימלית סביב כף הרגל.
אין להדק את הנעליים חזק מדי, אלא במידה כזו שהן יעטפו היטב את כף הרגל אך לא "יחנקו" אותה. חשוב שהנעליים גם לא יהיו רפויות מדי כך שיאלצו את הילד לאגרף את אצבעותיו כדי לאחוז בהן על מנת שלא יפלו.
קנו נעליים בשעה מאוחרת של היום. רגלי תינוק יתנפחו ולרוב יהיו גדולות יותר לקראת סוף היום. נעליים שנקנות בבוקר עשויות להרגיש קטנות מדי לקראת ערב.
לנעלי פעוט טובות אין צורך בזמן הסתגלות. תנו לתינוק להסתובב עימם מעט בחנות ולאחר מכן בדקו את כפות הרגליים לראות אם אין אזורים מגורים.
תתפלאו לדעת כמה מהר הם גדלים. הקפידו לבדוק את התאמת הנעל מדי שישה עד שמונה שבועות. עד גיל שנה ושלושה חודשים לערך, כף הרגל גדלה בכחצי מידה מדי חודשיים.
מאפייני הנעליים שתוארו לעיל מהווים קווים מנחים לכל הנעליים והסנדלים שתרכשו עבור ילדכם עד לגיל שבע-שמונה. כאמור, עד גיל זה
מבנה כף הרגל ממשיך להתפתח ויש לאפשר לזה לקרות ללא "לחץ" מיותר של נעליים נוקשות וכבדות. על השרירים הרבים המצויים בתוך וסביב כף הרגל לעבוד ולהתחזק על מנת שיהוו תמיכה טובה ויעילה לקשתות כף הרגל. אם "נפנק" אותם עם יותר מדי תמיכה כבר בגיל צעיר הם יהפכו עצלנים וזה עשוי להשפיע על תפקוד כף הרגל לטווח הארוך. חלק גדול מתנועות מפרקי כף הרגל אינו בא לידי ביטוי בחיים הבוגרים המודרניים הכוללים שימוש בנעליים בעלי סוליות נוקשות והליכה על משטחים סלולים ומרוצפים, ולכן זו הזדמנות טובה כן לאפשר זאת.
לסיכום, מדובר בכפות הרגליים של ילדכם וחשוב לתת לנושא את תשומת הלב הראויה. אם אינכם בטוחים מה נכון עבור ילדכם וחוששים שאולי רגליו עקומות או שהוא סובל מפלטפוס של כף הרגל - זכרו שבמקרים רבים העניין יסתדר מעצמו. בגילאים צעירים כף הרגל מכילה רקמת שומן רבה ולכן לא ניתן להבחין במבנה של קשתות כפי שתואר לעיל. חשוב להיזהר מטיפול מיותר ומהתאמת מדרסים שלא לצורך - הדבר יכול לגרום לנזק בפני עצמו אם לא נדרש או מותאם בצורה לקויה.
במצב שילדכם מתלונן על כאב בכפות הרגליים, אתם חושדים שמשהו בכף הרגל אינו תקין או במקרה שאינכם מצליחים למצוא נעל שנוחה עבורו - מומלץ לפנות למומחה כף רגל מוסמך ובעל ניסיון בתחום זה. הוא יידע להגיד לכם אם אין שום בעיה (ואת זה גם חשוב לדעת!) או שבכל זאת כדאי להתאים מדרסים, לבצע בדיקת מעבדת הליכה שתיתן תמונה מקיפה על המצב או להמליץ לכם על טיפול מתאים.
סייעו בהכנת הכתבה: אילנית אברון M.Sc ושרי גולן B.PT
הכותב הוא פיזיותרפיסט מוסמך M.Sc.P.T, מנהל המעבדה לחקר ההליכה והתנועה, המרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ומנכ"ל איימקס
- המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט