מה המצב? כך תהפכו למתכנתים
כדי להגיע להיות ווייז או סטארטאפ אחר שמוכר במיליארדים צריך רעיון טוב, אבל גם לדעת איך לבצע אותו. רוצים לראות אם התחום בשבילכם? הכירו את צב הלוגו שיעזור לכם עם היסודות
בני נוער יקרים! איזה כיף זה החופש הגדול! אין לכם מושג עד כמה אנחנו המבוגרים מקנאים בכם. יש לכם חודשיים חופש בשכר מלא. אם נכפיל את זה בשתיים עשר אז עד גיל 18 זה מצטבר לשנתיים מלאות. שנתיים! השאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא איך לנצל את הזמן הזה, כי יש סיכוי רב שהפעם הבאה שיהיה לכם כזה חופש אתם כבר תהיו בפנסיה.
הרשו לי להציע לכם אפשרות שאולי לא חשבתם עליה. אחרי שהייתם בים, בבריכה, עם חברים, בקולנוע, מול הטלוויזיה, בטיולים בואו תנסו ללמוד לתכנת. למה? אתם בטח שואלים. למה אנחנו צריך ללמוד את זה? האם זה לא משהו שעושים בגיל יותר מבוגר כשבוחרים מקצוע לחיים? וחוץ מזה שמענו שזה משעמם וגם מאד קשה. העלתם כמה נקודות מענייניות שכמה אנשים די חכמים כבר התייחסו להן.
סטיב ג'ובס (אפל) – "אני חושב שכולם צריכים ללמוד לתכנת מחשבים בגלל שזה מלמד איך צריך לחשוב".
מארק צוקרברג (פייסבוק) – "המדיניות שלנו בפייסבוק היא לגייס כמה שיותר מהנדסים מוכשרים. הבעיה שאין היום מספיק אנשים שיש להם את הכישורים שאנחנו מחפשים".
ביל גייטס (מיקרוסופט) – "למידת תכנות מאתגרת את המוח שלך וגורמת לך לחשוב בצורה יותר טובה בכל התחומים האחרים בחיים שלך".
אני גם יכול להעיד מניסיון אישי של שנים רבות שחוץ מהיתרונות שמנו סטיב, מארק וביל תכנות, בניגוד למה שחושבים, זה כיף, זה יצירתי, זה אומנותי וגם עוזר מאד בלימוד השפה האנגלית. כמו כן, מאחורי הסטארטאפים שמוכרים במיליונים ומיליארדים נמצאים אנשים שעובדים ובסופו של דבר מתכנתים. אז נכון, אי אפשר בכתבה קצרה ומספר שיעורים ליצור את ווייז, אבל אלה בהחלט יסודות טובים להתחיל איתם.
אוקי, אם אתם עדיין פה סימן שהשתכנעתם ובטח שואלים איך אפשר להתחיל? איפה אפשר להתנסות? התשובה נמצאת כאן. שם תוכלו ללמוד לתכנת את שפת הלוגו (Logo). לוגו הומצאה בשנת 1967 והיא שפה מעולה ללימוד המושגים הבסיסים של תכנות. צפו בשיעורים המוקלטים הבאים ותיהנו.
שיעור ראשון – איך מזיזים צב
זה מה שאתם רואים כאשר אתם גולשים לאתר שמאפשר לכם לתכנת בלוגו. במרכז הריבוע הגדול ישנו משולש ירוק שנקרא הצב. לצב אפשר לתת מגוון רחב של פקודות ועושים זאת ע"י כתיבתם בתחתית הדף בתוך המלבן הקטן. אחת הפקודות הבסיסיות היא פקודה שאומרת לצב להתקדם קדימה. קדימה של הצב מוגדר ככיוון שמול הצלע הקצרה של המשולש. הפקודה היא Forward ויחד אתה רושמים את המרחק שעל הצב להתקדם.
אם נרשום לדוגמה Forward 100 – נלחץ אנטר (או בעזרת העכבר נלחץ על כפתור ה run) – יתקדם הצב 100 צעדי צב. סוג של פקודות בסיסיות נוספות הן פקודות שסובבות את הצב.
לדוגמה אם נרשום right 90 – יסתובב הצב 90 מעלות ימינה, שזאת בעצם פניה מלאה ימינה.
בצורה הזאת אפשר לצייר ריבוע.
שוב נקדם את הצב 100 צעדים ע"י כתיבת fd 100 ש fd הוא קיצור של הפקודה forward.
עכשיו נרצה שוב לסובב את הצב ימינה ולכן נרשום rt 90 שזה קיצור של הפקודה right.
כך נמשיך עד שנגמור לצייר את הריבוע שלנו. דרך אגב אם כותבים לצב פקודה שהוא לא מבין כמו nir הוא יודיע על כך מיד. אם רוצים לנקות את המסך ולהחזיר את הצב למקומו ההתחלתי כותבים את הפקודה clearscreen.
שיעור שני – תוכנית פעולה
לתת לצב פקודות אחת אחרי השניה זה נחמד אבל היינו רוצים שתהיה לנו אפשרות לתת לו מראש רשימה של פקודות (נקרא לזה "תוכנית פעולה") ושיעשה את כולן אחת אחרי השניה.
כך נראית תוכנית מחשב. רצף את פקודות שהמחשב מבצע אותן אחת אחרי השנייה. במקרה שלנו הפקודות הם בשפת לוגו אבל יש שפות תכנות רבות ומגוונות.
עכשיו אפשר להוסיף לתוכנית פקודות נוספות.
אני רוצה שבכל קודקוד של ריבוע תכתב המילה ynet.
עושים זאת ע"י הפקודה label שאחרי רושמים את מה שרוצים שיכתב עם גרשיים לפני.
בסוף אני רוצה שהצב יעלם ואני אעשה זאת ע"י כתיבה של הפקודה ht.
קחו את הזמן וכתבו גם אם תוכנית קצרה ולהתראות בשיעור הבא.
cs
fd 100
rt 90
label "ynet
fd 100
rt 90
label "ynet
fd 100
rt 90
label "ynet
fd 100
rt 90
label "ynet
ht
שיעור שלישי – פקודות מתקדמות
אני בטוח שחלקכם, אחרי שהקלדתם את התוכנית מהשיעור הקודם, הרגשתם שדי מוזר שצריך לכתוב לצב שוב ושוב את אותן שלושת הפקודות של לנוע קדימה, להסתובב ימינה ולרשום את המילה ynet. על מנת לפשט ולהקל על כתיבת תוכניות מחשב בלוגו יש לשפה יש פקודות שזאת מטרתן.
הפקודה repeat (לחזור) אומרת לצב שאת סט הפקודות הבא צריך לבצע שוב כאשר כותב התוכנית חייב לציין כמה פעמים יש לבצע את הפקודות. היעילות בשימוש בפקודה repeat מאפשרת שינויים מהירים בתוכנית כמו החלפת המילה שנכתבת מ ynet ל Egypt. הגדלת הריבוע ע"י שינוי מספר הצעדים שהצב הולך מ 100 ל 200. או אפילו שינוי זווית הפניה של הצב ושבירת הריבוע (120) ויצירת משולש.
שוב קחו את הזמן ותתנסו
שיעור רביעי – מה הלאה?
יש עוד המון שאפשר לדבר ולהסביר על שפת לוגו. לחצו על המילה Examples ובוא נראה איזה דברים יפיפיים אפשר לעשות. כדי ללמוד על השפה והיכולות שלה לחצו על המילה Reference ופה יש הסבר על כל הפקודות. אם אתם רוצים לקרוא עוד לחצו על המילה Links. כמו שראינו שפת הלוגו היא שפה שטוב להתחיל איתה אם רוצים להבין מה זה תכנות והאם אתם נהנים מזה.
הכי חשוב זה לשבת ולנסות ואחרי שמיציתם אפשר לעבור לשפות אחרות, יותר מורכבות שמאפשרות לכתוב דברים יותר מתוסבכים כמו אפליקציות לסמארטפונים, משחקי מחשב. מקווים שנהנתם. כתבתם תוכנית נחמדה? נשמח אם תשתפו אותה בתגובות כדי שגם אחרים ייהנו.
לניר כץ יש בלוג. קוראים לו החיים על פי ניר .