'עושקים את האזרח': ח"כים נגד מס למשפרי דיור
התנגדויות מקיר אל קיר בוועדת הכספים של הכנסת בנוגע להעלאת מס הרכישה על משפרי דיור. חברי הוועדה הפצירו בנציגי האוצר למשוך את הצעת החוק וטענו: "אין במס הזה אפילו טיפה של חזון. הממשלה אומרת כאן לזוגות הצעירים - נעשוק אתכם גם במעט שיש לכם". האוצר: "זהו מס כורח"
ועדת הכספים הפצירה היום (א') במשרד האוצר למשוך את הצעתו בחוק ההסדרים, לגבות מס רכישה בשיעור 3.5% ממשפרי דיור . "המס לא אמור לעבור ולא יעבור. אני מצפה שהאוצר יחזור בו, ולא יחכה שאנחנו נוריד אותו", הזהירה מרכזת הקואליציה בוועדה, ח"כ גילה גמליאל (ליכוד-ביתנו). גם דוברי הקואליציה האחרים (התנועה, הבית היהודי) תמכו בה, אמנם בלשון פחות בוטה, לעומת שתיקת נציגי סיעת יש עתיד.
- אריאל: אערער על העלאת המס על משפרי הדיור
- הקבלנים: המסים יעלו למשפרי הדיור 100 אלף ש'
- קונים או מוכרים דירה? כך תושפעו מהגזירות
גמליאל אמרה: "אין במס הזה אפילו טיפה של חזון. מה הממשלה אומרת כאן לזוגות צעירים שהרחיבו משפחה ומבקשים להרחיב את הדירה? נעשוק אתכם גם במעט שיש לכם. כמו שיש לכם ראייה של יעדים כלכליים, צריכה להיות גם ראייה של יעדים חברתיים. אבל לכם אין ראייה ארוכת טווח. אתם יכולים לקחת יותר ממי שרוכש דירה של 5 מיליון שקל. אתם תקבלו מאתנו גיבוי לטיפול בהון השחור שהוא הפתרון לכל הגזירות. אהל את הסעיף הזה יכולתם להוריד לפני חודש".
המס על משפרי דיור אמור לחול על מי שמחליף את דירתו היחידה בדירה אחרת ואין לו דירות נוספות. עד כה, משפרי הדיור היו פטורים ממס על חלק השווי של הדירה החדשה בסך 1.47 מיליון שקל, והמס בשיעור 3.5% הוטל על חלק השווי שבין 1.47 מיליון ל-1.71 מיליון שקל, ועל השווי שמעל לסכום הזה - 5%. בחוק המוצע, המס בשיעור 3.5% יחול מהשקל הראשון עד שווי של 1.71 מיליון שקל ומעל זה 5% על כל סכום.
ראובן כוגן מאגף התקציבים במשרד האוצר הצדיק את המס בצורך לשתף את הכנסותיו בכיסוי הגירעון. לדבריו, "הבחירה להטיל את הגזירה על משפרי הדיור הייתה נכונה ונבעה מפילוח שוק הנדל"ן, שמצא כי האחוז הגבוה של העסקאות בשנים האחרונות (75%) היה של בעלי דירה יחידה שהחליפו אותה באחרת". עוד הוסיף כוגן כי מחצית המחליפים היו זוגות צעירים וכי "בעיני האוצר, ליעד של יציבות התקציב יש עדיפות עליונה - כי הוא מנוף לצמיחה שייטיב גם עם בעלי הדירות בהורדת הריבית על המשכנתאות".
הסמנכ"ל לכלכלה במשרד השיכון, יוסי שבת, אמר כי משרדו מסתייג מחישובי האוצר. "התנגדנו בממשלה למס על משפרי הדיור, בטענה כי המס המוצע ייגבה בעיקר מרוכשי דירות בעלי ההכנסות הנמוכות, ירתיע את משפרי הדיור ויגביר את מצוקת הדיור. אבל הסתייגותנו לא התקבלה", טען. גם התנגדות חברי הוועדה ביקשה להבדיל בין בעלי דירה יחידה שמחליפים אותה באחרת, לבין משקיעים שרוכשים דירות נוספות על דירתם היחידה.
"עושים יח"צ על משפרי דיור"
ח"כ יצחק כהן (ש"ס), לשעבר סגן שר האוצר, אמר לנציגי האוצר: "תרדו מהמונח של משפרי דיור, שאתם עושים עליו יחסי ציבור. תחשבו על מי שנאלץ להחליף דירה גדולה בדירה יותר קטנה, כמו קשישים שהולכים לגור בדיור מוגן או משנים מקום מגורים בגלל עבודה. גם הם צריכים לשלם את המס?", שאל.
ח"כ איציק שמולי (עבודה), מראשי המחאה החברתית, הוסיף: "לא הוגן לשים בסל אחד את המשקיעים תושבי החוץ ואת משפרי הדיור. האחרונים לא עוברים לדירות יוקרה אלא מ-2 ל-3 חדרים. זהו מס מקומם ומעוות. מס טיפשי. לא רווח מעסקה. קנס על ציבור שיצא למחות. עליתם לשלטון על גב ההבטחות לשפר דיור ועכשיו אתם קוברים אותן".
ח"כ זבולון כלפה (הבית היהודי) ציין: "במבט לאחור אתם הולכים לכיוון ההפוך. עד כה עשיתם הכל כדי לתמרץ בעלי דירות למכור אותן להגדלת היצע הדיור. הרעיונות שאתם מעלים משביתים את השוק. מי שרוצה להחליף דירה יושב על הגדר. אתם מקווים להכנסות שיגיעו רק בסוף 2014-2015, שלא יהיה ניתן באמצעותן לסגור גירעון וספק אם יגיעו במצב השוק. כדי להגיע ליעד משמעותי נדרש דיון מעמיד ולא בחטף".
ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה) אמר: "הוזלת הדיור הייתה חלק ממדיניות הממשלה, וכאן אתם עושים כל מאמץ כדי שהמחירים יתייקרו. אין כאן שכל והיגיון, ואתם בעצמכם לא מאמינים בזה. אתם לוקחים ממי שהכי קל לקחת - ולא ממי שרוצה לשפר דיור. אבל הבלון הזה יתפוצץ לכם בפרצוף. זה לא הגיוני ולא רציני. נמאס מהבדיחות שאתם עושים בחוק ההסדרים. קחו את ההצעה משולחן הוועדה ותדחפו אותה למקום הראוי לה".
"מס פוליו"
ח"כ משה גפני (יהדות התורה), היו"ר הקודם של ועדת הכספים, הבהיר: "הכישלון המוחלט של הממשלה הוא שמחירי הדיור עלו כל הזמן. אני חלק מהכישלון הזה כשהייתי בקואליציה. אישרנו תוכניות שלא הצילו את המצב. ממה שאתם מציעים עכשיו, כסף לא יצא מזה - אלא רק ביזיון נוסף לכנסת. במקום להציע משהו אבסורדי שיעצור את השוק, תטילו מסים על ירושות גדולות ורווחים כלואים".
ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) הוסיף: "המיסוי הזה לא נוח לכולנו. הוא לא יתרום לירידת הביקושים ולהורדת מחירי הדיור. דרוש פתרון יצירתי, אולי לשנות את המינון כדי להוריד את המס בכיוון מטה. ביומיים שנקיים את ההצבעות על החוק, יצטרך להיות פה סחר חליפין בין הגזירות, ונצטרך לראות את החלופות, אולי אפילו ביטול הפטור ממע"מ על ירקות ופירות".
דוברי הארגונים השונים היו חריפים לא פחות. רו"ח עופר מנירב מלשכת רואי החשבון ציין כי "זהו קנס שלא מטילים אותו על שום רכוש שקונים. אתם שמים אות קלון על מי שהיה בעלי דירה, פשט את הרגל ונאלץ לעבור לדירה יותר קטנה - ואתם גוזרים עליו גם קנס?". עו"ד אמיר הלר מהתאחדות בוני הארץ אמר: "אתם פוגעים בדירות הזולות כי הן לא משתחררות לשוק. אין מיסוי כזה בעולם. הוא פוגע בהיצע ומייקר את מחירי הדיור".
אוהד דנוס מלשכת השמאים הוסיף: "זהו מס פוליו. מס משתק שיעלה את מחירי השכירות. פחות דירות ישוחררו לשוק, ומי שיעבור מדירה קנויה לדירה שכורה ישלם יותר. תקציב המדינה לא ירוויח בשיתוק השוק. גם ברמה הזאת זהו פספוס של המטרה".
ראובן כוגן מהאוצר התבקש להגיב על הדברים. הוא אמר רק: "זהו מס של כורח", וכולם צחקו כי זה נשמע כמו "מס של קורח". יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), שאל אותו: "אולי יש לך הרהורי חרטה בעקבות הביקורת? אולי אתם רוצים לעשות איזה שינוי?", אך על כך כוגן לא הגיב. סלומינסקי סיכם: "לא המס הזה יציל את המשק. כשנצביע עליו בעוד שבועיים יהיו 3 אפשרויות - או שהחוק יישאר כמו שהוא, או שייעלם או יעבור שינויים".