המסחר בבורסה ננעל בעליות במחזור נמוך
מדד ת"א 25 עלה ב-0.6% ות"א 100 הוסיף 0.7%. ירידות של עד 0.8% באג"ח הממשלתי; הלמן-אלדובי: "החשש מהפסקת ההרחבה הכמותית בארה"ב, גורם למשקיעים להקטין את האחזקות באג"ח הממשלתי בישראל"
הבורסה בתל אביב ננעלה היום (א') במגמה חיובית בהמשך לעליות שנרשמו בוול סטריט בסוף השבוע. ברקע: מהומות במצרים על רקע ההפיכה הצבאית. איגרות החוב הממשלתיות רכזו עניין בצל החשש שהפד יצמצם את התמיכה בשווקים מוקדם מהצפוי על רקע נתוני התעסוקה החיוביים בארה"ב. מזור המסחר היה נמוך אפילו ליום ראשון והסתכם ב-431 מיליון שקל.
מדדי מניות
מדד ת"א 25 עלה ב-0.59% ל-1,202.15 נקודות, מדד ת"א 100 עלה ב-0.71% ל-1,083.19 נקודות, מדד בלוטק 50 עלה ב-0.97% ל-304.43 נקודות ומדד נדל"ן עלה ב-1.02% ל-352.09 נקודות.
ברקע המסחר
בבית ההשקעות הלמן-אלדובי מסבירים את הירידות החדות באג"ח הממשלתי של עד 0.8% וכותבים, כי "סוף השבוע הדגיש את הסיכון הקיים באחזקה של אג"ח מדינה לטווח ארוך, ובעיקר באג"ח בארה"ב. לאחר פרסום נתוני התעסוקה הטובים, ירדו מחירי האג"ח של ממשלת ארה"ב בצורה חדה והתשואות טיפסו לרמה של מעל 2.7%. החששות מהפסקת ההרחבות הכמותיות גורם למשקיעים להקטין את האחזקות באג"ח והדבר משפיע בצורה ישירה על אגרות החוב הממשלתיות גם בישראל".
אחרי העודף הלא צפוי והחד-פעמי שנרשם בחשבונות הממשלה במאי, כתוצאה מתקבולי המס מעסקת "ישקר", חזר המצב לקדמותו. במחצית הראשונה של השנה מסתכם הגירעון בתקציב הממשלה בסכום מצטבר של כ-10.3 מיליארד שקל. בסוף יוני הגירעון עמד על 3.75 מיליארד שקל.
הבורסות בוול סטריט ננעלו בשישי בעליות על רקע נתוני תעסוקה טובים מהצפוי. בסיכום שבועי הוסיף הנאסד"ק 2.2%, דאו ג'ונס עלה ב-1.5% ו-S&P התחזק ב-1.6%. מספר המועסקים עלה ב-195 אלף - יותר מהתחזיות שהצביעו על עלייה של 165 אלף מועסקים. האבטלה בארה"ב ביוני נותרה ללא שינוי - 7.6%. באירופה, הבורסות ננעלו בירידות חדות לאחר נתוני התעסוקה של ארה"ב. התאוששות ניכרת בשוק עבודה עשויה לגרום לפד להקדים את הפסקת התמיכה בשווקים, אותה התחיל בספטמבר 2012..
סוכנות הדירוג פיץ' הורידה את הדירוג של מצרים מ-B ל-B מינוס - בעקבות ההפיכה במדינה. על רקע המתיחות במצרים, וחשש לפגיעה במעבר האספקה בתעלת סואץ, הנפט נסחר מעל ל-100 דולר לחבית – לראשונה מאז ספטמבר 2012.
שוק האג"ח
לאחר שאיש העסקים הארגנטינאי אדוארדו אלשטיין החליט לסגת מההשקעה באי.די.בי, נציגות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח גיבשה מתווה חדש להסדר לפיו יימחקו 1.7 מיליארד שקל מתוך חוב של 5.8 מיליארד שקל של החברה למחזיקי האג"ח ולבנקים, בתמורה למניות החברה והנפקת אג"ח בהיקף היתרה - 4.1 מיליארד שקל.
נציגות פתוח שלחה אמש מכתב להנהלת החברה, בו היא דורשת לפרסם עד היום בבוקר, לפני תחילת המסחר בבורסה, דו"ח מיידי באשר לנסיבות שגרמו לאלשטיין לסגת מהתהליך. "כלכליסט" חשף כי הרקע לנסיגת אלשטיין מההשקעה באי.די.בי היא דרישתו להיות בעל השליטה הבכיר בחברה, ובעלים של נתח גדול יותר מנוחי דנקנר במניות הקונצרן.
בתוך כך, אי.די.בי הודיעה הבוקר כי אלשטיין יסיים את תפקידו כסגן יו"ר הדירקטוריון באי.די.בי וזאת לאחר פחות משבוע לאחר שמונה.
מניות במרכז
שיכון ובינוי השלימה את מכירת חלקה בהחזקה בכביש 6 (25.5%) בתמורה ל-683 מיליון שקל. בעקבות המכירה צפויה החברה לרשום רווח של כ-63 מיליון שקל. כחלק מהסכם המכירה סוכם כי חלק מעבודות ההרחבה העתידיות בכביש יבוצעו על ידי החברה בת שיכון ובינוי סולל בונה תשתיות, בהיקף כולל של כ-470 מיליון שקל.
"הסנדיי טיימס" דיווח הבוקר כי עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, מתכנן להנפיק בבורסת לונדון את החלק שהחברה לישראל בוחנת לפצל. מדובר בחברות אי.סי פאואר, קורוס, צים, טאואר ואי.סי גרין אותן בוחן עפר להנפיק לפי שווי של 2 מיליארד ליש"ט.
אינסוליין העוסקת במחקר, פיתוח, ייצור ושיווק של טכנולוגיה ומוצרים לשיפור האפקטיביות של אינסולין המוזרק לחולי סוכרת, הודיעה על השלמת גיוס מיידי של 8 מיליון שקל במניות וגיוס עתידי בהיקף 2.86 מיליון שקל באופציות. כחלק מתנאי הגיוס, המניות והאופציות שינבעו מהגיוס תהיינה כפופות לחסימה לתקופה של עד כשנה.
"אנחנו מאוד מאמינים בקידוח שלנו ובסיכוי למצוא בו נפט בכמות מסחרית", כך אמר ל"כלכליסט" הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, יו"ר חברת החיפוש שמן, בסיור באדסת הקידוח. "היה לנו אתגר טכנולוגי לא פשוט, הבאנו את מיטב המומחים בעולם ומצאנו את הפיתרון", הוסיף.
יוסי לוי המנכ"ל אמר: "לפי הערכה האחרונה שקיבלנו בקידוח פוטנציאל של 1.8 TCF בהסתברות של 36% למציאת גז טבעי. עם זאת, מטרת הקידוח שלנו היא לצרכי נפט כאשר ההערכה הטובה ביותר היא למציאת 120 מיליון חביות". לשם השוואה כמות הגז הטבעי במאגר לוויתן עומדת על 16 TCF ובתמר על 8 TCF.
תחנת הכוח הפרטית שבשליטת החברה לישראל החלה בשישי את פעילותה המסחרית. מדובר בתחנת הכוח OPC שמסוגלת לספק 448 מגה וואט לרשת הארצית - כ-3.5% משיא הביקוש שנרשם בקיץ שעבר בישראל.
חברת אליום מדיקל זינקה ב-15% בחמישי לאחר שקיבלה אישור ממשרד הפטנטים האמריקאי לרישום שני פטנטים של החברה להגנה מפני קרישי דם.