שתף קטע נבחר

"היום אנחנו כבר יודעות שמנצלים אותנו"

"עובדות ניקיון אף אחד לא סופר, אנחנו באות לנקות ואז נפטרים מאיתנו". בשאיפה להצליח בהקמת קואופרטיב לעובדות ועובדי הניקיון הראשון בישראל, כותבת עובדת ניקיון על התנאים בהם היא וחבריה מועסקים, וקוראת לכולם לסייע בהקמת הקואופרטיב

אני בת 32, גרה לבד בדירת חדר שכורה בשכונת שפירא בתל אביב. כבר 4 שנים אני גרה שם, כל שנה שכר הדירה עולה בקצת. המשכורת שלי לעומת זאת רק הולכת ויורדת. כבר שנה אני מועסקת כעובדת ניקיון בחברת קבלן מסוימת שאני מעדיפה לא לחשוף את שמה (או את שמי). אני מנקה בתי חולים. העבודה שלי לא מאפשרת הבדל בין יום ללילה, חג ליום חול.

 

אני עובדת עשר שעות ביום. לפעמים יותר. שבת זה יום המנוחה היחיד שלי. יצא גם שעבדתי 14 שעות רצוף. עובדת אחרת לא הגיעה לבית החולים ולא אפשרו לי ללכת הביתה.

 

שאלתי אם אוכל לקבל על כך תוספת של שעות נוספות. הבוס סירב. הוא אמר לי שאין מה לעשות, שאם מישהי לא מגיעה ברגע האחרון אנחנו אחראיות עליה. איפה שאני עובדת עכשיו זה קרה רק פעם אחת בינתיים. בחברת קבלן שעבדתי לפני זה עבדתי שעות נוספות כמעט שלוש פעמים בשבוע, אף לא שילמו לי אקסטרה.

 

ברור לי שלא מדובר באקסטרה אלא בשכר שעבדתי עבורו. קשה. אבל כשאת עובדת כל כך הרבה ואין לך שום בטחון כלכלי. אין, אני לא יכולה לסכן את העבודה שלי בשום צורה, אם הוא מפטר אותי אני ברחוב. הבוס הקודם חייב לי עד היום 20,000 שקל על שעות נוספות.

 

הייתה לי עורכת דין שעזרה לי, אבל היא גם לא יכלה לעבוד בחינם עבורי. אז כרגע לא קורה עם התיק כלום. הבוס חייב לי את הכסף, אבל אני יודעת שכבר לא אראה את הכסף הזה. אין לי את הכוח להילחם בו, אני לא יכולה לשכור עורך דין. זה גדול עלי.

 

ביטוח לאומי? ביטוח רפואי ?

כל חודש יורד לי כסף מהמשכורת, הבוס אמר שזה על ביטוח לאומי וביטוח רפואי בשבילי. לפני חודשיים אחרי שסבלתי מכאבים נוראים בשיניים הלכתי לרופא שיניים, גיליתי שאני בכלל לא מבוטחת. שילמתי 200 שקל על הטיפול. משהו כמו 9-10 שעות עבודה שלי.

 

כשסיפרתי למעסיק הוא אמר שאין מה לעשות, שאולי זה היה טיפול מחוץ לסל. למרות שבקופת חולים אמרו לי שאין לי אפילו את ביטוח הבסיס. אבל אני לא רוצה להתעסק. אני מפחדת ממנואם הוא יחשוב שאני עושה בעיות הוא יכול לפטר אותי. גם חופש אני לא מבקשת כי אני מפחדת שיפטר אותי.

 

מי שצריך עבודה - יוצא לעבוד. בכל מחיר

יצא לי לדבר עם עובדות ניקיון נוספות על הנושאים האלו, כולן מתלוננות, אומרות שזה לא בסדר. אנחנו יודעות, היום אנחנו כבר יודעות שמנצלים אותנו. אבל מה נעשה? אם לא אנחנו יביאו אחרת שינקו, בלי זכויות, בלי חופשות, בלי ביטוח רפואי.

 

מי שצריך עבודה - יוצא לעבוד. בכל מחיר. כולנו כאלה. הלוואי והמצב היה שונה, היו מתייחסים אלינו כמו עובדים רגילים שעובדים במפעל ומקבלים מה שצריך, זה על פי חוק. עובדות ניקיון אף אחד לא סופר, אנחנו באות לנקות ואז נפטרים מאיתנו.

 


אם לא אני יביאו אחרת שתנקה, בלי זכויות, חופשות או ביטוח רפואי

 

שמחתי לשמוע ש"comme il faut" מנסה להקים את קואופרטיב עובדות הניקיון הראשון בישראל. אני חושבת שהקמת קואופרטיב לעובדות ניקיון זה הדבר היחיד שיכול לעזור. לצערי אני יודעת שלבד אנחנו לא יכולות לעזור לעצמנו - אין לנו ארגון, כסף לעורכי דין, לתמיכה. אני היום כבר יותר מודעת, אבל הרבה מאוד מהחברות שלי שעובדות איתי לא בכלל מבינות את העוול שנעשה להן. הן לא מודעות שמגיע להן ביטוח רפואי ותשלום על שעות נוספות.

 

צריך לשנות את האופן שבו אנשים חושבים. זה יותר קשה מלשנות את החוק. צריך להתחיל איפשהו. אני מקווה שזה יקרה ויהיה לנו קואופרטיב. אני אהיה הראשונה לקחת חלק.

 

מיכל (השם המלא שמור במערכת).

 

רואים אותם אבל לא מבחינים בהם

סיביל גולדפיינר, מנכ"ל ובעלים "comme il faut": "כ-5-10% מהעובדים בישראל מועסקים דרך חברות קבלן - שיעור חסר תקדים בהתחשב בכל שעל פי ארגון העבודה הבינלאומי של האו"ם (ILN) - השיעור הממוצע במדינות המפותחות עומד על 1.5%. העסקה עקיפה של עובדות ועובדי ניקיון דרך חברות קבלן פוגעת דרך קבע בזכויותיהם, מאפשרת תשלום של שכר זעום ומונעות מהם תנאים סוציאליים בסיסיים. 

 

מדובר בנשים ואנשים שקופות ושקופים. שמסתובבים במשרדים שלנו, מנקים ומרוקנים את הפחים, אנחנו רואים אותם אבל לא מבחינים בהם. הם לא יושבים אתנו לארוחת צהריים, לא מקבלים יחד אתנו מתנות לפסח והם תמיד יפוטרו לפנינו, במקרה של קיצוצים.

 

הפתרון למצב זה, שמעמיק את הקיטוב המעמדי, האנוכיות וחוסר המוסר בחברה בישראל ורומס את תחושת הערך העצמי של העובדות והעובדים, הוא הקמת קואופרטיב - אגודה שיתופית מקצועית שתהיה בבעלות חברותיה וחבריה, תנוהל באופן דמוקרטי ותפעל למענם.

 

ארגון העובדות והעובדים בקואופרטיב יאפשר להם לנצל את הכוח הטמון בקבוצה מאורגנת שביכולתה לנהל מו"מ מול מעסיקים על תנאי ההעסקה, עומס העבודה, הפנסיה ועוד.

 

מטרת הקואופרטיב היא לאפשר לנשים אלה להשתחרר מהתלות ההרסנית בחברות הקבלן, לנצל את הכוח הטמון בקבוצה מאורגנת ולשפר את תנאי העסקתן/ם. הכסף שיגוייס בהדסטארט יועבר למימון התשתיות הראשוניות של הקואופרטיב (מנהלת, משרד, טלפונים, הסעות), אך בעיקר כדי להקים תכניות הכשרה לנשים מאוכלוסיות מוחלשות כדי לספק להן כלים ניהוליים, שיווקיים ופיננסיים, כך שבבוא העת יוכלו לנהל את הקואופרטיב בעצמן, ללא עזרה חיצונית.

 

אנחנו מבקשות את עזרתך בתמיכה בהקמת קואופרטיב עובדות ועובדי הניקיון הראשון בישראל. מטרת הקואופרטיב היא לאפשר לנשים ואנשים אלה להשתחרר מהתלות ההרסנית בחברות הקבלן,

לנצל את הכוח הטמון בקבוצה מאורגנת ולשפר את תנאי העסקתן/ם.

 

הכסף שיגוייס יאפשר לנו לממן את התשתיות הראשוניות של הקואופרטיב (מנהלת, משרד, טלפונים, הסעות), אך בעיקר להקים תכניות הכשרה לנשים מאוכלוסיות מוחלשות כדי לספק להן כלים ניהוליים, שיווקיים ופיננסיים, כך שבבוא העת יוכלו לנהל את הקואופרטיב בעצמן, ללא עזרה חיצונית.

 

אנו מאמינות כי מחויבותם של ארגונים עסקיים אינה מתחילה ונגמרת בגידול רווחיהם, אלא גם באחריות כלפי החברה והקהילה בה הם פועלים".

 

  • קמפיין גיוס הכסף לטובת הקואופרטיב עלה באתר Headstart   המטרה היא לגייס עד ה-11.8 סכום של  110 אלף שקלים. רק במקרה והקמפיין משיג את יעד הגיוס במשך הזמן שהוקצב התומכים יחוייבו.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העבודה שלי לא מאפשרת הבדל בין יום ללילה, חג ליום חול
צילום: אבי מועלם
צילום: צביקה טישלר
אם הוא מפטר אותי אני ברחוב
צילום: צביקה טישלר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים