שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

המאגר הביומטרי: שאלות ותשובות

מה זה בכלל, מה היתרונות והחסרונות, האם צריך להצטלם בפוטו-רצח, מה הכוונה ב"פיילוט" ואיך אני יכול להשתתף בניסוי? כל מה שצריך לדעת על המהפכה בתעודות הזהות שלנו שמתחילה מחר

1. מה הם תעודות זהות ודרכונים ביומטריים?

בשונה מתעודת הזהות והדרכון מנייר שיש לכם כרגע בכיס, במגירה או בכספת, דרכון ותעודת זהות ביומטריים מכילים שבב אלקטרוני שעליו צרובים הפרטים שלכם וכן יש בו קובץ עם תמונת הפנים שלכם שצולמה במצלמה דיגיטלית וסריקה של טביעת שתי האצבעות המורות שלכם.

 

אם בתעודת זהות רגילה שוטר או בקר במעבר גבול שרצה לוודא שאתם אכן בעלי התעודה היה צריך לעקם את הפרצוף ולראות שאתם נראים דומים, בתעודה ביומטרית אפשר להשוות את הפרטים שלכם עם אלה שצרובים על התעודה. במילים אחרות - במעבר הגבול אפשר לצלם אתכם שוב עם מצלמה דיגיטלית והמחשב ישווה בין התמונה על התעודה לתמונה החדשה שצולמה - ויאשר - אתם לא מישהו אחר שנראה ממש דומה.

 

תעודה ודרכון ביומטריים הם גם בעלי מספר סידורי ומאפיינים ייחודיים. אפשר לסמן אותם במקרה של אובדן או גניבה וכך לאתר ניסיון להשתמש בהם שלא כחוק או ניסיון להתחזות אליכם (איתור ניסיון להשתמש בזהות שלכם ייעשה בעיקר באמצעות הנתונים הביומטריים).

  

 (צילום: אבישי זיגמן) (צילום: אבישי זיגמן)
(צילום: אבישי זיגמן)

 

2. אני מגיע להנפיק תעודה הראשונה. איך יודעים שאני זה אני?

בשלב הראשון כדי להוציא תעודה כזו, תצטרכו לגשת ללשכת רשות האוכלוסין עם תעודה מזהה נוכחית ונציגי רשות האוכלוסין ישאלו אתכם סדרת שאלות מזהות, כדי לוודא שאתם לא מתחזים. תישאלו שאלות שרק אתם אמורים לדעת את התשובות עליהן, ונמצאים בידי רשות האוכלוסין כמו קשרים משפחתיים, שמות קודמים, תאריכי לידה וכדומה.

 

ברשות האוכלוסין לא חושפים את בנק השאלות שמשתמשים בו, במטרה למנוע מאנשים להשיג באמצעות חקירות ואמצעים אחרים מידע אחד על השני, וכך להתחזות למישהו אחר.

 

 

3. אז מה זה בעצם המאגר?

כל הנתונים שצרובים על הכרטיס האישי שלכם, ושל כל מי שיוציא תעודה כזאת ובסופו של דבר כל אזרח או תושב במדינת ישראל, יהיו שמורים במאגר סודי ומאובטח שינוהל על ידי הרשות לניהול המאגר הביומטרי, שפועלת בנפרד מרשות האוכלוסין.

 

כך, אם תאבדו את תעודת הזהות, תוכלו להוציא חדשה. רק גשו ללשכת רשות האוכלוסין, שם נציג השירות יצלם אתכם מחדש ויסרוק את טביעת האצבע, לצורך השוואה בלבד. ברשות יגלו שכבר הזדהיתם בעבר וינפיקו לכם תעודה חדשה. זאת על ידי וידוא זהותכם מול המאגר הביומטרי והסריקה הקיימת של האצבע. המאגר גם ימנע מאנשים להתחזות אליכם ולזייף תעודת זהות, מכיוון שלכל איש יש אצבע ופנים ייחודיים, וכאשר משלבים בין האמצעים הללו הסיכוי למצוא אנשים זהים או דומים פוחת אף יותר.

 

4. האם אני חייב לעשות תעודת זהות ביומטרית?

בשלב הראשון לא, במשך השנתיים הקרובות. אפשר להוציא תעודת זהות ודרכון רגילים, עד שהממשלה תחליט האם החוק חל על כל תושבי מדינת ישראל וגם אז, המידע ייאסף מהאזרחים והתושבים בהדרגה, שהרי אי אפשר לצלם מיליוני אנשים ביום אחד.

 

5. אז מה זה בדיוק הפיילוט?

במסגרת הדיונים בכנסת עלו התנגדויות להקמת מאגר ביומטרי. מדינת ישראל התחייבה שתערוך פיילוט שיימשך שנתיים (לא לפחות), במסגרתו תבדוק את היעילות והנחיצות של מאגר ביומטרי שכזה. במשך השנתיים הללו,יוכלו לבחור התושבים האם ברצונם להנפיק תיעוד ביומטרי חכם או תיעוד רגיל. בסוף תקופת הפיילוט - יוחלט אם להחיל את החוק על כל תושבי המדינה או שיש לעשות בו שינויים. אם יוחלט לבטל את המאגר, הנתונים שנאספו במאגר יושמדו.

 

 

6. אם הפיילוט נכשל ומבטלים את המאגר, חוזרים לתעודות מנייר?

לא. גם אם לא יוקם מאגר ביומטרי, תעודות הזהות והדרכונים עדיין יכילו את המידע הזה. ההבדל הוא שהמידע יישמר אך ורק בתעודה ובשבב שבתעודה ולא במאגר ממשלתי.

 

7. איפה אני מנפיק תעודה ביומטרית?

עליך לגשת ללשכת רשות האוכלוסין ולבקש תעודת זהות ביומטרית. בשלב ראשון התעודות יונפקו בלשכות באשדוד ובראשון לציון, כדי לוודא שהתהליך רץ חלק מבחינה טכנית ולאחריה יתווספו בהדרגה לשכות נוספות, עד להפעלת הפיילוט בכלל לשכות רשות האוכלוסין ברחבי הארץ. כדאי לעקוב אחרי הפרסומים בתקשורת וברשות האוכלוסין.

 

8. צריך להביא תמונה?

לא צריך להביא איתכם תמונות מפוטו רצח במחיר מופקע. בלשכת האוכלוסין יש מצלמות דיגיטליות ונציג הלשכה יצלם אתכם במקום. לא תצטרכו גם ללכלך את האצבע בדיו. לכל פקיד יהיה בודק טביעות דיגיטלי, שעליו תניחו את שתי האצבעות המורות.

 

9. מה היתרון של תעודות ביומטריות?

זיוף התעודה קשה עד בלתי אפשרי עם תעודות כאלה, וכך גם ההתחזות לאדם אחר. אפשר להשוות את הנתונים שעל התעודה לנתונים הפיזיים של מי שנושא אותה. מדינות מסוימות מקלות את תנאי הוויזה עם תעודה ביומטרית, ותעודת הזהות עצמה קטנה יותר ודומה לרישיון נהיגה - נכנסת בקלות יותר לארנק.

 

10. מה היתרונות של מאגר ביומטרי?

על פי רשות האוכלוסין ומובילי החוק, מטרת המאגר היא למנוע הרכשה כפולה והתחזרות. כלומר, כאשר אדם מבקש להנפיק תעודת זהות חדשה, או להחליף תעודה שאבדה הוא נדרש למסור את הפרטים הביומטריים. לפני שמטמיעים אותם לתוך תעודה חדשה, הפרטים הללו נבדקים מול המאגר כדי לוודא שאותו אדם לא מנסה להנפיק תעודת זהות נוספת בשמו של מישהו אחר. העניין כמובן יכול לעבוד גם בשביל להוכיח זהות במקרה של אובדן או גניבה.

 

 (צילום: אהוד קינן) (צילום: אהוד קינן)
(צילום: אהוד קינן)

 

11. למה מתנגדים לזה בכל זאת?

החוק מעניק למשטרה, בתנאים מסויימים, גישה למאגר לצורך זיהוי. המתנגדים חוששים כי גישה זו תעניק למשטרה ולגופי הבטחון כוח יתר בנוסף לאמצעי מעקב אחרים אחרי האזרחים. כמו כן המתנגדים חוששים שהמאגר יפגע בפרטיות שלנו, וכי הוא לא מאובטח דיו ועשוי לדלוף, כשם שדלף מרשם האוכלוסין. עם זאת מרבית המתנגדים תומכים בהנפקת תעודות זהות חכמות, ללא מאגר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים