למרות האיסור: ציוד מעקב אמריקני בסוריה ואיראן
מחלקת המדינה הכניסה אותן לרשימת הטרור והטילה סנקציות על עסקים איתן, אך ללא הועיל. מכשירי מעקב אינטרנטיים של חברת טכנולוגיה, שננזפה בעבר, נמכרו לאסד ולמשמרות המהפכה. "מפחיד לחשוב על ההשלכות", אמר חושף הממצאים
ציוד מעקב אמריקני אחר משתמשים באינטרנט הגיע לידי ממשלות טוטליטריות דוגמת איראן, סוריה וסודן. מכירת הציוד המיוחד נעשתה תוך עקיפת חוק האוסר על מכירת סחורות, שירותים או טכנולוגיות אמריקניות למשטרים רודנים שעוקבים אחרי האזרחים.
בעבר נחשפה העובדה שציוד מעקב של חברת "Blue Coat Systems" נתגלה בידי שלטון הנשיא הסורי בשאר אסד. העיתון "וושינגטון פוסט" חשף הלילה (יום ג') כי מחקר חדש מגלה שלמרות האזהרה שנשלחה לחברה בעקבות הפרסום בעבר, כיום יש בידי השליט הסורי יותר מכשירי מעקב אינטרנטי מבזמן החשיפה הקודמת.
עוד חדשות בעולם:
ארה"ב: עדיין לא החלטנו אם זו הפיכה
קייט לא לבד: גם הנכדה של המלכה מצפה לתינוק
חשש ממלחמת אחים מצרית: "סיסי - אויב אללה"
אנשיו של אסד עושים שימוש בציוד מעקב כדי לבלוש אחר פעילות הרשת של
המורדים, פעילים נגד המשטר ועיתונאים. מכשירים דומים נמכרו למשמרות המהפכה באיראן ולסודן, שכמו סוריה נמצאות ברשימת הטרור של מחלקת המדינה האמריקנית ותחת סנקציות האוסרות עסקים איתן.
"Blue Coat Systems" מציגה עצמה כחברה הגדולה מסוגה, המעניקה שירותי אבטחת מחשבים וניהול ל-15,000 חברות וממשלות ברחבי העולם. "הציוד הזה מגיע לידיים הלא נכונות במקומות שהוא לא אמור להיות בהם. מפחיד ביותר לחשוב על ההשלכות של הימצאות טכנולוגיות מעקב כאלה בידי מדינות אלו", אמר מורגן מרקיז-בויה, העומד בראש פרויקט Citizen Lab של אוניברסיטת טורונטו, שחשף את הממצאים.
דיוויד מארפי, נשיא החברה, הגיב לפרסום וטען שהחברה מתייחסת ברצינות לדיווחים ומשתפת פעולה עם חקירה אמריקנית, שמנסה לגלות כיצד הציוד נמכר בסוריה כמה פעמים בשנים 2010 ו-2011. סוכני מכירות של החברה טענו כי הם מעולם לא הורשו למכור ציוד למדינות שמצויות תחת אמברגו אמריקני.
לדברי מרפי, הציוד שהחברה שלו מוכרת לא מיועד למטרות ביון או לדיכוי זכויות אדם. אלא שהנתונים של Citizen Lab מגלים כי זו הפעם השלישית שבה מגיע ציוד של
החברה לידי משטרים המפרים זכויות אדם. באמצעות שני מכשירים של החברה, ProxySG ו-PacketShaper, יכול המשטר לעקוב אחר תנועות של משתמשים באינטרנט.
בעבר נחשף שאדם שהפיץ את מוצרי החברה בדובאי הצהיר כי מכר את המוצרים גם בעיראק ובאפגניסטן. ציוד טכנולוגי אמריקני נמצא לפחות בתריסר מדנות שאינן ברשימת החרם, אך מפירות זכויות אדם. בין המדינות נמצאות סעודיה, בחריין, סין ותאילנד.