שתף קטע נבחר

תחום לימודים צעיר: מקצוע העתיד נמצא בזיקנה

גרונטולוגיה - או חקר הזיקנה - הוא תחום שצפוי להפוך לפופולרי בשוק העבודה עקב העלייה המתמידה בתוחלת החיים ואוכלוסיית קשישים שהולכת וגדלה בארץ ובעולם. "הולך להיות גידול בצורך בגרונטולוגיה כתחום שלם של יזמות עסקית", מסבירים באקדמיה

מה גורם לסטודנטים מאוניברסיטת חיפה לבקר באופן קבוע בבתי דיור מוגן באזור הצפון? מדובר בשיתוף פעולה אקדמי של החוג לגרונטולוגיה לחקר הזיקנה וארגון עולי מרכז אירופה במרחב חיפה, במסגרתו מבצעים הסטודנטים מחקרים אקדמיים שיתרמו לחקר הזיקנה.

 

כתבות נוספות בסדרת מקצועות העתיד של ערוץ הלימודים :

מקצוע העתיד במימון מלא: לימודי הנדסאי גז טבעי

ברוקר אנרגיה וביו-סטטיסטיקאי: מקצועות העתיד

כלכלן סביבתי וארגונומיסט: מהם מקצועות העתיד?

רוצים להישאר מעודכנים? לייק לפייסבוק של ערוץ הכלכלה והצרכנות

 

עם העלייה בתוחלת החיים בעשורים האחרונים, הנושא של חקר הזיקנה זוכה לעדנה. במדינות כמו קנדה, ארצות הברית, יפן וגם בארץ הקודש עולה הצורך במחקרים רלוונטיים לאוכלוסייה הולכת וגדלה של קשישים. מחקרים אלו אמורים לסייע בהתאמת סביבת החיים והעבודה כמו גם מוצרים שונים לקשישים ולכן שיתוף הפעולה הזה מצביע על תחום הלימודים שייתכן שיהפוך לפופולרי במיוחד במערכת ההשכלה הגבוהה ולאחר מכן בשוק העבודה: גרונטולוגיה או חקר הזיקנה בעגה הצחה.

 

"עולם הזיקנה קיים כבר בארץ לא מעט שנים", מסביר פרופ' איסי דורון, ראש החוג לגרונטולגיה באוניברסיטת חיפה. "הבעיה היא שכתחום מחקרי, כלומר כגרונטולוגיה הוא באמת תחום צעיר יחסית. שני החוגים (באוניברסיטת חיפה ובן-גוריון, א.ב) הוקמו לפני 13 שנה והרעיון היה להביא ביחד אנשים שעוסקים בזיקנה מכל מיני זוויות מבט שיראו עצמם כחוקרי הזיקנה. אנשים היו פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, סוצילוגיים ועוד. אנשים לא זיהו עצמם כגרונטולוגים. רק בשנים האחרונות התחום הזה צובר תאוצה".

 

גרונטולוגיה: מקצוע ולא רק מדע

לשאלת ynet האם מדובר במקצוע העתיד משיב פרופ' דורון כי "זאת בהחלט שאלה מצוינת. אחד האתגרים שלנו הוא להפוך את הגרונטלוגיה לפרופסיה: לא רק כמדע אלא גם כמקצוע. במבט לפנים אנחנו יודעים שהולך להיות גידול בשטח בצורך בגרונטולוגיה. לא רק בעמותות ומוסדות אלא גם כתחום שלם של יזמות עסקית החל מטכנולוגיה, דרך שירותי ייעוץ פיננסים וכלה בטכניקות טיפול חדשניות. יש פה כר לפיתוח מקצועי. אנחנו עדיין בחיתולים של הכרה בתחום כמקצוע, שאנשים יוכלו להתפתח בו".

 

בניגוד למדינות צפון אמריקה למשל, שם זוכה התחום לעדנה.

"תראה, כל העולם מתעסק בזיקנה. זה האתגר החברתי הגדול ביותר וגם הרבה משברים כלכליים שאנחנו רואים באירופה, קשורים להזדקנות החברה. בכל העולם, גרונטולוגיה כפרופסיה זה עדיין דבר צעיר. זה לא שבאמריקה או ביפן כולם מכירים את המקצוע. אבל המגמות הן דומות. בכל העולם אנחנו רואים את הניסיון להבנייה של המקצוע".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בניגוד לגריאטריה שעוסקת במחלות הזיקנה, הגרונטולוגיה (Gerontology) היא תחום בביולוגיה וברפואה העוסק בחקר ההזדקנות וכאמור בחקר המשפט וזיקנה. למעשה, עוסקת הגרונטולוגיה בחקר הגורמים הביולוגיים להזקנות והתהליכים והמאפיינים הפסיכולוגייה והסוציולוגיים שלה. ערכם של מחקרים אלה עולה עם הזמן כשגופים ציבוריים וחברות פרטיות מבינות את הפוטנציאל הרב שטמון באוכלוסיית הקשישים שהולכת וגדלה. במקרה זה, גם ארגון עולי מרכז אירופה שפתח את שעריו בפני הסטודנטים על מנת להתמודד עם בעיות שעולות בטיפול באוכלוסיית הקשישים.

 

"מקצוע שבטבע שלו הוא רב תחומי"

"האמת היא שאני מתחיל להבין שגם בנושא הזה יש היפתחות", מוסיף אהרון בורנשטיין מנכ"ל ארגון עולי אירופה במרחב חיפה. "חבר'ה צעירים מהאוניברסיטה מגיעים אלינו ועכשיו למשל עשו אצלנו מחקר על נפילות. אנשים בגיל השלישי, בגילאים של 75 ומעלה, מתחילים לאבד את שיווי המשקל ויש הרבה נפילות. הנושא של נפילות יכול לגרום למוות, אדם ששובר את מפרק הירך למשל. באו אלינו סטודנטים צעירים וביצעו מחקר על הסיבות לנפילה ומנסים למצוא פתרונות וזה כבר חיסכון אדיר".

 

"יש תפיסה שאקדמאים מסתגרים במגדל השן ואנשי השדה עושים עבודה קשה ביום-יום ומנותקים מעולם המחקר", מוסיף פרופ' דורון. "הגישה הזו לא מדויקת במציאות וגם גורמת נזק. בפועל מה שאנשי אקדמיה עושים במחקר מאוד חשוב להבנת המציאות ולהבין מה עובד ומה לא. לא על בסיס דעות או גישות אלא על בסיס ראיות. מה שהאנשים עושים בשדה הם דברים מאוד חשובים וחדשניים.

 

"הרעיון הוא בעצם לחבר את העשייה והידע שמצטבר בשדה, בדיורים מוגנים יחד עם כלים מדעיים שמסוגלים לבחון בצורה של מחקר, סטטיסטיקה ושיטות מחקר. לבדוק את התוקף של הדברים שנעשים בשדה. בתחום הזיקנה אלה דברים מאוד קונקרטיים".

 

גרונטולוגיה נלמד כמקצוע ללימודים מתקדמים, כלומר מסלול לימודים לתואר שני שכיום מתקיים באוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת בן-גוריון. הסטודנטים מגיעים מקשת מגוונת של מקצועות לרבות מקצועות הבריאות, עבודה סוציאלית, חינוך גופני אך גם כלכלה, ואפילו משפטים. כך מפתחים הסטודנטים תחומי התמחות שונים בלימודי גרונטולוגיה.

 

"זה מקצוע שבטבע שלו הוא רב תחומי", מסכם פרופ' דורון. "לכן אתה יכול לבוא מתואר ראשון מכל מיני מקצועות או תחומים ולהתמחות בלימודי גרנטולוגיה. האתגר שלנו כיום הוא להפוך את התחום ממדעי למקצועי. מאמין שבעתיד ייפתחו חוגים נוספים בעוד מוסדות. עובדה זו תבוא לידי ביטוי גם בשוק העבודה".


פורסם לראשונה 08/07/2013 21:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים