מפגינים נגד משרד הרווחה: "משרד חטיפת ילדים"
במקביל לדיון משפטי בפרשת אימוץ שפרטיה נאסרו לפרסום, מחו עשרות על מדיניות הוצאת ילדי עולים מהבית. שר הרווחה הכריז על הקמת ועדה בנושא. העובדים הסוציאליים: אין לנו גיבוי
כמה עשרות מפגינים מחו היום (יום ב') מול בית המשפט העליון בירושלים על התנהלות משרד הרווחה בפרשיית אימוץ שפרטיה נאסרו לפרסום. במקביל, דן בית המשפט העליון בערעור על החלטות הערכאות הנמוכות יותר, שנענו לבקשת רשויות הרווחה בפרשה. המפגינים שקראו "משרד הרווחה - משרד החטיפה, החזירו את הילד למשפחה", טוענים כי התנהלות המשרד בפרשה מייצגת תופעה רחבה יותר של הוצאה שלא לצורך של ילדי עולים ממשפחותיהם קשות היום על ידי רשויות הרווחה.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
רגל של בובה הקפיצה את כוחות ההצלה בקריות
דיילת: לא הברחתי עכברוש מחמד בתחתונים
ל-ynet נודע כי משרד הרווחה ביקש להוציא אתמול צו "ביזיון בית המשפט" נגד מי שעומדת במרכז הפרשה, אשר גם הגישה את הערעור לאחר שחשפה פרטים בפייסבוק. עורכי דינה של המערערת, עמיקם הדר וחדווה שפירא, לא התייחסו לתוכן הדיון בשל הצו, אך אמרו ל-ynet כי הגשת בקשה לצו ביזיון על פרסום בפייסבוק היא "צעד חריג ויוצא דופן".
בשבוע הבא צפויה לעלות בוועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק שהגישה ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) המחייבת את רשויות הרווחה לספק תרגום בהליכי הוצאת ילדים מבתיהם. תמנו שטה שמלווה את המשפחה והשתתפה היום בדיון סבורה כי המקרה הנדון מייצג כשל רחב יותר: "עבודת הרווחה המאומצת - מקודשת. אך במקרה הזה אי הצדק זועק לשמים. נדמה כי האצבע קלה על ההדק בכל הנוגע להוצאת ילדים מביתם ועל בית המשפט לתת על כך את הדעת".
עמיתה לסיעה, ח"כ שמעון סולומון, עובד סוציאלי בהכשרתו אשר השתתף היום בהפגנה, העיד: "ראיתי מקרוב את חוסר ההבנה הקיים במוסדות הרווחה בתחומים שונים. נראה כי קיים חוסר הבנה במאפייני התרבות, בהכרת המבנה המשפחתי ובחיי הקהילה של עדות מסויימות". לדבריו, "כתוצאה מפער זה מתקבלות לעתים, כמו במקרה זה, החלטות שגויות על הוצאת ילדי עולים ממשפחותיהם".
מחר תתכנס לראשונה ועדה שהקים שר הרווחה מאיר כהן לבחינת מדיניות משרד הרווחה בנושא. "זהו ללא ספק אחד הנושאים הקשים והרגישים בחברה הישראלית, מה שברור הוא כי המציאות הקיימת כיום צריכה להשתנות. במה? על כך תדון הוועדה באופן ענייני ויסודי", אמר כהן עם מינויה של הוועדה, שהוקמה בין היתר בעקבות חשיפת פרשת האימוץ שנדונה היום בעליון.
עובדים סוציאליים: אנחנו תחת מתקפה
ההחלטה על הקמת הוועדה גררה טענות מצד עובדים סוציאליים ופקידי סעד על חוסר גיבוי של השר כלפיהם: "שר הרווחה בחר להיפגש לפני הקמת הוועדה עם גורמים הזויים שעוינים את פקידי הסעד ומשמיצים בכל הזדמנות עובדים מסורים שעושים את תפקידם נאמנה", אמר גורם בכיר באיגוד העובדים הסוציאליים.
יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, צפרא דוויק, הוסיפה: "ההחלטה על הוצאת ילד מהבית היא מורכבת ולא מתקבלת על-ידי גורם אחד בלבד, אלא על-ידי צוות רב מקצועי, שרואה את כל המכלול ובראש ובראשונה ניצבת לנגד עיניו טובת הילד". דוויק ברכה על הקמת הוועדה והביעה תקווה ש"הוועדה תבדוק אחת ולתמיד את הנושא קשה והמורכב של הוצאת הילדים מהבית ושתהיה קשובה לאנשי המקצוע השונים, שכבר שנים מתריעים על העדר מענים מספיקים בתחום, מחסור במשאבים, עומס ומעמסה".
עוד הוסיפה: "העובדים הסוציאליים שעובדים באופן מקצועי חווים לא אחת אלימות פיזית ומילולית, השמצות, הכפשות ואיומים, עקב המלצתם. מאחר שהנושא כל-כך אקוטי וקריטי אנו מפצירים בשר הרווחה לא לנהוג בחופזה ולא להגביל את עבודת הוועדה לחודשיים בלבד ולהגיע למסקנות בשם הפופוליזם".
חי ישראלי, פקיד סעד ויו"ר תא פקידי הסעד באיגוד העובדים הסוציאליים, סיפר: "לאורך שנים אנחנו נמצאים תחת מתקפה, אבל אנחנו לא פועלים בחלל ריק אלא במסגרת חוקית. המדינה קבעה את הסמכויות להוצאת ילדים מהבית כשההחלטות מתקבלות רק לאחר דיון בוועדה בהשתתפות גורמי חינוך, גורמי רווחה וגם המשפחה עצמה. הפוסק האחרון הוא בית המשפט לנוער או למשפחה". לדבריו, "זהו הליך שאורך כמה חודשים ומשמש רק כמוצא אחרון ובמקרים קיצוניים כאשר כל ניסיונות הטיפול האחרים כבר מוצו".
שר הרווחה הבהיר: "משרד הרווחה בראשותי יהיה משרד שקוף לציבור ואיני מתכוון לעשות דבר בסתר. נפגשתי עם גורמים רבים טרם החלטתי על הקמת הוועדה, גם כאלה שמבקרים אותי ואת המשרד. להם הבהרתי כי מי שפוגע בכבודם של עובדי הסעד, פועל בדרך בלתי ראויה ובעניין תלונות, מעכשיו אני הוא זה שניצב בחזית. הוועדה תהיה עניינית והיא אינה באה לפגוע חלילה באף אחד, בוודאי שלא בעובדי המשרד".