שתף קטע נבחר

 

הושק גוף הפיקוח לפרקליטות: 'יחזק אמון הציבור'

אחרי חודשים רבים של דיונים הגיעו בפרקליטות ובמשרד המשפטים להסכמות בנוגע למתווה הגוף שיפקח על עבודת הפרקליטות, והודיעו על הקמתו בוועדה בכנסת. הגוף יבחן גם תלונות מהציבור ובהמשך יבקר גם את התביעה המשטרתית

גוף הביקורת על הפרקליטות צלח סוף-סוף את חבלי הלידה: שרת המשפטים ציפי לבני והיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הודיעו היום (ב') רשמית על הקמת הגוף בפני הוועדה לביקורת המדינה בכנסת. לבני, וינשטיין ופרקליט המדינה משה לדור הסכימו על הרחבת הסמכויות של גוף הביקורת המתוכנן, כך שזה יוכל לבדוק תלונות שמגיעות מהציבור הרחב - ובתוך חצי שנה תיכנס גם התביעה המשטרתית לביקורת.

 

עוד בערוץ החדשות:

"אמא ואבא בתוך דם". צפו במעוז משחזר ומשקר

יחימוביץ': "המאגר הביומטרי - ניסוי בבני אדם"

לבני הסבירה כי מדובר במהלך חשוב שמאזן בין החשיבות העצומה של עצמאות התביעה וחופש שיקול דעתה המשפטי,  לבין הביקורת עליה. גוף הביקורת "יחזק באופן משמעותי את אמון הציבור בתביעה", היא ציינה. לדברי לבני, לצד תלונות הציבור, הנציב שיעמוד בראש גוף הביקורת יוכל לקבל פניות גם משר המשפטים וגם מהיועץ המשפטי לממשלה.

 

היא גם התייחסה למחלוקת ששררה סביב הקמת גוף הביקורת ונוסחתו, וציינה כי

הדיונים התנהלו בשיתוף גורמים שונים בפרקליטות. "קיבלנו גם את הערות פרקליט המדינה ושאר הפרקליטים, והיום אנחנו מגיעים להסכמה של כלל הגופים", אמרה לבני.

 

במהלך הדיון הובהר כי הגוף יבצע הן בדיקות מערכתיות והן בדיקה על פי פניות, ולצד זאת יקפיד הגוף על שמירת עצמאות התביעה הכללית, ויבטיח כי "כל תובע וכל פרקליט לא יהיו מאוימים במהלך המשפט". לגוף הביקורת נקבעו כללים, ובהם מפורט מקרים שבהם ניתן יהיה לפתוח בבדיקה בעת ההליך או רק בסיומו.

 

"ראויה להיות ביקורת על פרקליטות המדינה", הוסיף וינשטיין, והדגיש כי מטרת הגוף אינה לפגוע בעצמאות הייעוץ המשפטי או בעבודת הפרקליטות. "אמרתי כבר כמה פעמים שלו הייתה לי אפשרות להכניס טלוויזיה לחדרי הפרקליטות, כדי שכל העם היה רואה את הקולות, אפשר היה לוותר על גוף הביקורת. יש חשיבות לקיומה של פרקליטות עצמאית וללא מורא, שאוכפת את החוק מתוך שוויון, שאין בעיניה דל ואין בעיניה רם ושכולם שווים כלפיה".

 

עוד בפברואר אשתקד הודיע וינשטיין על הקמת גוף ביקורת לפרקליטות - והכריע

בניגוד לעמדת פרקליט המדינה. אז צוין כי היחידה תפעל לבדיקה מערכתית, יזומה ושיטתית, של התנהלות מערך הפרקליטות והתביעה ובכלל זאת בהיבטים של ניהול תקין, אחידות ביישום הנהלים והמדיניות, שקיפות תהליכי העבודה, אתיקה מקצועית ויעילות, והכול מבלי להתערב בעצמאות שיקול הדעת של מערך הפרקליטות והתביעה בניהול ההליכים המשפטיים, ומבלי לשבש את הליכי אכיפת החוק.

 

במהלך הדיונים הביעו אנשי הפרקליטות חשש שהמתווה שיתקבל לא יתרום לאמון הציבור בפרקליטות, שכן מדובר באדם שכפוף ליועץ המשפטי לממשלה וייתפס בציבור כפנימי ויהפוך לאיום על התביעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וינשטיין. "ראוי שתהיה ביקורת"
צילום: יוני רייף
צילום: גיל יוחנן
לבני. יש הסכמה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים