הסלפים: זה טבח, אנחנו פורשים מהמו"מ הפוליטי
תגובות חריפות במצרים לאירוע הדמים מחוץ למטה המשמר הנשיאותי בקהיר, שבו נהרגו רבים בעימותים בין הצבא לתומכי מורסי. מפלגת "א-נור" האיסלאמיסטית החזקה: "זה טבח, ולא נשתוק עליו. אנחנו פורשים מכל מסלול של משא ומתן"
אירוע הדמים הבוקר בקהיר כבר נותן את אותותיו על המערכת הפוליטית הסוערת של מצרים. דובר מפלגת "א-נור" האיסלאמיסטית, המפלגה הסלפיסטית הקיצונית שנמנתה עם הקואליציה שדווקא הסכימה להדחת הנשא מוחמד מורסי, כינתה הבוקר (יום ב') את הירי הקטלני מחוץ למטה המשמר הנשיאותי "טבח", והודיעה כי בעקבותיו החליטה שלא להשתתף בשום משא ומתן פוליטי.
הסלפים הם תנועה קיצונית מאוד באיסלאם, והם דוגלים בהחלת השריעה (ההלכה האיסלאמית) על כל תחומי החיים. בבחירות לפרלמנט שנערכו אשתקד במצרים הם הגיעו למקום השני, אחרי האחים המוסלמים, ובכך אפשרו ליצור פרלמנט איסלאמיסטי כמעט לחלוטין. הם הפכו לכוח פוליטי משמעותי, ובשבוע שעבר חוללו הפתעה כשהסכימו לתת יד למעשה להפיכה של צבא מצרים ולהשתתף בקואליציה הקוראת לקיום בחירות חדשות.
אלא שהבוקר, על רקע אירוע הירי מחוץ למטה המשמר הנשיאותי שבו נהרגו לטענת האחים המוסלמים 35 מתומכיהם ומאות נפצעו (לפי דיווחים אחרים מספר ההרוגים נמוך יותר, ועומד על 16), פרסמה המפלגה הסלפית הודעה חריפה שבה הזהירה: "המפלגה לא תשתוק על הטבח הזה. החלטנו לפרוש מכל מסלול של משא ומתן בגלל הטבח הזה".
יהיו ממדי ההרג באירוע הירי הבוקר אשר יהיו, צפויה להיות לו השלכה לא רק על המתח ברחוב המצרי אלא גם על הפוליטיקה המצרית, אחרי
שאמש נראה היה כבר שהיא הולכת ומתייצבת במידת מה, כשבטלוויזיה הממלכתית של מצרים דווח כי זיאד באהא א-דין צפוי להתמנות לראש הממשלה הזמנית, במסגרת הסדר ההולך ומתגבש בין הכוחות הפוליטיים במדינה.
דובר בלשכת הנשיאות אמר אמש בנוסף כי איש המחנה הליברלי מוחמד אל-בראדעי, ראש סוכנות הגרעין הבינלאומית לשעבר שבמקור דווח כי הוא בעצמו יתמנה לראש הממשלה אולם התנגדות האיסלאמיסטים מנעה זאת, יתמנה כנראה לסגנו של הנשיא הזמני, עדלי מנסור. ראש הממשלה הזמנית המיועד, באהא א-דין, הוא עורך דין בוגר אוקספורד שבשנותיו האחרונות של משטר מובארק כיהן כראש רשות ההשקעות. הוא התפטר לפני הדחת מובארק.
"הכשר להדחה"
לטענת אנשי האחים המוסלמים, שסותרת הצהרות פומביות של הממשל האמריקני על אי-התערבות בנעשה במדינה, ניסו
דיפלומטים אמריקנים לשכנע אותם להשלים עם הדחת מורסי. הם הדגישו כי הדיפלומטים לחצו עליהם להגיע להסדר פוליטי חדש כבר לאחר שהחלו ההפגנות בכיכר תחריר, עוד לפני ההדחה. "התבקשנו לתת הכשר להדחה", סיפר אחד מהם.
לעת עתה, מוסיף ממשל אובמה לספוג ביקורת על הפסיביות שהשתלטה על התמודדותו עם הנעשה במצרים. מנהיגים מצריים ליברלים, ובהם השגריר המצרי לשעבר בוושינגטון נאביל פאהמי, טענו שהדחת מורסי אינה נחשבת להפיכה צבאית, ולכן אין הקונגרס צריך לעצור את הסיוע הכלכלי למדינה - כ-1.3 מיליארד דולר סיוע צבאי ועוד כ-250 מיליון דולר סיוע אזרחי. "הצבא היה צריך לבחור בין התערבות לבין כאוס", הסביר פאהמי, שכיהן בוושינגטון תשע שנים, לרשת NBC.