זיהוי מוקדם: 10 עצות לטיפול הטוב ביותר באנמיה
אתם חשים חולשה פתאומית, עייפות לא מוסברת או שקר לכם יותר מהרגיל? אולי אתם סובלים מאנמיה. ד"ר אודי בר מסביר למה היא מופיעה, איך לזהות אותה ומה הטיפול המומלץ
אנמיה מוגדרת כמחסור בכדוריות דם אדומות. היא עלולה להופיע בגילאים שונים ומסיבות רבות ומגוונות, וניתנת לזיהוי ואבחון בבדיקת דם פשוטה המכונה –ספירת דם. הסובלים מאנמיה מתלוננים על חולשה ועייפות, קוצר נשימה במאמץ, רגישות לקור ופגיעה בתפקודי החשיבה. בנוסף, אנמיה באה לידי ביטוי גם בחיוורון.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
בקרב חולים במחלות לב או מחלות ריאה כרוניות, עלולה הופעתה של אנמיה לגרום להחמרת בתלונות כגון לחץ בחזה וקשיי נשימה ולהביא לאשפוזים אשר היו נמנעים עם אבחון וטיפול מוקדם באנמיה.
עוד מדריכים לחיים בריאים
- 10 עצות בריאות יעילות לטיפול בהורים מבוגרים
אנמיה היא גם גורם מרכזי וחשוב המרמז לנו בין היתר אודות מצבנו התזונתי, היא יכולה להביא לגילויו המוקדם של סרטן סמוי, או להעיד על החמרתה של מחלה כרונית קיימת.
על פי מדדים נוספים המופיעים בספירת הדם ניתן ללמוד גם על גודלן וצבען של כדוריות הדם האדומות ומכך לגלות האם מדובר באנמיה על רקע של מחסור בברזל, או B12 וחומצה פולית, או החמרתה של מחלת רקע קיימת.
עשר עצות אודות לזיהוי וטיפול בסוגי האנמיה הנפוצים:
1. אנמיה בנשים צעירות
בנערות ונשים צעירות, נפוצה אנמיה על רקע מחסור בברזל. מדי חודש כמות הדם האובדת במהלך ימי המחזור גורמת ל"בזבוז" של מאגרי הברזל בגוף ואם אינם מושלמים מהמזון במהלך החודש, הולך ומופיע מחסור מתקדם בברזל.
אנמיה מסוג זה והמחסור הנפוץ בברזל מהווים הסיבה המרכזית לנשירת שיער בנשים צעירות והאנמיה עלולה להתבטא בעייפות רבה, בדכדוך וירידה בתפקודי הזיכרון (למינרל הברזל חשיבות רבה לא רק לייצור כדוריות הדם האדומות אלא גם חשוב לתפקודי המוח).
צריכה יומית של בשר, עוף, ודגים מספקת בדרך כלל את הצריכה היומית של הברזל, אולם צעירות רבות אינן צורכות הכמויות הנדרשות של מרכיבי מזון אלה וחיונית השלמתו ממקורות תזונתיים אחרים כגון: טחינה, ירקות עלים ירוקים, אגוזים ושקדים וגם תחליפי בשר על בסיס סויה.
עם זאת, במקרים בהם זוהתה בבירור הימצאותה של אנמיה על רקע של מחסור בברזל, יש להתחיל וליטול תוסף תזונה של ברזל ובמקרים חמורים במיוחד רצוי על מנת לזרז את תהליך התאוששות הגוף לשקול עירוי ברזל במסגרת קופת החולים.
2. אנמיה בצמחונים ובטבעונים
אנמיה הנפוצה ביותר בקרב צמחונים היא אנמיה על רקע של מחסור בברזל. בדיאטה צמחונית מאוזנת הכוללת צריכת ביצים ניתן לקבל מן התפריט וויטמינים החיוניים לייצור כדוריות הדם מסוג B12 וחומצה פולית.
למשל, חלמון הביצים הוא מקור טוב ל וויטמין מסוג B12 וחומצה פולית קל להשיג בשפע מעלים ירוקים, ברוקולי, שעועית, תרד ברוקולי ומוצרי חיטה מלאה.
עם זאת, דווקא מחסור בברזל, אשר למרות כי נמצא בריכוזים לא מבוטלים במזונות מן הצומח, שכיח למצוא בקרב צמחונים. גם כאן ההמלצה היא במקרה של אבחון מחסור ברור בברזל להשלים באמצעות תוסף לאלתר וכמובן הגדלת צריכת המקורות התזונתיים שלו לעתיד.
בטבעונים אשר אינם צורכים ביצים ואו כל מוצר אחר מן החי, עלולה להיגרם אנמיה מסיבות שונות, לרבות אנמיה על רקע מחסור בוויטמין B 12 ובצריכת חלבון מלא.
יישום דיאטה טבעונית כהלכתה מחייב הקפדה יומית על צריכתם של מרכיבים תזונתיים רבים ומגוונים בתפריט, וזאת על מנת למנוע הופעת תופעות חסר של מרכיבי מזון רבים ובינם ברזל וויטמין B12.
בעוד שברזל ניתן להשלים מן הצומח, הרי שוויטמין B 12 החיוני גם הוא למניעת הופעת האנמיה -מקורו הוא מן החי בלבד.
בדיאטה טבעונית עלול גם להיווצר לעיתים מחסור בחלבון מלא ממקור תזונתי העלול לגרום גם הוא לאנמיה.
בקרב טבעונים "חדשים" אשר אינם מיומנים בכל רזי הדיאטה הטבעונית, רצוי לבצע אחת לרבעון בדיקות דם לרבות ספירת דם על מנת לוודא כי תפריטם מגוון ועשיר כדרוש.
גם כאן בנוכחות רמות חסר מובהקות מומלצת השלמת וויטמין B12 הניתן כתוסף תזונה או בזריקות במסגרת קופות החולים.
3. אנמיה כסימן ראשון לממאירות סמויה
אנמיה המופיעה לפתע בגיל שמעל לחמישים בבריאים משני המינים, צריכה להוות תמרור אזהרה משמעותי המחייב המשך בירור רפואי מעמיק.
אם למשל מופיעה אנמיה על רקע מחסור בברזל הרי שהדבר עלול לרמז על דימום סמוי ממערכת העיכול הנגרם בגלל פוליפים או ממאירות במעי הגס- וכאן אבחון מוקדם והתערבות מהירה יכולים להציל חיים.
סוגי אנמיה אחרים עלולים לרמז על סוגים אחרים של סרטן לרבות ממאירויות המטולוגיות, אשר גילוים המוקדם חיוני לאחוזי ההחלמה.
4. אנמיה בגיל המבוגר
בקרב קשישים, עם העלייה בגיל עלולה להופיע ירידה הדרגתית ברמות ההמוגלובין ולעיתים רבות מופיעה אנמיה.
אנמיה זו אופיינית לתהליך ההזדקנות ומופיעה פעמים רבות גם ללא נוכחות מחסור בוויטמינים או ברזל, אלא כחלק מהאטת תהליכים רבים בגוף לרבות ייצור תאי הדם. עם זאת, לעיתים העשרת התפריט בחלבון מלא מביאה לעליה נוספת בספירת הדם .
5. אנמיה בקרב חולי כליה
בקרב חולי כליה בדרגות חומרה שונות וכן בקרב המטופלים בדיאליזה, מופיעה אנמיה אשר אינה ניתנת לכל טיפול תזונתי ונגרמת ישירות בגלל הפגיעה ברקמת הכליה האחראית בין היתר גם על ייצורו של ההורמון - אריתרופויטין.
הורמון זה חיוני לייצור כדוריות הדם האדומות ועל חולי הכליה הסובלים ממחסור בו יש להשלים את רמותיו בזריקות תת עוריות . מבלעדיו עלולה להופיע אנמיה מסכנת חיים ואשר לעיתים גילויה האקראי בספירת דם מביא לאבחון הראשון של מחלות כליה סמויות.
6. אנמיה וסוכרת
בקרב חולי סוכרת מבוגרים שאינם מאוזנים מבחינת רמות הסוכר בבדיקות הדם שלהם, עלולה להופיע במקביל לחוסר האיזון המתמשך בערכי הסוכר בדם גם - אנמיה.
אנמיה זו בקרב סוכרתיים, אם אינה מלווה במחסור בברזל או גורם תזונתי אחר, הרי שמוגדרת כ- אנמיה של מחלה כרונית, ורק איזון טוב יותר של ערכי הסוכר יביא לעלייה בספירות הדם.
אין כל תועלת בנטילה של תוספי ברזל מאחר ועודף ברזל בגוף פועל כמחמצן ועלול להחמיר את הנזק החמצוני הנרחב האופייני לרמות סוכר גבוהות בדם.
7. אנמיה משפחתית
במשפחות קיים לעיתים גן משותף הגורם לרבים מבני המשפחה ללקות במחלה תורשתית הגורמת לאנמיה. במקרים שאובחנה אחת מהמחלות המשפחתיות: תלסמיה או אנמיה חרמשית במי מבני משפחתכם, ייתכן וגם אתם לוקים בסוג זה של אנמיה ולעיתים בדרגת חומרה שונה.
אנמיות משפחתיות אלה אינה מחייבות בדרך כלל טיפול של ממש למעט שמירה על ערכי המוגלובין גבוהים ככל האפשר. גם במקרים אלה ללא אבחון של חוסרים תזונתיים מובהקים אין צורך לטפל בכל השלמות תזונתיות.
8. אנמיה והריון
במהלך ההיריון תמיד מופיעה אנמיה. אין צורך לדאוג מאחר ומדובר בהגדלת נפח הדם של האם במהלך ההיריון וכך כדוריות הדם שנמצאות במספר תקין מתפזרות לנפח גדול יותר.
גם לאחר הלידה נפוצה מאוד אנמיה הנגרמת בין היתר בגלל הדימום הכרוך בלידה, ודווקא אז יש לבדוק את רמות הברזל בבדיקות הדם ולהוסיפו כתוסף תזונה אם עולה בכך צורך.
למרות האמור, כמובן שעלולים להתלוות לאנמיה התקינה של ההיריון גם מחסור במינרלים וויטמינים הניתנים כולם לבדיקה נפרדת ומדויקת במסגרת קופות החולים והמעקב הטרום לידתי.
9. אנמיה ומחלות אוטואימוניות
במחלות אוטואימוניות רבות כגון מחלת קרוהן, זאבת, דלקת מפרקים שגרונית ואחרות, נפוץ מאוד למצוא אנמיה בבדיקות הדם. אנמיה זו היא בד'כ מהסוג האופייני למחלות כרוניות הכרוכות בתהליכים דלקתיים ממושכים.
חומרתה של אנמיה זו נמצאת בתיאום ישיר לחומרת ופעילות המחלה האוטואימונית.במחלות אוטואימוניות המערבות את מערכת העיכול, כגון מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית, מופיעים בדרך כלל גם דימומים בצואה המחריפים את האנמיה על רקע נוסף של מחסור בברזל המופיע עם הדימום ממערכת העיכול.
במקרים אלה של אנמיה המתלווה למחלה אוטואימונית השיפור יגיע רק לאחר נסיגתה של המחלה הדלקתית הפעילה.
10. אנמיה וזיהומים ממושכים
בתהליכים זיהומיים ממושכים, כגון אלה העלולים להופיע לאחר פציעות נרחבות, דלקות ריאה קשות וכן בזיהומים על ידי חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה מופיעה לרוב גם אנמיה אופיינית.
גם אנמיה זו אינה ניתנת לטיפול נפרד (אלמלא מלווה במחסור תזונתי ספציפי) ותחלוף רק עם החלמה.
הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית