שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

ארה"ב: עדיין לא החלטנו אם זו הפיכה

כמעט שבוע חלף מהדחת מורסי, אך האמריקנים עדיין מסרבים לקרוא לכך הפיכה צבאית שמשמעותה הפסקת הסיוע הכלכלי לארץ הנילוס: "יש חילוקי דעות גם במצרים". אחרי ההרג ההמוני של תומכי "האחים המוסלמים" קראו בממשל בוושינגטון לצבא מצרים לנהוג "באיפוק מירבי". צפו בשידור חי מקהיר

הצבא מינה נשיא חדש, יורה למוות במפגינים ומוריד מהאוויר ערוצי טלוויזיה - אבל ארצות הברית עדיין מסרבת לקבוע שהדחתו של הנשיא מוחמד מורסי מהשלטון במצרים הייתה הפיכה צבאית. "זהו מצב מורכב. אובמה מודאג מהרחקת מורסי מהשלטון על ידי הצבא, אבל מיליוני מצרים השמיעו טענות כלפי מורסי ולא חושבים שזו הייתה הפלת משטר. אנחנו ניקח את הזמן הדרוש לקבוע כיצד לקרוא למה שהיה", הבהיר הערב (יום ב') דובר הבית הלבן, ג'יי קרני. ynet מעביר שידור חי מההתכנסות ההמונית של תומכי האחים המוסלמים בקהיר.

 

 

הדובר האמריקני ניסה להסביר את ה"פליק פלאק" של ממשל אובמה ביחס למתרחש במצרים ואמר: "אנחנו קוראים לחזרה למשטר דמוקרטי. זה לא אינטרס שלנו להתקדם במהירות ולקבוע מה זה היה כי המטרה שלנו היא לעזור לעם המצרי לעבוד לדמוקרטיה ובמקביל להישאר נאמנים לצורכי הביטחון הלאומי שלנו.

קשה לקבוע מה זה היה, בשעה שיש חילוקי דעות במצרים עצמה אם זו הייתה הפיכה צבאית או לא".

 

לגבי הסיוע האמריקני למצרים, הדגיש דובר הבית הלבן שזה ייקבע על סמך החזרה המהירה למשטר דמוקרטי. לדבריו, היעד האמריקני אינו לקבוע אשמים ואחראים, אלא לקדם פיוס והכללת כל הגורמים בממשלת מעבר. בהקשר זה אמר הדובר קרני כי הממשל יתייעץ עם הקונגרס לגבי מחויבותו לשמור על החוק האוסר סיוע כלכלי למדינות שבהן בוצעה הפיכה צבאית. "אנחנו עוקבים אחר המצב ולוקחים את הזמן לבחון מה קרה ולהגדירו. זה לא אינטרס אמריקני להפסיק את הסיוע למצרים", אמר קרני.

 

בצד הקריאה לצבא המצרי לנקוט באיפוק, גינה דובר הבית הלבן את הקריאה של "האחים המוסלמים" לאלימות אחרי שלפחות 51 בני אדם נהרגו הבוקר מאש הצבא ומאות נפצעו. "המטרה היא לא לחלק ציונים. אנחנו מגנים אלימות והסתה לאלימות. האינטרס שלנו הוא לקחת את הזמן הנדרש לבחון את מה שהיה ולבדוק את החזרה למשטר דמוקרטי", אמר קרני.

 

מפת העימותים בקהיר

 

היה ביאכטה בזמן ההודעה על הדרמה במצרים. קרי ()
היה ביאכטה בזמן ההודעה על הדרמה במצרים. קרי

ההפיכה לא הפריעה לו במשחק הגולף. אובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההפיכה לא הפריעה לו במשחק הגולף. אובמה(צילום: רויטרס)

 

 

בהודעה דומה יצאה גם דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ג'ן פסאקי. היא אמרה כי הממשל האמריקני קורא לצבא המצרי "לנהוג באיפוק מירבי וקורא לכל הצדדים להפגין בדרכי שלום. היציבות במצרים מונחת על הכף ואנחנו ממוקדים בהגברתה". גם היא אמרה כי האמריקנים עדיין לא החליטו אם מה שאירע במצרים זו הפיכה.

 

צבא מצרים פתח הבוקר באש לעבר תומכי "האחים המוסלמים" שהתאספו ליד מטה המשמר הנשיאותי, המתקן בקהיר שבו מוחזק במעצר הנשיא המודח מורסי. מדובר באירוע הקטלני ביותר שידעה מצרים לא רק מאז ההפיכה בשבוע שעבר אלא גם מאז הדחת הנשיא חוסני מובארק בפברואר 2011.

 

בעקבות אירוע הירי, שמגביר מאוד את החשש מאנרכיה ביטחונית נרחבת במצרים, פרסמה תנועת האחים המוסלמים הודעה שבה קראה לאזרחי מצרים להתקומם. "אנחנו קוראים לעם המצרי הדגול להתקומם נגד אלה שרוצים לגנוב את המהפכה שלו עם טנקים וכלי רכב משוריינים, אפילו על גבי גופותיהם של האנשים", נכתב בהודעת התנועה.


הם התחילו? תומכי מורסי בהפגנה בקהיר (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
הם התחילו? תומכי מורסי בהפגנה בקהיר(צילום: גטי אימג'בנק)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

האירוע הקטלני ביותר שידעה מצרים מאז הדחת מובארק (צילום: MCT) (צילום: MCT)
האירוע הקטלני ביותר שידעה מצרים מאז הדחת מובארק(צילום: MCT)

גופות חלק מההרוגים (צילום: אל ג'זירה) (צילום: אל ג'זירה)
גופות חלק מההרוגים(צילום: אל ג'זירה)

 

נשיאה הזמני של מצרים עדלי מנסור הקים ועדת חקירה בעקבות העימותים האלימים. לשכת הנשיאות מסרה כי על המפגינים לא להתקרב למתקנים החיוניים ולמתקני הצבא. היא הדגישה כי "על כל הפלגים והקבוצות במדינה לנהוג באיפוק ולהעדיף את האינטרס הלאומי ואת שיקולי הביטחון הלאומי של מצרים על פני כל הדברים האחרים". 

 

במקביל, צבא מצרים עדיין טוען כי הותקף ולא התקיף את תומכיו של מורסי. דובר הצבא, אחמד עלי, אמר במסיבת עיתונאים משותפת של צבא ומשטרת מצרים שנערכה אחר הצהריים כי "מפגינים רבים הפיצו שהצבא והמשטרה רצחו ילדים. מי שהפיץ את מסע השקרים הזה לקח תמונות מהמלחמה בסוריה".

 

דובר הצבא עלי פנה לאלו שלטענתו הפיצו את אותן שמועות ואמר: "הצבא המצרי הורג את אויביו ולא את ילדיו". הדובר הציג את מסכת האירועים, לפי גרסתו: "קבוצת חמושים תקפה את מטה המשמר הנשיאותי, השתמשה באש חיה וברובי ציד". הוא טען כי מפגינים אחרים עלו על מבנים ותקפו אנשי משטרה וצבא בבקבוקי תבערה ובכלים אחרים, והוסיף: "החוק הבינלאומי מאפשר דרך התמודדות שונה מבחינת ההגנה והשמירה על המתקנים החיוניים, האסטרטגיים והצבאיים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
נהרות של דם במצרים
צילום: MCT
המחאה בקהיר
צילום: AFP
מומלצים