הפתעה: מוצרי חלב דלי שומן יגרמו לכם להשמין
עוד מיתוס הולך להישבר: חלב דל-שומן הפך לחלק בלתי נפרד מתפריטי הרזיה, אבל מחקר מוכיח שהפחתת השומן מביאה לצריכה קלורית מוגברת דווקא - ולהשמנה. זאת בנוסף לעובדה שוויטמינים חשובים שבחלב אינם נספגים בגוף ללא השומן
זה בא תמיד עם הכרזת הדיאטה: המרזים החדשים פושטים על המקרר ומחליפים מיד כל מוצר אפשרי במוצר מקביל דל-שומן - ומוצרי החלב הם בין הראשונים לספוג את המהלומה. אבל אולי כדאי לחזור שוב אל הסופרמרקט, כיוון שמחקר חדש מגלה ששתיית חלב רזה מובילה להשמנה דווקא.
חלב - טוב או רע לבריאות?
- אחת ולתמיד: חלב מועיל או מזיק לגוף?
- למרות המחלוקת - למה חלב טוב והכרחי לבריאות
- חלב לא בריא? המיתוסים מול האמת
פחות שומן - פחות קלוריות?
בשילוב משקה חלב דל שומן בתפריט היומי אנו מרוויחים כביכול את החלבונים, את הסידן ואת ויטמין ה-D ללא צריכת שומן וקלוריות מיותרות, וגם בהמלצות התזונה שמפרסם משרד הבריאות בישראל נאמר כי בצריכה היומיומית יש להעדיף מוצרים דלי שומן, ובפרט "מוצרי חלב ובשר מופחתים שומן".
עם זאת, לטענת החוקרים מבית הספר לרפואת הציבור באוניברסיטת הרווארד הסימון הקלורי הנמוך למשקה אינו מעיד בהכרח על צריכה קלורית נמוכה, וההמלצה לשלב מוצרים אלו בתפריט לילדים אינה נשענת על בסיס מדעי מוצק דיו.
אמנם המשקה מכיל פחות קלוריות בשל ההפחתה בשיעור השומן, אך על פי מחברי המחקר, שפורסם החודש ב-JAMA Pediatrics, יש רק מעט עדויות לכך שצריכת מוצרי חלב דל-שומן מסייעת לשמירה על המשקל או להרזיה. לעומת זאת, מתברר כי הוא עלול להוביל אותנו לצרוך דווקא יותר ממנו בחופשיות - ובכך לצרוך יותר קלוריות ביום - כיוון שהוא אינו תורם לתחושת שובע מספקת.
"ההשערה הראשונה שלנו הייתה שילדים ששותים חלב רווי-שומן הכולל 2% שומן או יתר מזה, ישקלו יותר מבני גילם בשל הקלוריות שמקורן בשומן רווי", אומר ד"ר מארק דניאל דבואר מבית הספר לרפואה בווירג'יניה, שהיה שותף למחקר.
"כשבחנו את הנתונים הופתענו מאוד לגלות שבכל חתך סוציו-אקונומי ובכל קבוצה אתנית הממצאים היו הפוכים דווקא. גילינו שילדים ששתו חלב דל-שומן, 1% בלבד, שקלו יותר מאשר ילדים ששתו חלב רגיל הכולל שלושה-ארבעה אחוזי שומן בסך הכל".
"משום מה חלב דל-שומן הפך לחלק בלתי נפרד מהמלצות התזונה, למרות החוסר בראיות מדעיות", אומר חוקר אחר בצוות. "להפך, הראיות הקיימות כיום מצביעות על השפעה הפוכה של מוצרים אלו".
המחקר הנוכחי מחזק מחקר קודם שנערך בהרווארד בשנת 2005 בקרב אלפי ילדים בני 14-9, וגם בו נמצא כי הילדים ששתו חלב דל-שומן היו שמנים יותר.
ויטמין D, סידן וחלב
בנוסף, מזכירים החוקרים כי ויטמינים חיוניים כמו ויטמין A, D, E ו-K ומינרלים אחרים כגון סידן זקוקים לסביבה שומנית כדי להיספג ולתרום לבניית עצמות הגוף, למשל, כך שיש להביא בחשבון גם היבט זה בעת הרכבת תפריט המיועד לשמירה על המשקל ובכלל.
חשוב לציין שבישראל המליצה לאחרונה ועדת מומחים של משרד הבריאות לחייב יצרני חלב להעשיר חלב 3% בוויטמין D המסייע במניעת מחלות לב, כלי דם וסרטן ואף משמש כרכיב חיוני בספיגת הסידן.