שתף קטע נבחר

 

"קשה להגיד לה לא". זוהי "מושלת" ג'נין הראשונה

רס"ן טלי קרויטורו היא קצינת אוכלוסייה ביחידת תיאום פעולות הממשלה בשטחים. הפלסטינים נדהמו ממינויה: "בהתחלה הם הופתעו לראות אישה. היום אומרים לי - 'את הכי גבר בעולם'"

"תכניסו אותו, הוא בא אליי", מבקשת בטלפון רס"ן טלי קרויטורו, במשרדה בבסיס התיאום והקישור הסמוך לג'נין, מהחמ"ל. תוך דקות נכנס למשרד במכוניתו החדישה בכיר פלסטיני מאזור ג'נין. הוא מתקבל על ידי הקצינה הישראלית בחום, ומתחיל עמה בשיחת חולין, בערבית שוטפת.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

לרדת מהמיטה ולא לזוז: דו"ח צפיפות תאי הכלא

מאות הפגינו בסכנין ובכפר כנא בעד מורסי

 

המפגש בין השניים מוגדר כחשאי, לא נרשם בשום יומן והוא אף מבקש שלא נציין את שמו. הוא הגיע כדי להשיג אישורי שהייה בישראל של מספר פלסטינים לצורך עבודה, ומקבל את מבוקשו. "אני לא רוצה שפלסטינים אחרים יידעו שבאתי ככה לבדי לבסיס. אפילו קרוביי לא יודעים שאני פה", הסביר.

 

לא חוששת ממפגשים עם פלסטינים בגזרה. רס"ו טלי קרויטורו (צילום: דוברות מתפ"ש) (צילום: דוברות מתפ
לא חוששת ממפגשים עם פלסטינים בגזרה. רס"ו טלי קרויטורו(צילום: דוברות מתפ"ש)

 

על קרויטורו הוא מספר באנגלית רצוצה: "עבדתי עם קודמיה, הם היו בסדר גמור. בהתחלה הייתי בהלם שהביאו אישה, אנחנו לא רגילים לראות אישה בתפקיד כה בכיר. זה לא היה פשוט, אבל עם הזמן הבנו שיש לה הרבה יתרונות לעומת גברים - קשה להגיד לה לא, יש לה גישה אנושית לבעיות, והאווירה תמיד טובה בשיחות איתה".

 

אמנם בצה"ל קצינות במערכים השונים הגיעו לעמדות ולדרגות הבכירות ביותר, אך הצלחת קצינה ביחידת תיאום פעולות הממשלה בשטחים היא לא דבר של מה בכך, גם בגלל החיכוך היומיומי עם הגורמים הפלסטינים. בחודשים האחרונים משמשת קרויטורו, נשואה ללא ילדים בת 28, כקצינת האוכלוסייה הראשונה אי פעם במתפ"ש, ועושה זאת באחת הגזרות הטעונות בשטחים, מרחב ג'נין.

 

קרויטורו כבר זכתה אצל הפלסטינים לכינוי "המושלת הראשונה של ג'נין". בנוסף, היא משמשת כקצינת הארגונים הבינלאומיים. אחרי שכבר שימשה כ"קצינה" הראשונה בגוף החצי צבאי-חצי אזרחי, בתפקידים אחרים.

 

וואטסאפ עם חיילות במחסומים. רס"ן טלי קרויטורו (צילום: דוברות מתפ"ש) (צילום: דוברות מתפ
וואטסאפ עם חיילות במחסומים. רס"ן טלי קרויטורו(צילום: דוברות מתפ"ש)

 

חלק גדול מזמנה היא בשטח, דואגת מקרוב שמחלוקות נקודתיות עם האוכלוסייה הפלסטינית ייפתרו מהר ולא יגלשו להפרות סדר אלימות כמו בערים אחרות ביו"ש. "היו לנו כמה עימותים ליד אחד המעברים שקרוב לגדר ההפרדה בימי שישי, כשנערים פלסטינים זרקו אבנים על החיילים, במקום שבו פלסטינים אמורים לעבור כדי לעבד את אדמתם", היא משחזרת.

 

"מייד הגעתי לזירה, התקשרתי לראשי הכפר שממנו יצאו מיידי האבנים, ואחרי שיחת הבהרה קצרה האירוע נגמר מבלי שכוחותינו נכנסו לכפר". רס"ן קרויטורו שומרת על קשר רציף עם דמויות מפתח פלסטיניות בגזרתה, ופיתחה גם שיטות משלה לקצר תהליכים. "פתחתי קבוצת 'וואטסאפ' עם החיילות המשרתות בגדוד המעברים של המשטרה הצבאית במעברי 'מרקם החיים' בגזרה, שדרכם עוברים בשעות מסוימות חקלאים ותלמידים.

 

"הן מומחיות כבר בזיהוי חשודים, אך גם כשיש בעיה, במקום לעכב את הפלסטיני בשיחות דרך החמ"לים, הן עולות מולי בוואטסאפ, ותוך זמן קצר אני אומרת להן מה לעשות איתו". את מספר הטלפון שלה היא לא היססה לחלק גם לאחרוני החקלאים הפלסטינים, ומשתדלת לענות גם בשעות חריגות. לפני כחודש, כשאישרה למשפחה פלסטינית לחצות את גדר ההפרדה לצורך חתונה, היא הייתה שם באופן אישי לוודא שהכול עובר חלק, והכלה מגיעה בזמן לחאפלה.

 

"בתקופה כזו רגישה, צריך לעשות הכול כדי שלא להביא להידרדרות, ולשמור על המצב בשליטה. הדברים האלה עושים את ההבדל בין שקט יחסי למצב של מתיחות", היא אומרת, "אני לא חוששת מהמפגשים עם הפלסטינים בגזרה. זה התחיל בתגובות הססניות מצדם, כשהופתעו לראות מולם אישה בתפקיד בכיר, זה התבטא גם בריחוק, חלקם העדיפו בהתחלה שלא לתקשר בגלל זה.

 

"אבל ככל שחלף הזמן, וגם ממה שהם שמעו מפה לאוזן, הם קיבלו אותי ביותר אהדה ויחס מקצועי יעיל ושוטף, אפילו מעבר למצב שבו היה קצין מולם. היום כבר אומרים לי שאני 'הכי גבר מכולם'".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות מתפ"ש
רס"ן טלי קרויטורו
צילום: דוברות מתפ"ש
מומלצים