שתף קטע נבחר
 

אחת ולתמיד: מהו הטיפול המתאים למניעת עששת

למרות שרובנו הגדול מצחצח שיניים, כ-90% מהאוכלוסייה סבלה או סובלת מעששת ומחלות שיניים וחניכיים אחרות. אז איך נקדים תרופה למכה ונימנע מטיפולים ארוכים, מסובכים ויקרים?

עד כמה אנחנו מקפידים על שמירה על בריאות השן?  הרבה פחות ממה שצריך. ביחס למצבים רפואיים אחרים, שאנו מקפידים להישמר מפניהם, המודעות להיגיינת פה, דלקות חניכיים, עששת וריח רע, היא בהחלט הרבה יותר נמוכה. 

 

 

הסיבה לכך היא, ככל הנראה, שמדובר באלמנטים פנימיים, אשר לא נראים כלפי חוץ וחוסר מודעות לגבי טיפול מניעתי.

 

עוד על שיניים בריאות

 

ואכן, בסקר שנערך לאחרונה על-ידי מותג היגיינת הפה Oral B ורשת מרפאות השיניים "כללית סמייל", עלתה תמונה מדאיגה בכל הקשור להיגיינת הפה בישראל: כ- 40% מהאוכלוסייה אינם מצחצחים שיניים פעמיים ביום ו-55% מעידים על עצמם שהם מצחצחים שיניים פחות מ-2 דקות, בניגוד להמלצות הרופאים.

 

כמחצית מהישראלים מגיעים לביקור במרפאות השיניים רק בעקבות בעיה או כאב, אותם היה ניתן למנוע על–ידי ביקורים תדירים. בקרב הילדים, המצב חמור אף יותר, מעל ל50% מהילדים בישראל עולים לכיתה א' עם עששת (חורים) בשיניים.

 

2 דקות, פעמיים ביום

מניעת בעיות בשיניים ובחניכיים, קשורה קשר הדוק להרגלי השמירה האישית על בריאות הפה. השקעה במניעה, תחסוך בהוצאות גדולות בעתיד.

 

ראשית, חשוב להקפיד על טיפול יומיומי על-פי הנחיות של רופא שיניים ושיננית. הטיפול כולל:

 

  • צחצוח שיניים פעמיים ביום, במשך 2 דקות, במברשת מתאימה. מטרת הצחצוח היא סילוק רובד החיידקים (פלאק) מכל משטחי השיניים.

 

  • חשוב להתאים גם את משחת השיניים לפי צרכים ספציפיים. יש עדיפות למשחה המכילה פלואוריד, לדוגמא: משחת השיניים של Oral B.

 

  • מומלץ להשתמש באביזרים נלווים: חוט דנטלי, קיסם דנטלי ומברשות מיוחדות לרווחים בין השיניים. אלה מאפשרים ניקוי יסודי יותר בין השיניים.

 

  • לעיתים יש צורך בשטיפות פה או בתכשיר המכיל פלואור.

 

  • גם הלשון שלנו היא מקום מחבוא לחיידקים, לכן מומלץ לצחצח את הלשון בעזרת מנקה לשון.

 

להקפיד על צחצוח יומיומי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להקפיד על צחצוח יומיומי(צילום: shutterstock)

 

פעם בשנה - ביקור במרפאה

גם אם אין תחושת כאב, הן בשיניים והן בחניכיים, ייתכן מאוד שישנה בעיה כלשהי שמצריכה טיפול ואיננו מודעים אליה.

לכן, מעבר לטיפול היומיומי של הצחצוח, ממליצים הרופאים על ביקורות תקופתיות, על מנת למנוע מבעוד מועד בעיות שיניים וחניכיים חמורות.

 

ההמלצה היא להגיע למרפאת השיניים פעם בשנה לבדיקה שגרתית. רופא השיניים בודק את המשטחים הנראים של השיניים כדי לחפש סימני עששת.

 

בנוסף בודק הרופא את ריריות הפה, הלחיים, השפתיים, החך והלשון. לעיתים, הבדיקה כוללת גם צילומי נשך, המאפשרים לרופא לבדוק אם יש עששת במשטחים שבהם באות השיניים במגע זו עם זו.

 

כמו כן, בודק הרופא סימנים למחלות במערכת התמיכה של השן- מחלות פריודונטליות. חשוב מאד, לבצע ניקוי תקופתי אצל השיננית כל 3-6 חודשים להסרת פלאק, אבנית וכתמים ובמידת בצורך טיפול משלים של פלואוריד לחיזוק האמייל.

 

במהלך הביקור, תינתן הדרכה בהיגיינה על ידי השיננית הכוללת: התאמה של מברשת, משחה, אביזר בין שיני ושטיפות/ פלואור על פי צרכי הפציינט.

 

שיניים נשירות – חשובות לא פחות

ומה לגבי דור ההמשך? המעקב אחר היגיינת הפה ומצב השיניים של הילדים הוא קריטי. המיתוס, שאין צורך לשמור ולטפל בשיניים נשירות- 'שיני חלב', בשל כך שינשרו בעתיד- הוא מוטעה.

 

השיניים הנשירות (שחלקן ינשרו רק בגיל 12-13 ), חשובות הן מבחינה פונקציונלית (אכילה, שמירת מקום לשיניים קבועות ודיבור) והן מבחינה אסתטית.

 

בנוסף "חורים בשיניים" גורמים לכאבים וללא טיפול עלולה להיווצר דלקת חריפה (המצריכה לעיתים מתן אנטיביוטיקה).

 

על אף גאוותם, של כ-61% מהנשאלים בסקר, שילדיהם מצחצחים שיניים כבר מגיל 3, בפועל לילדים אין את היכולות המוטוריות לצחצח היטב את השיניים לבד עד גיל 7-8.

 

יש להעביר לילד את האחריות בצחצוח, רק כאשר הוא מצליח לצחצח היטב באופן עצמאי. דרך טובה להעלות מוטיבציה ולעודד צחצוח ושימוש בחוט היא ע"י חיקוי ההורים. לתינוקות צריך להתחיל לצחצח מבקיעת שן ראשונה, כפי שמקלחים תינוק כבר מהיום הראשון.

 

שיניים נשירות בוקעות מגיל חצי שנה (לרוב יהיו אלה השיניים הקדמיות התחתונות) ועד גיל 3. מומלץ לבקר אצל רופא השיניים עם בקיעת השן הראשונה או עד גיל שנה.

 

הרופא בודק את התפתחותו התקינה של חלל הפה, את השיניים ואת החניכיים ומנחה את ההורים כיצד למנוע את הסיכוי לעששת (הדרכה בהיגיינה והדרכה בתזונה נכונה). לעיתים יש צורך באיטומי חריצים ומתן פלואורידים לחיזוק השיניים. אלו הם טיפולים מניעתיים השומרים על בריאות הפה. הבדיקה יכולה להתבצע כשהתינוק שוכב/יושב על ההורה.

 

גם לקטנים מומלץ להגיע לשיננית בסמוך לגיל 5 על-מנת לקבל הדרכה לבחירת מברשת שיניים ומשחה מתאימה והנחיות לסיוע לילד בצחצוח והפיכתו להרגל קבוע. בנוסף תבצע השיננית ניקוי של רובד החיידקים (הפלאק) ותטפל בפלואור במידת בצורך.

 

לסיכום: שמירה על הגיינת הפה באמצעות טיפול יומיומי, ביקורת תקופתית – פעם בשנה אצל רופא השיניים והדרכה וטיפול אצל השיננית הוא שילוב מנצח במניעה של מחלות שיניים וחניכיים.

 

טיפול מניעתי הוא הטיפול הזול ביותר, כיוון שהוא יחסוך טיפולים מסובכים ויקרים בעתיד.

אל תפסיקו לחייך!

 

הכותבת הינה שיננית (RDH) לילדים מתבגרים ומבוגרים ב"מיקדו דנטל", ת"א ומומחית מטעם ORAL B. חודש בריאות הפה מתקיים בחסות Oral B וכללית סמייל ובעידוד משרד הבריאות

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתי אנחנו מגיעים לרופא השיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים