בקפה בקהיר בטוחים: מורסי היה שליח של הציונים
בסמטאות העיר העתיקה מורסי היה פעם כוכב. כעת הכרזות שלו מקולפות, ובמקומן מופיעות תמונתיו עם הכיתוב "מבוקש". בבתי הקפה ניזונים מתיאוריות הקונספירציה בעיתון: "מורסי משת"פ של ישראל, שרוצה להקים בסיני מולדת חלופית לפלסטינים"
על קירות הבתים עוד ניתן להבחין בשרידי כרזות הבחירות של המועמד לנשיאות מטעם האחים, מוחמד מורסי. לפני שנה הוא זכה כאן לתמיכה נרחבת. ראו בו מושיע ותלו בו תקוות רבות. ידיים נעלמות ניסו בשבועות האחרונים לתלוש את הכרזות הללו, כדי למחוק כל זכר להכרזת הנאמנות ההיא לנשיא המודח. במקומן הודבקו כרזות "מבוקש" של תנועת ההתקוממות "תמרוד" הנושאות את תמונתו של מורסי מאחורי סורגים, ומצהירות: "נמלט מהכלא, מבוקש על-ידי רשויות המשפט".
כך, חולפת לה במהרה תהילת עולם. על הבתים הדחוסים ובין המרפסות המאיימות לקרוס בכל רגע תלויות כעת תמונות של גיבור השעה: הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי, מפקד הצבא, שסילק את האחים המוסלמים מהשלטון.
בתי הקפה של קהיר העתיקה נותרו מרכזי מפגש לתושבי השכונה, שבהם קוראים עיתונים, שותים משקה חם, מעשנים סיגריות או נרגילה ומדברים על פוליטיקה. כאן נשמע קולו של העם, לא של מהפכני הפייסבוק המתוחכמים או של מפגיני הכיכרות, שעוברים מצד אל צד, בהתאם לנסיבות. וכאן שולט זעם רב על אובמה ועל הממשל האמריקני, בשל מה שנתפש בעיני העם המצרי כתמיכה של ארה"ב ב"משטר הטרור" של האיסלאמיסטים המצרים.
אני מצטרף לשיחה פוליטית כזו, בבית קפה פינתי, שמעליו מתנופף בגאווה דגל מצרים. "האמריקנים מאיימים לקצץ לנו את הסיוע אם הצבא שלנו לא יעשה את מה שהם רוצים? שיקצצו", מכריז בעל בית הקפה לעבר לקוחותיו, "עדיף לנו לכרות ברית עם סין ולקבל ממנה את כל שאנחנו צריכים. כסף לפיתוח, נשק. אמריקה ממילא גמורה. איך הם מרשים לעצמם להתנגד לרצון העם המצרי? העם המצרי הוא שקובע את עתידו, לא וושינגטון. אובמה רוצה להשליט את האחים המוסלמים בכל המזרח התיכון. זה הסדר האזורי החדש שהוא מעוניין בו".
"מצרים מחצה את לובי הציונים"
"מה האינטרס של האמריקנים לתמוך דווקא באחים המוסלמים?", אני שואל. "ראה", מסביר לי אחד מיושבי בית הקפה המבוגרים, "המערב כולו אומר דבר אחד ועושה דבר שני. האמריקנים והאירופים מדברים גבוהה-גבוהה בשם הדמוקרטיה, החופש וזכויות האדם. אבל במזרח התיכון הם תומכים במשטרים החשוכים ביותר, שמתנגדים לכל העקרונות הללו. לאמריקנים יש שלושה אינטרסים עיקריים באזור: הגנה על בטחון ישראל, הנפט במפרץ הפרסי והשליטה בתעלת סואץ. הם יעשו הכול כדי לשמור על האינטרסים הללו, ולכן הם בעד הסטטוס קוו. מובארק היה ערובה לביטחונה של ישראל. מורסי לא עשה דבר נגד ישראל. במקום זה, הוא נתן לפלסטינים לעבור מרצועת עזה לסיני ולהתמקם שם. לכן, סילקנו אותו מהשלטון".
"63 שנה הבעיה הפלסטינית היא מוקד כל הבעיות במזרח-התיכון", מתערב בשיחה לקוח נוסף. "זה נראה לך הגיוני שבמשך כל כך הרבה זמן לא פתרו את הבעיה? האמריקנים לא רוצים לפתור אותה. היא משרתת את האינטרסים שלהם ואת השליטה שלהם באזור. הם הרסו את הצבא העיראקי. הם הורסים עכשיו את הצבא הסורי והם מתכוונים אחר כך להרוס את הצבא המצרי. מנגד, הם מחמשים מדינות מסוימות באיזור עד לשיניים. בשביל מה? כל זה לא ישחק לא לטובת האמריקנים ולא לטובת ישראל".
אחד מהשוהים בבית הקפה מציג בפניי את העיתון שהוא קורא. "הנה הוכחה לכך שהאמריקנים והישראלים הם אלה שעומדים מאחורי האחים המוסלמים. הוא מצביע על ידיעה, שכותרתה "ישראל מצטערת על הדחת מורסי". באותיות הקטנות, מיוחסת העמדה הזו למאמר פרשנות שפורסם בעיתון "הארץ", ופירט סיבות מדוע, לכאורה, מורסי היה "טוב לישראל". המאמר צוטט אתמול כמעט בכל עיתוני מצרים, כהוכחה לעמדתה העוינת של ישראל כלפי מצרים ולקיומה של ברית חשאית בין ישראל לאחים המוסלמים להשתלט על האזור כולו.
היומון "א-דוסתור", המקורב למפלגת האופוזיציה הליברלית "אל-וופד", ניהל מאבק לוחמני בשלטון האחים המוסלמים. כעת הוא מרחיק לכת לקבוע בכותרתו הראשית: "מצרים מחצה את הלובי של הציונים, האחים המוסלמים והאמריקנים בהדחתו של מורסי". בדמיונם הפורה של עורכי העיתון, קיימת מזימה משותפת לשלושת הגורמים הללו להביא לחלוקתה של מצרים, לאפשר לקיצונים מוסלמים להשתלט על סיני, לנצל התפתחות שכזו כדי לכבוש מחדש את סיני ולהקים בחצי האי מולדת חלופית לפלסטינים.
לא מעט מבני שיחי המצרים בימים האחרונים דיברו על האפשרות הזו, ועל כך שהאחים המוסלמים אפשרו לחמאס לעבור באופן חופשי מרצועת עזה לסיני ולהשתלט הלכה למעשה על הטריטוריה המצרית הזו. בעוד בקהיר מפגינים תומכי המחנות הפוליטיים היריבים, נראה כי בסיני כבר החלה מערכה צבאית להחזרת הריבונות המצרית המלאה על חצי האי. לאחר מתקפה משולבת של לוחמי ג'יהאד על מספר מחנות צבא מצריים בקרבת אל-עריש, במהלכה נהרגו חיילים מצרים, דווח על שיגור תגבורות צבא מצרי לסיני ועל הכרזת כוננות גבוהה בקרב הכוחות שכבר מוצבים שם.
Read this article in English