שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

האם הייתה "הפיכה" במצרים? בעולם נזהרים

הפיכה צבאית? האופוזיציה חושבת שהייתה זו "הגנה על הדמוקרטיה", וגם אובמה והאיחוד האירופי נמנעים משימוש במושג, בשל ההשלכות על היחסים הבינ"ל. מנגד, טורקיה נחרצת ואפריקה מתכוונת לנקוט צעדים

למתבונן מן הצד זה נראה ברור מאליו. נשיא נבחר מוחזק במעצר, משוריינים ברחובות והשתלטות על אמצעי התקשורת – אלה הם ללא ספק סממניה של הפיכה צבאית. אבל השימוש במונח הטעון הזה לגבי המתרחש במצרים כעת נושא בקרבו משמעויות מרחיקות לכת.

 

אסד דווקא יודע: ההפיכה - נפילת האיסלאם הפוליטי

 

מפגין בתחריר, הבוקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגין בתחריר, הבוקר(צילום: AFP)

 

אם תקבע למשל ממשלת ארה"ב שהצבא המצרי ביצע למעשה הפיכה, הדבר עלול לסכן את הסיוע בסך 1.5 מיליארד דולרים שוושינגטון מעבירה לקהיר מדי שנה. "סיוע אמריקני מתבטל כאשר ממשלה שנבחרה באופן דמוקרטי מורדת מהשלטון על ידי צו צבאי או הפיכה", הסביר הסנאטור פטריק ליהי, העוסק בענייני סיוע חוץ.

 

בהודעה שפרסם הנשיא ברק אובמה לאחר הדחת מורסי, הוא אמר שהוא "מודאג עמוקות" מפעולות הצבא והורה לבחון את ההשלכות על הסיוע האמריקני למצרים. אבל הוא נמנע משימוש במילה "הפיכה" ולא קרא להשבת מורסי לשלטון. הדבר רומז לכך שוושינגטון תהיה מוכנה לקבל את המצב החדש כפתרון למשבר הפוליטי בארץ הנילוס.

 

גם מבחינת הלגיטימציה של השלטון החדש בתוך מצרים יש חשיבות לאופן שבו הוא מוצג. הנשיא המודח מוחמד מורסי צייץ אתמול שהצבא ביצע "הפיכה במלוא מובן המילה". הצבא דחה זאת והצהיר כי הוא לעולם לא עוסק בהפיכות אלא "תמיד עומד לימין רצון העם המצרי המהולל ושאיפותיו לשינוי ולרפורמה".

 

גם "חזית ההצלה המצרית", ארגון הגג של קבוצות האופוזיציה החילוניות והליברליות, התעקש על כך בהצהרתו: "מה שמצרים עדה לו כעת איננו הפיכה כלל וכלל. הייתה זו החלטה הכרחית שקיבלה מנהיגות הכוחות המזוינים כדי להגן על הדמוקרטיה, לקיים את אחדות המדינה ולהשיב את היציבות".

 

טורקיה ואפריקה קוראות לילד בשמו

הממונה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, אמנם הביעה "דאגה" לנוכח האירועים, אך אמרה שלא ידוע לה על כוונה לשנות את הסיוע שמעניק האיחוד למצרים. דוברה, מייקל מאן, התחמק שוב ושוב מלהשיב לשאלה אם האיחוד מגדיר את שהתרחש במצרים כ"הפיכה" אך ציין כי "האבק טרם שקע על מה שקרה אמש".

 

מזכ"ל האו"ם באן קי מון קרא לרשויות במצרים להשיב במהרה את השלטון האזרחי על כנו.

 

בריטניה הילכה בין הטיפות. שר החוץ ויליאם הייג אמר שבכוונתו "לעבוד עם האנשים בשלטון במצרים" אך הבהיר: "איננו תומכים בהתערבות צבאית כדרך לפתור סכסוכים במערכת דמוקרטית. זהו תקדים מסוכן".

 

מדינות רבות בעולם הערבי והמוסלמי בירכו את הנשיא הזמני עדלי מנסור ואת העם המצרי. כך עשו כוויית, קטאר, איחוד האמירויות ואיראן. סין הודיעה כי היא "מכבדת את החלטת העם המצרי". דוברת משרד החוץ הסיני קראה לצדדים להימנע מאלימות ואמרה כי אינה צופה שינוי ביחסים בין המדינות. גם היא לא השתמשה במילים "הפיכה צבאית".

 

לעומת זאת, טורקיה, שגם בה שולטת מפלגה איסלאמיסטית שעלתה לשלטון בבחירות דמוקרטיות ושחוותה בעבר הפיכות צבאיות, תיארה את הדחת הנשיא כ"בלתי מקובלת" וכינתה אותה הפיכה צבאית. "אפשר להסיר אותך מהשלטון רק דרך בחירות, כלומר, רצון העם. זה בלתי מקובל שממשלה שעלתה לשלטון בבחירות דמוקרטיות תופל באמצעים בלתי חוקיים, ויותר מכך, בהפיכה צבאית", אמר שר החוץ אחמט דבוטאולו.

 

גם תוניסיה, ערש "האביב הערבי", גינתה את ההפיכה. "המפלגה מגנה את ההפיכה הצבאית נגד ההליך הדמוקרטי",

נכתב בהודעה של מפלגת הנשיא התוניסאי, "אנחנו רואים את מה שפיקוד הצבא עשה כנסיגה בדרכה של המהפכה המצרית וכניסיון להחזיר את המשטר הישן".

  

דווקא האיחוד האפריקני, שכמה וכמה מדינות שחברות בו ידעו בעברן הפיכות צבאיות, עשוי להשעות את מצרים משורותיו. כך אמר היום מקור בכיר באיחוד לרויטרס. מחר תתכנס ועדת השלום והביטחון של האיחוד ותחליט אם ליישם את תקנת הארגון במקרה זה, שמשמעותה היא השעיה של כל מדינה שבה התרחש שינוי שלטוני שלא על פי החוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צבא מצרים נפרס בקהיר
צילום: רויטרס
צילום: AFP
אובמה. נמנע
צילום: AFP
צילום: AFP
דבוטאולו. "בלתי מקובל"
צילום: AFP
מומלצים