שתף קטע נבחר
 

מעוניין בעובדים מרוצים? לא חובה להעלות שכר

מעסיק שחש כי הוא משלם משכורות גבוהות מהמקובל, עלול להגיב לזעזועים עסקיים בפיטורים נמהרים. גם עובד שסובר כי אינו מתוגמל כראוי - עשוי לחפש מוצא במקום אחר ולאבד מקום עבודה טוב. שיחת שכר חכמה תצמצם את הפערים בצפיות. כך תעשו זאת

מנהלים מקצועיים מקפידים לקבל החלטות עסקיות לאחר ניתוח מקיף של הנתונים ובחינה מעמיקה, רציונלית וקרה. אבל דווקא בסוגיית השכר שהם משלמים לעובדיהם, שהיא ברוב המקרים הסעיף הגדול ביותר בדו"ח ההוצאות של החברה, הם מתנהלים על בסיס תחושות, ניחושים והשערות. כיצד ניתן לשפר זאת?

 

 

אפשר לנהל עם העובדים שיחות שכר חכמות, המבוססות על מידע בדוק, נתונים מדויקים וניסיון מצטבר. ניצול הנתונים הנאספים במסגרת סקרי שכר והטבות, מאפשרים למעסיקים לקבל תמונת מצב מדויקת על השכר המשולם לעובדים בתפקידים שונים בארגונים במשק.

 

באופן זה יכול המעסיק לדעת כמה בדיוק הוא צריך לשלם לעובד, העובד יוצא מהשיחה כשברור לו מהם מרכיבי המשכורת שלו ומחירם האמיתי, והפערים בציפיות של כל אחד מהם, שתמיד מובילים לאכזבה ומירמור - יצטמצמו למינימום.

 

מעסיק שפועל תחת התחושה שהוא משלם משכורות גבוהות מהמקובל בשוק, עלול להגיב באופן לא רציונלי לזעזועים עסקיים או צרכי כוח אדם משתנים ולהפסיד עובדים טובים. מנגד, עובד שחש שהוא אינו מתוגמל כראוי מחפש מוצא במקומות עבודה אחרים ועלול לאבד מקום עבודה טוב.

 

מה משותף לשניהם? העובדה שהם נסמכים על תחושות ולא על נתונים מדויקים אודות המצב האמיתי בשוק העבודה. הנה שבעה טיפים למעסיקים שיסיעו להם לנהל שיחות שכר יעילות וחכמות יותר, ומאחר שצריך שניים לטנגו - גם עובדים יוכלו להפיק מהם תובנות שימושיות.

 

אל תסמכו על חברים

כשאתה מתכונן לשיחת שכר עם עובד, אל תבדוק בקרב חבריך המעסיקים בתחום כמה הם משלמים לעובדיהם. סביר מאוד שהם יטו את תשובתם כלפי מטה בניסיון להצטייר בעיניך כמנהלים חזקים ומוצלחים, שמעסיקים את העובדים המעולים ביותר בשוק בעלויות נמוכות.

 

בפועל הם כנראה משלמים יותר מכפי שהם מצהירים. אם אין בידיך מידע אובייקטיבי על רמת השכר של בעל תפקיד כלשהו בחברה, עדיף לחפש מידע באינטרנט מאשר לסמוך על טיפ של "חבר".

 

בואו מוכנים

חשוב לתכנן את הפגישה עם העובד, לדעת מהם טווחי השכר המקובלים בשוק עבור בעלי תפקידים מסוימים ואת מכלול ההטבות המקובל לעובדים בתפקידים אלה. בנוסף חשוב להבין את מצבה התקציבי של החברה, להכיר את התוכניות העסקיות לשנה הקרובה ואת התקציב המיועד לקידומי שכר.

 

חשוב גם להכיר את השוק ומצב העובדים הזמינים בתפקידים השונים הרלוונטיים לחברה. סקרי שכר והטבות בקרב סקטורים שונים במשק, הם כלי יעיל לצייר תמונה מדוייקת ככל הניתן של המציאות ולקבל החלטות התואמות אותה.

 

היכנסו לפרטים

כמנהל חשוב לזכור שחבילת השכר כוללת בתוכה מרכיבים רבים והשורה התחתונה הכספית אינה מעידה על כלל מרכיבי השכר השונים ומחירם. יש הטבות רבות שמעסיקים יכולים להעניק לעובדיהם שניתנות לכימות כספי.

 

במידה שאינך משתף את העובד שיושב מולך בערך הכספי של ההטבות הללו, העובד יחוש מקופח ומאוכזב משכרו. כך למשל, האם הטבת הרכב היא בנוסף לשכר, מהו הבונוס שהעובד עתיד לקבל או קיבל בשנה החולפת?,האם לעובד מותר לנסוע בכביש שש, והאם הוא זוכה לביטוח בריאות משלים חינם או להפרשה לתנאים סוציאליים גם על הבונוס?

 

ציירו את התמונה המלאה

על מנת לשקף את מלוא שכרו של העובד, כולל ההטבות וערכן הכלכלי, אפשר להשתמש בכלי עזר הנקרא תלוש חכם. מדובר בטופס 106 שנתי שבנוסף למרכיבי השכר המקובלים בתלוש, מפרט בנוסף את ההטבות שנצברו במשך השנה, וערכן הכלכלי.  

 

היו שקופים

מנהלים טובים אינם מנהלים מדיניות של הסתרה. גישה של שקיפות מול העובדים גם בנושאים שנדמים כטאבו ביחסים המורכבים והעדינים שבין עובד ומעסיק - מאפשרת לעובד לדעת באופן מדויק יותר מהם ערכו בשוק. בכל מקרה זה עדיף על הסתרת המידע מהעובד, שישאף לדעת האם הוא מקבל תגמול המקובל בשוק או שמא הוא מקופח.

 

סמנו יעדים

מנהל טוב מתכנן כמה צעדים קדימה, וכך רצוי גם ששיחת השכר תביט קדימה ולא רק אחורה. תוכנית תגמול למשל, צריכה להיות מתוכננת מראש לפרטי פרטים – מהם ההישגים המפורטים והמדויקים שיזכו את העובד בתגמול, האם התגמול יהיה חד פעמי או תוספת קבועה למשכורת ומה יהיה גובה הבונוס - האם כנגזרת של המשכורת החודשית (למשל תשלום של משכורת נוספת כבונוס) או כנגזרת של היעד הפיננסי (למשל בונוס שהוא אחוז מסוים מהמכירות או הרווחים)?

 

הטו אוזן

שיחת השכר אינה מונולוג. כדאי וחשוב לתת מקום לתחושותיו של העובד ורצוי מאוד להקשיב לשביעות רצונו, להבין את הרקע לעמדתו, ולנסות להתחקות אחר הגורמים המשפיעים על שביעות רצונו - בנוסף לשכר נטו.

 

מחקרים שביצעה חברת הייעוץ מרסר ברחבי העולם, גילו כי עובדים במדינות שונות מייחסים חשיבות שונה למרכיבים שונים של תנאי ההעסקה. כך למשל, במדינות מסוימות השכר הוא הגורם החשוב ביותר לעובדים אך במדינות אחרות דווקא הקידום וההכשרה המקצועית, תנאי הפנסיה, החופשות או ההטבות האחרות מדורגות גבוה בסולם החשיבות של העובדים.

 

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים של חברת "צבירן ייעוץ וסקרים" שעורכת סקרי שכר והטבות עבור מגזרים שונים במשק  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מלכה פינקלשטיין, דבי&רון
גיל שלי
מלכה פינקלשטיין, דבי&רון
מומלצים